Ok³adka ksi±¿ki - Miasto upad³ych anio³ów

Miasto upad³ych anio³ów

Ocena: 4.99 (67 g³osów)
Mi³o¶æ. Krew. Zdrada. Zemsta.\r\nKto przejdzie na stronê mroku? Kogo dopadnie mi³o¶æ, a czyj zwi±zek nie przetrwa próby czasu? I kto zdradzi wszystko, w co do tej pory wierzy³? \r\nCzwarta czê¶æ ekscytuj±cej serii „Dary Anio³a”, jeszcze lepsza ni¿ poprzednie.\r\n\r\n

Informacje dodatkowe o Miasto upad³ych anio³ów:

Wydawnictwo: Mag
Data wydania: 2011-11-06
ISBN: 978-83-7480-211-6

wiêcej

POLECANA RECENZJA

Kup ksi±¿kê Miasto upad³ych anio³ów

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Miasto upad³ych anio³ów - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - Kalew
Kalew
Przeczytane:2016-12-22, Ocena: 6, Przeczyta³am,
¦wietna seria, moja ukochana
Avatar u¿ytkownika - wioleta99
wioleta99
Przeczytane:2016-05-31, Ocena: 6, Przeczyta³am, 26 ksi±¿ek 2016,
Tym razem akcja skupia sie w du¿ej czêsci na Simonie, Chodz±cym za Dnia, Ka¿dy chce aby by³ jego przymiezeñcem za spraw± Znaku Kaina. Sam Saimon zdaje sobie sprawe z jego mocy. Clare w Koñcu jest szczê¶liwa ale czy aby napewno?
Avatar u¿ytkownika - Lorelei
Lorelei
Przeczytane:2016-05-07, Ocena: 3, Przeczyta³am, Wyzwanie - fantastyka 2016,
Nie ma co ukrywaæ, ¿e czwarta czê¶æ "Darów Anio³a" mocno rozczarowuje. Po pierwsze, wiek bohaterów nie wspó³gra z fabu³±. 16-17 lat to za ma³o, by sk³adaæ sobie takie powa¿ne deklaracje mi³o¶ci jak to robi± Clary i Jace, za ma³o, by wkraczaæ w sferê cielesn± tej mi³o¶ci oraz za ma³o, by mówiæ o swojej nieustraszono¶ci i rzucaæ siê w wir niebezpiecznej walki. To niedostosowanie wieku jest niestety powa¿nym b³êdem, który kompromituje seriê i czyni jej tre¶æ groteskow±. Po drugie, autorka stworzy³a za du¿o w±tków, co sprawia, ¿e fabu³a jest chaotyczna. Brak tu jednego, konkretnego celu, do którego d±¿yliby bohaterowie i który by³by gwarantem spójno¶ci i logicznej ci±g³o¶ci. W "Darach Anio³a", ¿e tak to ujmê, ka¿dy w±tek rodzi nowy cel. O ile na pocz±tku wielo¶æ w±tków by³a walorem ksi±¿ki, o tyle z czasem zaczê³a stawaæ siê mêcz±ca, a w koñcu nawet denerwuj±ca. Po trzecie, brakuje w tej serii dok³adnych opisów bohaterów, miejsc akcji i zdarzeñ. Uniemo¿liwia to "wkroczenie" do ich ¶wiata, poczucie jego niezwyk³ej atmosfery oraz wspó³uczestnictwo czytelnika w rozgrywaj±cych siê wydarzeniach. Oszczêdny opis pog³êbia wra¿enie niedostêpno¶ci, sztuczno¶ci i "p³asko¶ci" przestrzeni, w jakiej toczy siê akcja. Postaci natomiast, bez pog³êbienia psychologicznego, wydaj± siê byæ bardzo p³ytkie, "papierowe" i nierzeczywiste. S± one nakre¶lone schematycznie, co uniemo¿liwia uto¿samienie siê z nimi. Poza tym, autorka opisa³a wszystko z niebywa³± naiwno¶ci±. Ka¿da walka bohaterów koñczy siê zwyciêstwem, z ka¿dego niebezpieczeñstwa wychodz± ca³o. Trudno sobie zatem nawet wyobraziæ, ¿e w fina³owej scenie ca³ej serii mogliby umrzeæ, bo to wydaje siê po prostu niemo¿liwe. Ten fakt z kolei wyklucza mo¿liwo¶æ ekscytuj±cego, nieprzewidzianego zakoñczenia, a dopuszcza tylko jeden, wielki happy end. Seria jest napisana w taki sposób, ¿e nawet sceny walki nie budz± grozy czy lêku o bohatera, a sceny po¶cigu czy zasadzki nie wywo³uj± napiêcia.
Avatar u¿ytkownika - magi18
magi18
Przeczytane:2016-01-23, Ocena: 5, Przeczyta³am, Wyzwanie Initium - fantastyka,
Uwielbiam t± seriê, uwielbiam. Ksi±¿ki z serii "Dary anio³a" to jednak z lepszych ksi±¿ek, które mog³am przeczytaæ. ¦mia³o mogê napisaæ, i¿ "Dary Anio³a" zaliczam do hitów tego roku. I w sumie cieszê siê, ¿e nie pozna³am tych ksi±¿ek wcze¶niej, bo mo¿e wczesniej bym ich nie doceni³a :)
Avatar u¿ytkownika - Marcik
Marcik
Przeczytane:2015-01-20, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2015,
Siêgaj±c po czwart± czê¶æ Darów Anio³a by³am do niej do¶æ sceptycznie nastawiona. Spodziewa³am siê kompletnej pora¿ki autorki, uwa¿a³am bowiem, ¿e seria powinna siê zakoñczyæ na 3 tomie. Jakie by³o moje rozczarowanie, gdy moje obawy siê potwierdzi³y. Zdecydowanie za ma³o w±tku Jace - Clary na, który tak liczy³am i zdecydowanie za du¿o Simona za którym jak dot±d niespecjalnie przepada³am. Ale mam zasadê, ¿e zawsze ksi±¿ki rozpoczête - koñczê, wiêc w jej my¶l lekturê czyta³am dalej i... wprost zakocha³am siê w "Mie¶cie upad³ych anio³ów". Nie wiem kiedy ksi±¿ka ta tak mnie poch³onê³a, ale zanim siê zorientowa³am nie by³o ju¿ odwrotu ;). Cassandra Clare zrobi³a rzecz niesamowit±. Mimo zakoñczenia tak wielu w±tków w trzeciej czê¶ci potrafi³a zostawiæ akurat tyle niedokoñczonych, by mo¿na by³o napisaæ nastêpny tom. Wreszcie polubi³am Simona, co by³o dla mnie niesamowitym odkryciem. Jestem bardzo zadowolona z postêpu akcji, choæ je¶li mam byæ szczera przera¿a³y mnie niektóre sceny... Generalnie ksi±¿ka opowiada o komplikacjach, które pojawiaj± siê, gdy zostaje odkryte, ¿e cia³o Sebastiana zniknê³o i o rozpaczliwej pogoni z czasem, by nie dosz³o do jeszcze gorszej masakry ni¿ tej spowodowanej przez Valentina. Jedno jest pewne: gdy tylko dorwê w ³apki nastêpn± czê¶æ to chyba tylko koniec ¶wiata bêdzie w stanie powstrzymaæ mnie od jej przeczytania :).
Avatar u¿ytkownika - blackithilien
blackithilien
Przeczytane:2015-07-09, Ocena: 5, Przeczyta³am, 26 ksi±¿ek 2015, Mam,
Z jednej strony ta ksi±¿ka to przed³u¿anie na si³ê dobrze zakoñczonej trylogii. Z drugiej jednak o dziwo wci±ga i ma nieco inny klimat ni¿ poprzedniczki. Simon tak nie wkurza i powoli przestaje byæ irytuj±cym dodatkiem wciskanym wszêdzie na si³ê - wreszcie naprawdê ma jakie¶ swoje miejsce w tej opowie¶ci. Pojawia siê nowa, ca³kiem ciekawa postaæ. A w±tkiem najciekawszym ze wszystkich staje siê nie g³ówny, a poboczny dotycz±cy romansu Aleca z Magnusem.
Avatar u¿ytkownika - just_monca
just_monca
Przeczytane:2014-10-13, Ocena: 4, Przeczyta³am, 26 ksi±¿ek 2014,
Mimo, ¿e seria nadal nale¿y do mojej ulubionej to czytaj±c "Miasto upad³ych anio³ów" mia³am mieszane uczucia. Simon sprowadzaj±cy na wszystkich atakuj±cych go nieszczê¶cie (to akurat rozumiem), ale umawiaj±cy siê równocze¶nie z dwoma dziewczynami (tego ju¿ nie Oo - mimo, ¿e wampir Simon pozostaje wci±¿ Simonem jak to podkre¶la wiêc sk±d jego zachowanie?). Pojawienie siê Jordana (dla mnie na plus bo mimo wszystko jest pozytywn± postaci±) ale ju¿ samo istnienie jako przeciwwagi Sebastiana i po³±czenie siê z nim Jace'a (do dzi¶ chyba tego nie rozumiem, albo nie chcê zrozumieæ). Poza tym tak na dobr± sprawê chcia³abym siê dowiedzieæ, co dalej z ma³¿eñstwem Lightwoodów i zwi±zkiem Aleca z Magnusem (im to kibicujê). Czy zwi±zek Claire z Jace'm mo¿na nazwaæ zwi±zkiem Oo? A matka Claire powinna bardziej zaj±c siê córk± a nie op³akiwaæ znienawidzonego syna - to zaczyna mnie wkurzaæ (jak Luke z ni± wytrzymuje?)
Avatar u¿ytkownika - Elfik_Book
Elfik_Book
Przeczytane:2015-01-29, Przeczyta³am,

