Okładka książki - Mi się podoba. Zły Meteorolog

Mi się podoba. Zły Meteorolog

Co zrobić, kiedy ciągle pada? Z szaloną Mi nawet nuda deszczowych dni nie jest nudna!

Przebojowa sześcioletnia Mi, dziesięcioletni Albert z zespołem Aspergera oraz jedenastoletni Amelia i Kuba ze zdumieniem odkrywają, że pada wyłącznie nad ich blokiem. Sąsiednie luksusowe osiedle, z groźnymi tabliczkami ,,Obcym wstęp wzbroniony", może nieprzerwanie cieszyć się bezchmurnym niebem. Czy pogodę można zmienić, czy robią to kosmiczni kosmici i co ma z tym wspólnego Zły Meteorolog? Czy w rozwiązaniu zagadki pomoże Gluj, czyli eksperymentalny biologiczny komputer? A może warto wziąć sprawy w swoje ręce?

Solidna porcja wiedzy (m.in. o pogodzie) ukryta w galopującej akcji, ubrana w przezabawne dialogi i powiedzonka niezawodnej Mi, bohaterki serii ,,Mi się podoba". A po lekturze chwila refleksji - czy słońce może świecić dla wszystkich, niezależnie od tego gdzie kto mieszka i ile zarabiają jego rodzice? Bo żadne dziecko nigdy nie powinno się czuć obce czy gorsze.

Zabawnie i przygodowo o empatii!

Jeżeli chcesz aby Twoje dziecko zaczęło czytać - kup mu książkę Rafała Kosika! *

* Ponad dwa miliony sprzedanych egzemplarzy

Informacje dodatkowe o Mi się podoba. Zły Meteorolog:

Wydawnictwo: powergraph
Data wydania: 2025-04-11

Tagi: Proza literacka Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 6 lat

Kup książkę Mi się podoba. Zły Meteorolog

Mi się podoba. Zły Meteorolog - opinie o książce

Każda pogoda jest potrzebna zarówno słońce, jak i deszcz, niestety, kiedy tych opadów zaczyna być za dużo, każdy ma już dość i marzy o czasie kiedy wreszcie będzie ciepło i będzie mógł wyjść na dwór.
Mi, Kuba, Amelia i Albert to grupa dzieciaków, która uwielbia razem spędzać czas, najbardziej siedząc na dworze w cieniu wielkiego dębu, który rośnie na podwórku ich osiedla. Niestety dzieciaki odkrywają, że od kilku dni tylko nad nimi pada deszcz, a wszędzie indziej go nie ma, tylko tam grzeje cudowne słońce, a o to wszystko zaczynają podejrzewać Obcych z kosmosu. Szybko rozpoczynają skomplikowane śledztwo, które zmusza ich do przeprowadzenia nocnych akcji i takim sposobem odkrywają wielką tajemnicę.
Tak, jak z zapartym tchem śledziliśmy losy Amelii i Kuby tak teraz odkrywamy ten sam świat oczami małej Mi, czyli Milenki. To, co wyróżnia tę serię to humor sześcioletniej dziewczynki, jej przekręcanie słów, upór oraz cięty język jest tak urocze, że ciężko jej nie polubić. Historia jest dość nierealna, ale też nie na tyle, żeby nie mogła wydarzyć się naprawdę, już pewnie większość osób słyszała o tym, że da się sterować pogodą i nigdy nie wychodzi z tego nic dobrego.
Grupa przyjaciół miała do rozwiązania bardzo ciekawą zagadkę, jak zawsze dorośli nie widzieli problemu, a dzieciaki już tak i postanowili szybko działać. Dzięki innym charakterom każdy wniósł coś do tych działań, Kuba odwagę, Amelia wrażliwość, Albert wiedzę, a Mi humor, taka mieszanka sprawia, że książkę czyta się z wielką ochotą. Naprawdę można brać przykład z tych dzieciaków ich kreatywność i odwaga nie zna granic, nawet najmłodsza z nich nie krzyczała, kiedy za oknem zobaczyła kosmitę, a nie jeden dorosły na pewno by tak zrobił.
Ta historia pokazuje, że czasami bogatsi ludzie wykorzystują swój status i myślą, że mogą wszystko, niestety tak nie jest i czasami lepiej brać życie takie, jakie jest, a nie próbować je zmieniać na siłę i warto cieszyć się z tego, co się ma, a nie zazdrościć innym.

W czasie deszczu dzieci się nudzą, ale nie Mi i jej zwariowana ekipa. Młodzi odkrywcy muszą dowiedzieć się, dlaczego mimo słonecznych prognoz meteorologicznych nad ich domem ciągle pada deszcz. Czy to wina speca od pogody? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w najnowszej książce autorstwa Rafała Kosika pt. „Zły meteorolog”, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Powergraph.

Mi, Kuba, Amelia i Albert próbują ustalić, dlaczego nad nowym, zamkniętym osiedlem o nazwie Elysium świeci słońce, podczas gdy w tym samym momencie nad zajmowanych przez Naszych bohaterów Zamkiem pada deszcz. Czy takie anomalia pogodowe to norma, czy też zasługa tajnych eksperymentów profesora Koprowicza? A może tę niepogodę wywołują Obcy, którzy każdej nocy lądują na Ziemi? Możliwe też, że w całą sprawę zamieszana jest uciążliwa sąsiadka, pani Kożuszek, która za pomocą antenki w berecie nawiązuje łączność z istotami pozaziemskim. Jedno jest pewne, Nasi mali bohaterowie odkryją prawdę, choćby miało ich to kosztować całe kieszonkowe!

Mimo że nie należę już do pokolenia młodych czytelników, zawsze z wielką ciekawością wyczekuję nowych przygód małej Milenki, znanej z serii przygód „Mi się podoba”. Takiej spostrzegawczej 6-latki wprost ze świecą szukać! Jej równie ciekawi świata towarzysze i w tej części gwarantują Nam znakomitą zabawę i świetną przygodę, która uczy skomplikowanych słów, wyjaśnia, na czym polegają zjawiska pogodowe i udowadnia, że dziecięca współpraca popłaca.

„Zły meteorolog” to idealna lektura zarówno na niepogodę, jak i na ochłodę w słoneczny dzień. Sprawi, że Wasze dzieci zainteresują się pogodą i pracą meteorologa, a przede wszystkim wraz z bohaterami książki odkryją, czym jest Gluj i jakie ma możliwości. Na całe szczęście dziecięca wyobraźnia nie zna granic, a proza Rafała Kosika pobudza ją do granic możliwości.

Wszystkim młodym i tym nieco starszym czytelnikom polecam „Złego meteorologa” i pozostałe książki o przygodach małych bohaterów, którzy razem potrafią zdziałać więcej niż w pojedynkę.

Kuba i Amelia. Godzina duchów
Rafał Kosik0
Okładka ksiązki - Kuba i Amelia. Godzina duchów

Rafał Kosik ,,Amelia i Kuba. Godzina duchów" Rafał Kosik ,,Kuba i Amelia. Godzina duchów" Rafał Kosik, który sprawił, że polskie nastolatki masowo czytają...

Vertical
Rafał Kosik0
Okładka ksiązki - Vertical

Świat nie wygląda tak, jak powinien, ale jeśli spędziłeś w nim całe życie, prawdopodobnie tego nie zauważasz. W Verticalu ludzie żyją w stalowych miastach...