Gdy masz dwadzieścia lat, mówią, żebyś pokochała siebie. Gdy masz trzydzieści - byś zaakceptowała zmiany. A gdy zbliżasz się do czterdziestu, zaczynają straszyć... menopauzą.
Menopauza.Słowo, które brzmi jak wyrok. Kojarzy się z utratą kobiecości, młodości, energii. Czujesz jakby twoje ciało przestało być twoje. Jakbyś traciła coś raz na zawsze.
Ale dlaczego tak jest?
.Dlaczego nikt nie mówi o menopauzie z czułością, tak, jak mówi się o dojrzewaniu?
.Dlaczego traktujemy menopauzę jak tabu, a nie jak naturalny, ważny etap życia?
.Dlaczego nikt nie uczy nas, kobiet, jak przez nią przejść?
Dr n. med.Sheila de Liz, lekarka i kobieta po menopauzie, mówi o tym procesie inaczej. Łamie szkodliwe stereotypy, pomaga zrozumieć, co dzieje sięw twoim ciele, jak działają hormony i jak zmieniają się emocje. Bez zawstydzania. Bez umniejszania. Bez mówienia ,,to tylko taki wiek". To książka, która jest jak spokojna, czuła i wspierająca przewodniczka.
Menopauza to nie koniec. To początek przemiany.
Najbardziej znana ginekolożka w Niemczech, autorka bestsellerów. Wyróżnia się przełomowym podejściem do popularyzowania wiedzy o kobiecym ciele, hormonach i seksualności. Regularnie gości w mediach jako ekspetka zdrowia i inspiruje kobiety w każdym wieku. Prowadzi konta na YouTubie i Instagramie, gdzie obserwuje ją ponad 130 tysięcy osób. Jej książka ,,Menopauza mnie nie rusza" odniosła ogromny sukces w Niemczech - od prawie pięciu lat jest w pierwszej dziesiątce listy bestsellerów ,,Spiegla".
Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2025-07-16
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Poradnik autorstwa dr med. Sheili de Liz pod tytułem ,,Menopauza mnie nie rusza" od Wydawnictwa Otwartego, to książka, w której autorka w skondensowany, a jednocześnie przystępny sposób przekazuje kobietom wiedzę o okresie okołomenopauzalnym.
Poradnik podzielony został na trzy części. W pierwszej przedstawione zostały w najbardziej obrazowy sposób pojęcia dotyczące hormonów i ich wpływu na organizm kobiety od okresu pokwitania. Z części drugiej dowiadujemy się o różnych objawach, jakie kobiecy organizm wykazuje w poszczególnych częściach czasu okołomenopauzalnego (premenopauzie, perimenopauzie i postmenopauzie). Zaś trzecia część to przede wszystkim zwrócenie uwagi na to, jak możemy zadbać o zdrowotny dobrostan w szczególnym dla kobiet czasie.
Autorka stara się przekazywać wiedzę w sposób przyjazny i łatwy w odbiorze. Chcąc przybliżyć nam zagmatwane pojęcia, używa metafory, po której nachodzi człowieka ochota na obejrzenie filmu ,,Aniołki Charliego" z 2000 roku.
Nie boi się jednak wspominać o badaniach naukowych. Osoby dociekliwe mogą sięgnąć do zamieszczonych na końcu książki przypisów i poczytać przytoczone źródła.
Niektórzy mogą zarzucić jej, że na siłę stara się namówić czytelniczki do sięgnięcia po terapię hormonalną. Wielokrotnie o niej wspomina w treści. Przy tym jednak pamiętać należy, iż podaje wady oraz zalety jej stosowania. Nie każe też robić tego w sposób bezmyślny, a po konsultacji z lekarzem oraz po badaniach wykonywanych w tym kierunku. Wspomina także o alternatywnych sposobach na radzenie sobie z objawami występującymi w okresie okołomenopauzalnym.
Pani doktor nie omieszkała też rozliczyć się z wynikami badań nazywanych WHI-1, które na wiele lat zatrzymały kolejne badania terapii hormonalnej kobiet. Wnioski z nich ,,zakrzyczały", przedstawione później wnioski z badania WHI-2. Skutkiem czego niektórzy lekarze, którzy nie interesują się tą tematyką, nie zawsze mają najświeższą wiedzę.
Ciekawym zabiegiem, takim na bardzo duży plus, jest umieszczenie w poradniku wyróżnionych fragmentów. To wypisane najważniejsze wiadomości z danej części, czy najważniejszych wiadomości w danym temacie. W taki sposób oznaczane są również mity, które narosły wokół tematu oraz dodatkowe informacje, poszerzające informacje na dany temat.
Polskie wydanie zawiera szereg przypisów redakcji. Są one wtrąceniami dotyczącymi polskich realiów, w miejscach, gdzie dr med. Sheila de Liz odnosi się do realiów niemieckich. Dowiadujemy się na przykład, że pewne preparaty, które są bezpłatne tam, u nas są pełnopłatne.
Autorka przez cały czas przypomina czytelniczkom, że okres postmenopauzy to nie koniec świata, ani tzw. jesień życia. Ten czas dla kobiet może być wspaniały i pozwalać na korzystanie z wszelkich jego plusów oraz radowanie się życiem. Potrzeba tylko odpowiednio wcześnie zacząć od siebie świadomie dbać.
Podsumowując ;) ,,Menopauza mnie nie rusza" to świetny poradnik dla kobiet, które pragną być świadomymi tego, jak zmienia się ich ciało w drugiej połowie życia. Dawka wiedzy, jaką można z niego otrzymać, pozwala na podjęcie decyzji o swoim życiu i zdrowiu.
Polecam każdej kobiecie, która pragnie jeszcze długo cieszyć się z życia.
Przeczytane:2025-08-31, Ocena: 6, Chcę przeczytać,
"Menopauza mnie nie rusza" to książka, która się mną zaopiekowała, a dr n. med. Sheila de Liz stała się moją przyjaciółką i jedną z najlepszych lekarek, na jaką kiedykolwiek trafiłam.
Rzadko kiedy sięgam po książki typu poradnik, ale cieszę się, że kiedy dochodzi już do takich wyjątków, to stają się one strzałem w dziesiątkę tak, jak to było i w tym przypadku.
Przed podjęciem współpracy dot. tej książki zastanawiałam się, czy aby na pewno jest ona dla mnie. Ja i menopauza? Przecież to dopiero za jakieś dwadzieścia lat! Ale ta książka nie jest tylko o menopauzie, jest o tym, jaką się na nią przygotować i jak o siebie dbać podczas jej trwania, ale oprócz tego dostarcza mnóstwo wiedzy na temat kobiecego organizmu i obala mity i stereotypy na temat m.in. hormonów. Dzięki niej czuję się zaopiekowana, a także przygotowana na to, co na pewno czeka mnie w przyszłości.
Oprócz mnóstwa wiedzy dostałam też świetne poczucie humoru Pani Doktor, ciekawą oprawę graficzną, która sprawia, że z ciekawością przewracam kolejne strony, a także porady i ostrzeżenia, które z całą pewnością okażą się nieocenione w przyszłości.
Jeśli macie w swoim otoczeniu kobietę, która weszła właśnie w okres okołomenopauzalny lub się do niego przygotowuję, to ta książka jest idealnym prezentem. Kupcie ją też samym sobie, drogie kobiety, nawet jeśli menopauza to coś, o czym jeszcze nie myślicie. To świetna książka, która się wami zaopiekuje. Gwarantuję wam to!