Wojna siê zakoñczy³a, z³o zosta³o pokonane. Teraz powinno byæ wszystko dobrze. W koñcu ludzie, którzy siê kochaj±, mog± byæ razem. Podziemni zawarli rozejm z Nocnymi £owcami, a Valentine nie zrobi ju¿ nikomu krzywdy. Piêkne zakoñczenie, ale... Zawsze musi byæ ale. Czy tak ³atwo da siê zapomnieæ o przesz³o¶ci? Jedna noc jest w stanie zmieniæ wszystko? Nawet gdy ujawni³a prawdy, o których nikt wcze¶niej nie wiedzia³. Jace nie umie tak ³atwo siê pogodziæ z tym, co siê sta³o. Tym bardziej ¿e demony przesz³o¶ci nadal nad nim wisz±. Ka¿dy czyn ma swoj± cenê.

D³ugi czas by³am przekonana, ¿e Dary Anio³a s± trylogi±. Gdy us³ysza³am, ¿e s± trzy nastêpne czê¶ci by³am zdziwiona, jednak stwierdzi³am czemu nie spróbowaæ. ¦wiat przedstawiony przez Clare bardzo mi siê spodoba³, bohaterów polubi³am, wiêc z chêci± wróci³am do ¿ycia Nocnych £owców. Mia³am nadziejê, ¿e jeszcze raz prze¿yjê niezwyk³± przygodê i poczujê ten klimat Nowego Jorku, gdzie mo¿na spotkaæ wilko³aki, wampiry i inne magiczne stworzenia. Czy jestem zadowolona, ¿e przeczyta³am kolejn± czê¶æ? Niestety nie. Ksi±¿ka nie by³a z³a, ale czego¶ mi zabrak³o i to rzutuje na ogóln± ocenê.
Zacznê od fabu³y powie¶ci. By³am bardzo ciekawa, co autorka wymy¶li³a. "Miasto szk³a" zakoñczy³o wszystkie w±tki, wiêc Clare mia³a du¿e pole do popisu. Mog³a kontynuowaæ niektóre w±tki i wymy¶liæ nowe. Tak te¿ zrobi³a. Muszê przyznaæ, ¿e mia³a naprawdê dobry pomys³ na fabu³ê. Wiele akcji, du¿o intryg, tajemnic, problemy mi³osne. Idealny materia³ na ¶wietn± kontynuacjê. Niestety jednak ¼le wykorzystany. Pope³ni³a tylko jeden b³±d - chaos. W ca³ej ksi±¿ce panowa³ przeolbrzymi chaos. Kompletnie nie mog³am siê skupiæ na wydarzeniach, poniewa¿ ca³y czas co¶ mnie rozprasza³o z otoczenia bohaterów. Jaki¶ szczegó³, który mia³ wprowadziæ lub rozwin±æ nowy w±tek przy tym nas dekoncentruj±c od tera¼niejszych wydarzeñ. Bardzo mnie to irytowa³o. Chcia³abym wiedzieæ dlaczego, poniewa¿ jest to do¶æ czêsto u¿ywany manewr i zawsze siê sprawdza³, a tu tylko wprowadza³ chaos.
Kolejn± rzecz±, na któr± jeszcze ponarzekam, jest czêsta zmiana otoczenia. Wydarzenia s± nam pokazywane z ró¿nych perspektyw. Raz widzimy wszystko oczami Simona, innym razem Clary, a jeszcze innych Aleca. W poprzednich czê¶ciach bardzo to docenia³am. Pozwala³o nam to byæ na bie¿±co z wydarzeniami, a nie s³uchaæ d³ugich opowie¶ci innych bohaterów. Tu by³o to rzecz±, która psu³a ca³± rado¶æ z jakiegokolwiek domy¶lania siê. Co dwie strony byli¶my z innym bohaterem i zawsze akcja by³a przerwana w najlepszym momencie. Podejrzewam, ¿e mia³o to nas zaciekawiæ i zwykle tak jest, ale nie co piêæ stron! Tekst by³ posiekany, co mnie osobi¶cie bardzo przeszkadza³o w czytaniu.
Ale ¿eby nie by³o, ¿e ksi±¿ka ma same wady, to pora podaæ zalety, które mimo wszystko wystêpuj±. Powiem tak - wielki powrót Clary. W trzecim tomie Clary denerwowa³a mnie i by³a wyj±tkowo sztuczna. Tu na pocz±tku te¿ tak by³o, ale z czasem odnalaz³am tê dziewczynê, któr± tak bardzo lubi³am i szanowa³am. Prawd± jest, ¿e czêsto zachowywa³a siê jak ma³e rozpieszczone dziecko, ale przynajmniej zaczê³a to zauwa¿aæ i siê zmieniaæ. Mimo wszystkich jej nielogicznych i szaleñczych zachowaæ sta³± siê naturalna, czyli mog³am j± po prostu zaakceptowaæ, bo taki jest jej charakter. Bardzo za tym têskni³am w poprzedniej czê¶ci.
Po czterech tomach wyczuwam ju¿ ten typowy dla mnie stan przywi±zania. Nie ze wszystkim siê zgadzam, ksi±¿ka ma wiele wad, ale na tyle pokocha³am bohaterów, by szczerze siê do nich przywi±zaæ i im kibicowaæ na ka¿dym kroku. Nie raz siê zdarzy³o, ¿e zapragnê³am siê znale¼æ w ich ¶wiecie i pomóc im w problemach. Prze¿ywa³am wszystko razem z nimi, czy to by³y chwile szczê¶liwe, czy z³e.
Ksi±¿ka trochê mnie zawiod³a, ale nie na tyle by odradzaæ kontynuowanie "trylogii". Uwa¿am, ¿e jak kto¶ ju¿ przeczyta³ te trzy pierwsze czê¶ci, powinien przeczytaæ kolejne. Ja na pewno zakoñczê seriê, pomimo pewnego niesmaku po "Mie¶cie upad³ych anio³ów". W koñcu zbyt lubiê tê seriê, by tak po prostu z powodu jednej ksi±¿ki zakoñczyæ j±.

Avatar u¿ytkownika - Sadu
Sadu
Przeczytane:2015-01-12, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2015,
Trochê siê ba³am, ¿e po trzech udanych tomach, które zakoñczy³y pewien w±tek prócz rozterek mi³osnych nie bêdzie nic ciekawego. Rozterki mi³osne oczywi¶cie siê pojawi³y ale ksi±¿ka mnie nie zawiod³a. Du¿o siê dzieje. Ciekawe w±tki. Jako¶ najbardziej przypad³o mi do gustu wszystko zwi±zane z Simonem. Zakoñczenie zmusza do siêgniêcia po kolejn± czê¶æ bo dziaæ siê bêdzie jeszcze wiêcej.
Avatar u¿ytkownika - PinkMiracle
PinkMiracle
Przeczytane:2011-07-29, Ocena: 5, Przeczyta³am, Mam,
Przeczyta³am wszystkie ksi±¿ki Cassandry Clare, a na t± czeka³am z najwiêksz± niecierpliwo¶ci± i powiem szczerze, ¿e siê nie przeliczy³am. Po ksi±¿kê siêgnê³am zaraz po premierze, a przeczyta³am j± dopiero niedawno z powodu braku czasu. Uwielbiam przygody Clary i jej przyjació³, ale zacznê od pocz±tku. Najpierw rozwiejê w±tpliwo¶ci niektórych osób. Ksi±¿ka nie jest napisana tylko z perspektywy Simona, ale równie¿ Clary, Jace'a, Isabelle, Magnusa oraz Alec'a. Wiêc osoby, które nie siêgnê³y po tê ksi±¿kê tylko dlatego, i¿ my¶la³y, ¿e g³ównym narratorem jest Simon mog± ¶mia³o lecieæ do ksiêgarni i zacz±æ czytaæ. Autorka opisuje jak mi³o¶æ Jace'a i Clary ro¶nie z dnia nadzieñ i jak musz± siê zmagaæ ze swoimi lêkami. Nie jest to ksi±¿ka g³ównie o ich mi³o¶ci, ale jest to jeden z g³ównych w±tków. Niestety nie s± oni jedynymi, którzy musz± stawiæ czo³o problemom ¶wiata, albowiem Simon ma ich jeszcze wiêcej. Przez znak Kaina, który Clary narysowa³a na jego czole przechodzi przez wiele problemów, miêdzy innymi przywódca wampirów Manhattañskiego klanu chce go mieæ po swojej stronie. Niestety oprócz niego jest jeszcze jedna osoba, która koniecznie chce mieæ go u swoim boku, ale ta jest gotowa po¶wiêciæ bardzo du¿o, aby mieæ go po swojej stronie. Ca³y czas, gdy czyta³am ksi±¿kê co¶ siê dzia³o. Albo kto¶ kogo¶ atakowa³, albo Clary i Jace mieli swoje demony z którymi musieli walczyæ, albo one by ich zabi³y. Nie pomaga³o równie¿ to, ¿e Clary jest strasznie ciekawsk± osob±, co spowodowa³o, ¿e wpad³a w wiêksze tarapaty, ni¿ mog³aby przypuszczaæ, a Jace razem z ni±. Wiele osób zastanawia siê równie¿, czy w ksi±¿ce pojawi siê Sebastian, albo jak kto¶ woli Jonathan, powiem jedynie, ¿e sami musicie to sprawdziæ siêgaj±c po ksi±¿kê ;) .
Avatar u¿ytkownika - agatrzes
agatrzes
Przeczytane:2013-10-23, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2013,
Seria Dary Anio³a zaplanowana by³a na trylogiê. Zakoñczenie trzeciego tomu rozwi±zywa³o wiêkszo¶æ w±tków. Z³o zosta³o zwyciê¿one, a Valentine i Sebastian ostatecznie pokonani. Zawarte porozumienia gwarantowa³y pokój miêdzy Nocnymi £owcami a Podziemnymi. Clary i Jace wreszcie mog± byæ razem. Kiedy autorka postanowi³a kontynuowaæ seriê, mia³am mieszane uczucia. Nie by³am pewna, czy nie zabraknie jej pomys³ów na uatrakcyjnienie losów bohaterów i czy kolejne czê¶ci dorównaj± swoim poprzedniczkom.

Po zakoñczeniu wojny Clary powraca do Nowego Jorku i rozpoczyna szkolenie Nowego £owcy. Jest szczê¶liwa, zakochana i pe³na nadziei na przysz³o¶æ. Jej zwi±zek z Jacem wchodzi na nowe tory, ale w zachowaniu ch³opaka trudno nie zauwa¿yæ niepokoj±cych zmian. Dziewczyna czuje, ¿e ukochany odsuwa siê od niej i nie mówi ca³ej prawdy. Sercowe rozterki musi jednak od³o¿yæ na dalszy plan, gdy¿ trwaj± przygotowania do ¶lubu matki, a na terytorium Podziemnych w niewyja¶nionych okoliczno¶ciach pojawiaj± siê cia³a Nocnych £owców. Komu¶ zale¿y na zerwaniu porozumieñ, ale to nie jedyne niespodzianki, z jakim przyjdzie zmierzyæ siê bohaterom.

Kolejny raz autorka urozmaici³a ¿ycie bohaterów, komplikuj±c ich wzajemne relacje. Jace boryka siê z „piêtnem” Valentina i mroczn± tajemnic±, która nie pozwala mu zbli¿yæ siê do ukochanej i popycha go do „gry pozorów”. Clary jest zdezorientowana, a nieoczekiwane spotkanie z królow± Jasnego Dworu i krótka rozmowa dodatkowo potêguj± jej niepokój. Simon musi zmierzyæ siê z ciemn± stron± swojej natury, ale to nie przeszkadza mu umawiaæ siê z dwiema dziewczynami jednocze¶nie. W zwi±zku Magnusa i Aleca te¿ nie brakuje emocji i czasem wystarczy ma³a iskra, aby wywo³aæ po¿ar. Pojawiaj± siê nowi bohaterowie, których obecno¶æ sprawia, ¿e niektórzy bêd± musieli zmierzyæ siê z przesz³o¶ci± i odkryæ g³êboko skrywane tajemnice. W tej czê¶ci mamy jeszcze wiêcej magicznego ¶wiata, poznajemy nieznane dot±d struktury organizacyjne i ich zadania, rytua³y, a tak¿e elementy tradycji które wzbogacaj± wykreowan± rzeczywisto¶æ. Cassandra Clare zabra³a mnie w magiczn± podró¿ i znów zamydli³a oczy iluzj±, ¿eby na koniec pozostawiæ z mêtlikiem w g³owie i niedosytem. Nie da³a mi czasu na wytchnienie kusz±c niedopowiedzeniami i tajemnicami. W tej czê¶ci autorka bardziej skupi³a siê na bohaterach i ich wewnêtrznej walce z w³asnymi „demonami” oraz ³±cz±cych ich relacjach. Momentami a¿ kipi od emocji. Choæ tempo akcji nie jest zawrotne, to na brak wra¿eñ trudno narzekaæ, a samo zakoñczenie dos³ownie „wbija w fotel”. Przyzwyczai³am siê, ¿e u tej autorki ka¿da kolejna strona jest niewiadom±, ale tym razem ostatnie kartki dostarczaj± mega dawkê doznañ. „Miasto upad³ych anio³ów” ujê³o mnie swoim klimatem i niepowtarzalnymi odczuciami towarzysz±cymi mi podczas lektury. Pisarka zadba³a, abym nie mia³a chwili wytchnienia. Pozwoli³a mi jeszcze bardziej wej¶æ w stworzon± rzeczywisto¶æ, przedstawiaj±c kolejnych mieszkañców Podziemnego ¦wiata. Odkry³a przede mn± emocje i rozterki bohaterów, którzy nie tylko musieli walczyæ z w³asnymi uczuciami, ale te¿ dokonywaæ trudnych wyborów. W tej ksi±¿ce znajdziecie wszystko, co niezbêdne do prze¿ycia fantastycznej przygody: ciekaw± i opart± na solidnych fundamentach rzeczywisto¶æ, wiarygodnych i nieprzeciêtych bohaterów, intrygi, sekrety i niepewno¶æ Nie zabraknie te¿ uczuæ, magii, zaskakuj±cych zwrotów akcji i powrotów do przesz³o¶ci. Autorka szybko rozwia³a moje w±tpliwo¶ci co do s³uszno¶ci kontynuacji serii. Nie tylko utrzyma³a poziom, ale w moim odczuciu wznios³a siê znacznie wy¿ej. My¶lê, ¿e mi³o¶ników cyklu nie trzeba przekonywaæ, a tym którzy nie byli jeszcze w ¶wiecie Nocnych £owców polecam ca³± seriê.
Avatar u¿ytkownika - beauty2001
beauty2001
Przeczytane:2014-12-15, Ocena: 5, Przeczyta³am,
Czy kto¶ móg³by mi powiedzieæ jak zakoñczy³a siê ta ksi±¿ka? Czy Clary i Jace bêd± razem? Proszê..
Avatar u¿ytkownika - kpotter
kpotter
Przeczytane:2014-08-03, Ocena: 6, Przeczyta³am, 26 ksi±¿ek 2014,
Avatar u¿ytkownika - SITT18
SITT18
Przeczytane:2014-02-26, Ocena: 4, Przeczyta³am, Mam, 52 ksi±¿ki 2014,
Kontynuacja bestsellerowej trylogii Cassandry Clare "Dary Anio³a". Muszê przyznaæ, ¿e trochê siê na niej zawiod³am. Zabrak³o powiewu ¶wie¿o¶ci, pojawia³o siê to wszystko co zachwyci³o mnie w poprzednich czê¶ciach, ale... to ju¿ by³o. Odnios³am wra¿enie, jakby autorce zabrak³o pomys³u na kontynuacjê. Mam wra¿enie jakby autorce zabrak³o pomys³u na kontynuacjê. Mimo wszystko, jako fanka Nocnych £owców i ca³ego ¶wiata przedstawionego przez pani± Clare, cieszê siê, ¿e mog³am przeczytaæ tak¿e t± czê¶æ.
Avatar u¿ytkownika - kobra18
kobra18
Przeczytane:2014-04-25, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2013,
Kolejna czê¶æ "Darów Anio³a". Po spektakularnej 3 czê¶ci ta ksi±¿ka studzi moj± fascynacjê. Owszem jest fajna, ale nie tak jak "Miasto szk³a". Jednak zakoñczenie sprawia, ¿e z na 100% siêgnê po nastêpn± powie¶æ. Jestem bardzo ciekawa co bêdzie dalej i jak rozwinie siê w±tek Simona i Isabel. Zastanawia mnie równie¿ czy co¶ zmieni siê w relacjach Clary i Jace.
Avatar u¿ytkownika - agusia97
agusia97
Przeczytane:2014-02-12, Ocena: 4, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2014,
Muszê przyznaæ, ¿e ta czê¶æ podoba³a mi siê troche mniej ni¿ trzy pierwsze tomy. Wyj±tkowo wola³am w±tek zwi±zany z Simonem ni¿ ten w którym g³ówn± rolê odgrywa Clary. Mo¿e dlatego, ¿e Jace zachowuje siê inaczej wobec swojej dziewczyny, a w stosunku do Simona jest to ci±gle ten sam sarkastyczny Jace z pierwszej czê¶ci. Ksi±¿ka utrzymuje styl i poziom poprzednich, ale... No w³a¶nie jest jakie¶ 'ale', którego nie potrafiê sprecyzowaæ. Mo¿e chodzi o Jace'a, albo o brak ma³ego Maxa, dziwnym wydajê mi siê te¿ trochê zwi±zek Aleca z Wysokim Czarownikiem z Brooklynu. Ale mimo wszystko jest to na pewno obowi±zkowa pozycja dla fanów "Darów Anio³a".
Avatar u¿ytkownika - Willa871
Willa871
Przeczytane:2014-01-07, Ocena: 6, Przeczyta³am, 26 2014,
Dary Anio³a pokocha³am od pierwszej strony. Trzy tomy szybko poch³onê³am, t± czê¶æ te¿ szybko po³knê³am. Autorka nadal trzyma poziom przenosz±c nas w ¶wiat Nocnych £owców, ¶wiat w który niejeden z nas chcia³by siê znale¼æ. My¶la³am, ¿e siê rozczaruje, bo autorka postanowi³a j± przed³u¿yæ. Obawia³am siê, ¿e nie bêdzie ju¿ tego samego klimatu. Na szczê¶cie siê pomyli³am. Tym razem na pierwszy plan wysuwa siê Simon, zaraz po g³ównych bohaterach. Dobrze, ¿e jest przybli¿ony bardziej jego obraz. W poprzednich czê¶ciach czêsto mnie irytowa³ i denerwowa³. Tutaj zmieni³am o nim zdanie. Dojrza³ w porównaniu do poprzednich tomów. I sta³ siê moim ulubieñcem zaraz po Jace'ie i Clary. Co do nich my¶la³am, ¿e bêdzie ju¿ ca³y czas s³odko. Autorka rzuca im k³ody pod nogi, jakby nie mog³a daæ im odetchn±æ. Ale nie by³o by³oby tak ciekawie. Ksi±¿ka ca³y czas trzyma w napiêciu, nie mo¿na wprost siê doczekaæ, ¿eby przerzuciæ stronê i dalej siê zag³êbiaæ w losy bohaterów. Ksi±¿ka lekka, przyjemna dla m³odzie¿y, ale mi bardzo przypad³a do gustu. Za moich czasów nie by³o takich cudów. Teraz nadrabiam. Polecam :)
Avatar u¿ytkownika - aqunia94
aqunia94
Przeczytane:2014-01-06, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki - 2013 , Mam, Ulubione,
Có¿,moim zdanie ksi±¿ka dalej jest utrzymana na poziomie pozosta³ych cze¶ci, ale jak dla mnie wszystko by³o dosæ przewidywalne i zabrak³o trochê czego¶ nowego. Dodatkowo rownie¿ popl±tane relacje mi³osne Clary-Jace. Pozatym lektura bardzo fajna, ci±gle co¶ siê dzieje - w tej czê¶ci stanowczo Simon jest góruj±c± postaci±, no ale czego mo¿na by³o siê spodziewaæ. Mam nadziejê, ¿e w kolejnej czê¶ci bêdzie co¶ nowego :)
Avatar u¿ytkownika - pajeja88
pajeja88
Przeczytane:2014-01-05, Ocena: 4, Przeczyta³am, czytam regularnie w 2013 roku,
Kolejny tom przygód Nocnych Anio³ów nie odbiega od poprzedników. Jest to lektura lekka, raczej dla m³odszego grona czytelników, zdecydowanie przeznaczona dla kobiet. Wiele b³êdów, ¶redni styl jednak bardzo przystêpny to cechy charakterystyczne dla Pani Clare.Nie da siê jednak ukryæ, ¿e mimo wszystkich wad ¶wiat ten wci±ga i mo¿na z czystym sumieniem siêgn±æ po t± ksi±¿kê gdy chcemy lektury prostej, ³atwej i ma³o wymagaj±cej.
Avatar u¿ytkownika - karla1214
karla1214
Przeczytane:2013-12-25, Ocena: 4, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2013, Posiadam,
Miasto upad³ych anio³ów, to pierwsza ksi±¿ka wykraczaj±ca poza orginaln± trylogiê. Przyznam, ¿e trochê obawia³am siê, czy ksi±¿ka dorówna swoim po¶redniczkom. Jeszcze przed rozpoczêciem lektury mia³am wra¿enie, ¿e ksi±¿ka zosta³a napisana tylko ze wzglêdu na du¿± popularno¶æ serii i chêæ zdobycia wiêkszego zysku przez autorkê. Na szczê¶cie siê pomyli³am ! Samej serii nie uwa¿am za jakie¶ wybitne arcydzie³o, lecz po prostu za dobr± i przyjemn± seriê m³odzie¿ow±. Je¶li chodzi jednak o konkretnie czwarty tom serii to w niczym nie odstaje od swoich poprzedników. Autorka pokaza³a, ¿e ma ciekawy pomys³ na dalsz± fabu³ê a najwiêkszym plusem jest pole do popisu, które zostawi³a sobie na koniec czwartej czê¶ci. Fakt, ¿e zakoñczeniu wiadomo o czym bêdzie czê¶æ pi±ta, jedna mi to w ogóle nie przeszkadza. Mogê nawet powiedzieæ, ¿e dziêki temu dalsze losy Jace'a i Clary ciekawi± mnie jeszcze bardziej. Zdecydowanie polecam fanom Darów Anio³a :)
Avatar u¿ytkownika - Tala_1986
Tala_1986
Przeczytane:2013-11-30, Ocena: 5, Przeczyta³am, Do recenzji, Mam,
Znacie to uczucie ulgi kiedy wszystkie wasze problemy, przede wszystkim osoby za nie odpowiedzialne, wreszcie mo¿ecie zostawiæ za sob± i pozwoliæ osnuæ im siê mg³± b³ogiego zapomnienia, aby móc cieszyæ siê przysz³o¶ci± przy boku ukochanej osoby? Pewnie ka¿dy nie raz nie dwa by³ w podobnej sytuacji i wie, ¿e najgorsze co mo¿e siê wtedy przytrafiæ to pojawienie siê na horyzoncie kolejnych k³opotów równie wielkich jak te poprzednie. W³a¶nie taki los ponownie przytrafi³ siê Clary i Jaceowi. Chyba nie muszê nikomu ich przedstawiaæ, bo nie ma osoby, która nie s³ysza³aby o bestsellerowych Darach Anio³a Cassandry Clare. Valentine nie ¿yje. Woja skoñczona. Nocni £owcy mog± odpocz±æ i zaj±æ siê ustalaniem nowych Porozumieñ z Podziemnymi. Tymczasem Clary wreszcie rozpoczyna swoje szkolenie na Nocnego £owcê, co nie tylko pozwoli lepiej jej siê broniæ, ale tak¿e wykorzystywaæ jej nadzwyczajny dar. Mo¿e siê tak¿e nacieszyæ Jace'm , mog±c bez ¿adnych oporów nazywaæ go swoim ch³opakiem. Gdyby tylko tego szczê¶cia nie zak³óca³a obawa o najlepszego przyjaciela... Simon chocia¿ jest wampirem, to wystawia siê na nie lada niebezpieczeñstwo spotykaj±c siê z dwoma piêknymi dziewczynami, z czego ¿adna nie sk±pi pow¶ci±gliwym temperamentem. Jednak najgorsze jest to, ¿e Maia i Isabelle nie wiedz± o sobie nawzajem. Niestety spokój okazuje siê tylko pozorny. Kto¶ zaczyna zabijaæ Nocnych £owców... oraz polowaæ na Simona... Gdyby tego jeszcze by³o ma³o, co¶ zaczyna dziaæ siê z Jace'm przez co ch³opak odsuwa siê od Clary nie udzielaj±c jej ¿adnych wyja¶nieñ. Dlatego dziewczyna postanawia sama odkryæ sedno sprawy, ale z pewno¶ci± nie spodziewa³a siê tego co zapocz±tkuje swoimi dzia³aniami... Miasto upad³ych anio³ów to ju¿ czwarty tom serii Dary Anio³a, która w pocz±tkowej fazie projektu mia³a byæ jedynie trylogi±. Na szczê¶cie (dla jednych w tym mnie) lub nieszczê¶cie (dla drugich), Cassandra Clare postanowi³a uraczyæ swoich fanów kolejnymi mrocznymi przygodami Clary, Jace'a oraz ich przyjació³. Przyznam, ¿e po skoñczeniu trzeciego tomu serii rêce mnie ¶wierzbi³y, aby od razu porwaæ kolejn± czê¶æ z pó³ki i ponownie udaæ siê do ¶wiata Nocnych £owców, niestety tak siê nie sta³o. Ksi±¿ka musia³a odczekaæ i... byæ mo¿e dobrze siê sta³o. Przypuszczam, ¿e gdybym od razu wziê³a siê za ten tom, po zakoñczeniu Miasta szk³a, to niestety moja opinia mog³aby byæ du¿o gorsza. A tak, w moim mniemaniu, powie¶æ jest zno¶na. Chocia¿ do piêt nie dorównuje swoim poprzedniczkom. Jednak nie znaczy to wcale, ¿e jest z³a... a zreszt± sami przeczytajcie :P Autorka udowodni³a, ¿e nie brak jej pomys³ów na dalsze przygody Nocnych £ówców. Fakt, ka¿dy z w±tek z poprzednich tomów jest unikalny i nie do zast±pienia, ale przecie¿ nie o to chodzi aby ci±gn±æ dalej poprzednie schematy. Tym bardziej, ¿e spora ich czê¶æ zosta³a przez autorkê zakoñczona. Clare pokazuje jednak, ¿e to co nowe nie musi byæ od razu z³e i niedorzeczne. Chocia¿ muszê przyznaæ, ¿e chwilami mia³am wra¿enie, i¿ pisarka nie do koñca wszystko sobie przemy¶la³a lub po prostu zbytnio siê spieszy³a do tego aby rozpocz±æ kolejne w±tki, uraczyæ czytelników kolejnymi tajemnicami, a na drodze swych bohaterów stawiaæ kolejne przeszkody ciê¿kie do pokonania. Na szczê¶cie fabu³a, mimo tych lekkich mankamentów, jest w miarê spójna i wci±gaj±ca. Co wiêcej, autorce co i rusz udaje siê mnie zaskoczyæ. Szczerze mówi±c to nie my¶la³am, ¿e i tym razem bêdzie tak samo, a tu proszê... taka niespodzianka. Troszkê irytowa³ mnie spory udzia³ Simona we wszystkich wydarzeniach. Nic nie poradzê, ¿e nie lubiê tej postaci od samego pocz±tku. Za bardzo wpycha³ siê pomiêdzy Jace'a i Clary i nawet fakt, ¿e my¶la³ i¿ s± rodzeñstwem, nie t³umaczy go w moich oczach. Nie i ju¿. Na szczê¶cie autorka zwik³a³a go w inny mi³osny w±tek, co sprawi³o, ¿e mimo mojego nie lubienia, da³o siê go znie¶æ. Szkoda tylko, ¿e Clare nie poci±gnê³a tego d³u¿ej lub nie zaserwowa³a nam ciut bardziej widowiskowego rozwi±zania i dalszego u³o¿enia siê losów na ,,tracie" Maia - Simon - Isabelle. No có¿, nie mo¿na mieæ wszystkiego. Tego czego obawia³am siê najbardziej to, to jak autorka poradzi sobie z ponownym wprowadzeniem w±tku Sebastiana - Jonathana do fabu³y, a tak¿e w jakim kierunku go rozwinie. Na szczê¶cie moje obawy okaza³y siê bezpodstawne. Clare po raz kolejny udowodni³a, ¿e zas³uguje na miejsce w¶ród najlepszych pisarek urban fantasy i young adult. Doskonale poradzi³a sobie z tematem wskrzeszenia nowego wroga. Naprawdê podoba³o mi siê wyja¶nienie dlaczego mo¿e do tego doj¶æ. Akcja co prawda nie leci na ³eb na szyjê, ale nie mo¿na jej tempu odmówiæ dynamiki i wartko¶ci. Wydarzenia, jak ju¿ wcze¶niej wspomina³am, tworz± spójny ci±g wype³niony niespodziewanymi zwrotami, które skutecznie zatrzymuj± czytelnika przy ksi±¿ce. Podsumowuj±c. Miasto upad³ych anio³ów nie jest mo¿e lepsze od pozosta³ych tomów Darów Anio³a, ale nie jest te¿ z³e. To zno¶na kontynuacja, której zakoñczenie nad wyraz dobrze rokuje dla kolejnej czê¶ci. Dlatego, mimo wszystko... polecam. http://ogrodpelenksiazek.blogspot.com/2013/12/miasto-upadych-anioow-cassandra-clare.html
Avatar u¿ytkownika - esperanza
esperanza
Przeczytane:2013-05-25, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2013, Od znajomych,
Niestety ta czê¶æ nie powali³a mnie na kolana. Trzy wcze¶niejsze by³y czym¶ ¶wietnym, ta natomiast wypad³a przy nich odrobinê blado. Tamte zajmowa³y mi góra jeden dzieñ, z t± natomiast odrobinê siê mêczy³am. I choæ jêzyk i styl Cassandry Clare jest dobry, pomys³ równie¿, czego¶ mi tu brakowa³o. Ksi±¿ka oczywi¶cie jest dobra, zdecydowanie wybija siê ponad prymitywne fantasy i zapada w pamiêæ.
Avatar u¿ytkownika -

Przeczytane:2013-01-14,
Czwart± czê¶æ czyta³am po do¶æ d³ugiej przerwie od poprzednich czê¶ci i zd±¿y³am zapomnieæ szczegó³y kto jest czyim potomstwem i kto czyje nazwisko nosi. By³o to trochê mêcz±ce, ale da³o siê prze¿yæ. Z kwestii które siê nie zmieni³y, to irytacja która mnie ogarnia³a zag³ebiaj±c siê w fabu³ê. Doprawdy, nieszczê¶ni nasi bohaterowie, ¿e wszystko co z³e, spotyka w³a¶nie ich. Autorka wprowadza kompletny chaos, krêc±c w±tkami we wszystkie strony, co nie tylko jest irytuj±ce, zaczyna te¿ byæ nudne. Gdyby nie to, ¿e szybko siê czyta, ocena by³aby jeszcze ni¿sza ni¿ 2.
Avatar u¿ytkownika - malczes88
malczes88
Przeczytane:2012-11-26, Ocena: 5, Przeczyta³am,
"Dary anio³a" to jedna z niewielu serii m³odzie¿owych,która mi siê naprawdê bardzo podoba. Trylogiê po³knê³am w zastraszaj±cym tempie i nieinaczej by³o z czê¶ci± czwart±. W tej czê¶ci mo¿emy lepiej zapoznaæ siê z Chodz±cym za dnia czyli z Simonem, którego postaæ nabiera nowych,ciekawszych cech. Nie jest ju¿ niezdarnym, ³ajzowatym ch³opcem chodz±cym za Claire jak pies. Ma swoje zdanie i swoje problemy a tak¿e dwie dziewczyny na raz:) I kto¶ na niego poluje,kto¶ chce go zabiæ.Kto¶,kto nie wie o jego piêtnie Kaina. Pojawia siê tak¿e wiekowa wampirzyca Camilla,by³a przywódczyni wampirów,która chce odzyskaæ w³adzê z pomoc± Simona.
Avatar u¿ytkownika - aurora16
aurora16
Przeczytane:2012-03-24, Chcê przeczytaæ,
Ja podejrzewa, ¿e to Kayle ( ten nowy w zespole Simona), ale nie jestem pewna, bo dopiero zaczê³am czytaæ t± czê¶æ...
Avatar u¿ytkownika - Cassidy95
Cassidy95
Przeczytane:2013-05-06, Ocena: 6, Przeczyta³am,
A... faktycznie :P Ale mimo to, jako¶ mi go nie przypomina :)
Avatar u¿ytkownika -

Przeczytane:2011-05-19,
Simon przesta³ nosiæ okulary po przemianie przecie¿...

Po skoñczeniu  poprzedniego tomu zastanawia³am siê  jak dalej potocz± siê losy Clary I Jace'a. I wcale mi siê  nie podoba to co siê  dzieje.  Mogli by im daæ ¶wiêty spokój.

Ten tom jest  bardzo nierówny. Pierwsza po³owa jest naprawdê  mocno przegadana. I te nastoletnie dramaty. Ka¿dy z wyrzutami sumienia a¿ do przesady. Ale potem akcja nabiera tempa. Autorka wprowadzi³a no scenê nowe, ciekawe postacie. Zaskoczy³a  mnie zmiana Simona. Chyba przemiana w wampira wysz³a mu na dobre. Za to Aleksander i jego obra¿ona postawa wkurza mnie niemi³osiernie.

Avatar u¿ytkownika - Carnival
Carnival
Przeczytane:2019-02-10, Ocena: 6, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2019,

Moja ulubiona czê¶æ Darów Anio³a. Mo¿e dlatego, ¿e tak naprawdê najwiêcej w niej emocji i relacji pomiêdzy Clary a Jace'em... Fabu³a jest tu naprawdê wci±gaj±ca i daje wiele przyjemno¶ci podczas czytania.

Avatar u¿ytkownika - Aila92
Aila92
Przeczytane:2018-01-27, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2018,

Czwarta czê¶æ przygód Nocnych £owców. Po wygranej wojnie w Idrisie wydaje siê, ¿e wszystko wróci do normy. ¦wiat bez Valentine'a i jego syna Jonathana-Sebastiana.
Clary zaczyna w Instytucie szkolenie na Nocnego £owcê, jej zwi±zek z Jace'm rozkwita.. Jednak ch³opak zaczyna siê dziwnie zachowywaæ, jakby kto¶ kontrolowa³ jego umys³. Jaki wp³yw na jego ¿ycie bêdzie mia³ fakt, ¿e Razjel, na pro¶bê Clary, przywróci³ go do ¿ycia?
Simon jest rozdarty pomiêdzy dwiema dziewczynami - Mai± i Izzy. Oczywi¶cie, nic dobrego z tego nie wyniknie.
Poza tym mie¶cie zaczynaj± byæ mordowani Nocni £owcy. Rozwi±zanie tej zagadki bêdzie bardzo zaskakuj±ce i przyniesie niespodziewane konsekwencje dla wszystkich, zw³aszcza dla Clary i Jace'a.

Avatar u¿ytkownika - Nessi98
Inne ksi±¿ki autora
Miasto zagubionych dusz
Cassandra Clare0
Ok³adka ksi±zki - Miasto zagubionych dusz

Jace jest teraz s³ug± z³a, zwi±zanym na wieczno¶æ z Sebastianem. Tylko ma³a grupka Nocnych £owców wierzy, ¿e mo¿na go uratowaæ. ¯eby to zrobiæ, musz± zbuntowaæ...

Opowie¶ci z akademii nocnych ³owców
Cassandra Clare0
Ok³adka ksi±zki - Opowie¶ci z akademii nocnych ³owców

Simon Lewis by³ cz³owiekiem i wampirem, a teraz staje siê Nocnym £owc±. Jednak wydarzenia „Miasta Niebiañskiego Ognia” odar³y go ze wspomnieñ...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje