Okładka książki - Między książkami

Między książkami

Inne wydania:

Wzruszająca opowieść, która przypomina, dlaczego książki zmieniają nasze serca, ale sens życiu nadaje tylko prawdziwa miłoś

Życie A.J. Fikry'ego nie wygląda tak, jak się tego spodziewał. Mieszka samotnie, jego księgarnia notuje najgorszą sprzedaż w historii, a teraz jeszcze ktoś ukradł jego najcenniejszy skarb - rzadką kolekcję wierszy Edgara Allana Poego. Fikry systematycznie izoluje się od otoczenia, w domu pogrążając się w tęsknocie za zmarłą żoną. Czytanie książek to jedyne wydarzenie, które ożywia jego monotonne życie. Jednak niebawem jego historia przybiera zaskakujący obrót, gdy do księgarni trafia porzucona dwuletnia dziewczynka o imieniu Maya. Jej niespodziewane przybycie daje Fikry'emu szansę, by odmienić swoje życie, nawiązać bliską relację z Amelią Loman, energiczną przedstawicielką małego wydawnictwa, i spojrzeć na wszystko z nowej perspektywy...

,,Ta powieść zawiera humor, romans, odrobinę napięcia, ale przede wszystkim miłość - do książek, do ludzi kochających książki i, tak naprawdę, do całej ludzkości w jej niedoskonałym pięknie".

Eowyn Ivey, autorka Dziecka śniegu

Informacje dodatkowe o Między książkami:

Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2025-08-05
Tytuł oryginału: The Storied Life of A. J. Fikry

Tagi: romans

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Między książkami

Między książkami - opinie o książce

„Jesteśmy tak długo, jak żyjemy, miłością.
Tym, co kochaliśmy. Ludźmi, których kochaliśmy.”

Osoby kochające czytać książki z pewnością mają ich w swoich zbiorach całe stosy. Najchętniej zanurzałyby się w ich światach bez końca, trwając w opowieściach jak najdłużej. Jednak czasem warto spojrzeć na to, co dzieje się między jedną książką a drugą — w tej cichej przestrzeni, gdy zamykamy jedną historię i sięgamy po następną. To właśnie tam toczy się codzienne życie, które potrafi zaskoczyć bardziej niż niejeden literacki zwrot akcji.

Takie życie prowadzi Ajay Fikry — bohater powieści Gabrielle Zevin „Między książkami”. Właściciel małej księgarni na wyspie Alice Island, pogrążony w żałobie po stracie żony, żyje wśród książek, ale sam coraz bardziej oddala się od ludzi. Jego dni są monotonne, a jedyną iskierką pozostaje literatura. Wszystko zmienia się, gdy w jego księgarni pojawia się porzucona dwuletnia dziewczynka — Maya. Jej obecność staje się początkiem nowego rozdziału w życiu Fikry’ego, który powoli otwiera się na miłość, przyjaźń i drugiego człowieka. Obserwujemy ich życie towarzysząc im przez kilkanaście lat, gdy fabuła została rozłożona od chwili, gdy Maya idzie na studia, a życie księgarza, jak i otaczający go świat zmienia się wraz z rozwojem technologicznym.

Pierwsze wydanie tej książki miało swoją premierę w 2014 roku. Doczekała się ona adaptacji filmowej w 2022 roku, ponownie ukazała się w 2014 roku, a u nas, w Polsce, teraz, w 2025 roku. Nic dziwnego, bo historia opowiedziana przez panią Zevin ma ponadczasowy charakter. To opowieść o życiu człowieka, dla którego książki są bardzo ważnym elementem życia. Są dla niego nie tylko przedmiotami, którymi handluje, ale też wypełniają jego codzienność, karmią duszę, wspierają i towarzyszą w każdej sytuacji.

Niezwykłe jest to, w jaki sposób Gabrielle Zevin prowadzi swoją opowieść — nie skupia się wyłącznie na postaci A.J. Fikry’ego, lecz tworzy cały wachlarz bohaterów drugoplanowych, którzy znacząco wzbogacają fabułę. Każda z tych postaci wnosi coś istotnego zarówno do życia głównego bohatera, jak i do samej historii. Wśród nich szczególną rolę odgrywają: Amelia Loman — przedstawicielka handlowa, która pewnego dnia przybywa na wyspę, Ismay — siostra zmarłej żony księgarza oczekująca narodzin dziecka, jej mąż – pisarz oraz sympatyczny przyjaciel Ajaya, policjant Lambiase. Nie są oni jedynie tłem dla głównego wątku, lecz stanowią pełnoprawne, interesujące wątki, które przeplatają się wzajemnie i nadają jej głębię oraz wielowymiarowość.

Każdy rozdział rozpoczyna się krótkim tekstem napisanym przez Fikry’ego do Mayi, jakby z perspektywy czasu, w którym pozostawia dla niej ważne przesłania i przemyślenia na podstawie przeczytanej książki lub opowiadania. Styl pani Zevin jest lekki, ale niebanalny, czasami refleksyjny, spokojny, a czasami pełen emocji. Nie popada w przesadny sentymentalizm, choć momentami wzrusza i zasmuca. Bywa też zabawna, świeża, zaskakująca i pełna literackich smaczków, a przede wszystkich wypełniają ją dyskusje o książkach i o płynących z nich mądrościach.

„Między książkami” odebrałam jako literacki hołd dla wszystkich, którzy kochają książki, księgarnie i ludzi, którzy je tworzą oraz dla tych, co czytają. Bo przecież bez czytelników nie byłoby sensu pisać cokolwiek. To piękny hołd dla literatury, ale też dla życia, które dzieje się obok niej — czasem cicho, czasem burzliwie, ale zawsze z potencjałem na coś pięknego.

Księgarnia nie jest tu jedynie tłem — staje się sercem opowieści, miejscem spotkań, przemian i miłości. Wraz z rozwojem fabuły „Island Books” przestaje być tylko sklepem z książkami — staje się domem dla klubów książki, wydarzeń autorskich i lokalnej wspólnoty. Pani Gabrielle Zevin nie tylko opowiada historię, ale celebruje sam akt czytania, oddaje szacunek do książek, ale też zaznacza przemiany także na tym polu, gdy wchodzi nowoczesność w postaci czytników e-booków. Pokazuje przede wszystkim literaturę mającą siłę łączenia ludzi i tę magiczną przestrzeń między jedną książką a drugą, gdzie toczy się życie, czasem zwyczajne, czasem pełne przemian.

To powieść, która pachnie i szeleści kartkami starych woluminów, nowościami, klasykami i wyciąga z nich to, co najlepsze, skłania do refleksji pokazując, że za każdą historią napisaną przez pisarza kryje się jakieś głębsze znaczenie. Ta historia pokazuje, że między książkami może kryć się coś więcej niż tylko cisza i samotność — może kryć się szansa na przemianę, na odnalezienie sensu i bliskości.

Książkę przeczytałam w ramach współpracy z wydawnictwem Zysk i S-ka

Avatar użytkownika - Tatiaszaaleksiej
Tatiaszaaleksiej
Przeczytane:2025-09-22, Ocena: 5, Przeczytałem,

“Czytamy, bo chcemy czuć, że nie jesteśmy sami. Czytamy, bo jesteśmy sami. Czytając, nie jesteśmy sami”.

A.J. Fikry to samotny wdowiec, którego codzienność stała się przewidywalna i naznaczona rutyną. Większość swojego życia poświęca prowadzeniu księgarni. Nie przepada za turystami, choć to właśnie oni są jego głównymi klientami. Z dnia na dzień jednak wszystko się pogarsza – sprzedaż spada, a do tego dochodzi jeszcze kradzież. Złodziej zabiera coś dla niego bezcennego – rzadką kolekcję wierszy Edgara Allana Poego. Coraz bardziej zamknięty w sobie, pogrążony we wspomnieniach zmarłej żony, znajduje ukojenie jedynie w książkach. Pewnego dnia w jego księgarni pojawia się agentka młodego wydawnictwa, przypadkiem przewraca stos książek i wywołuje w nim złość. Niedługo potem znika, pozostawiając w księgarni… dwuletnią córeczkę z karteczką. Dziewczynka w zadziwiający sposób odmienia jego świat i codzienność.

Z ogromną przyjemnością i ciekawością po raz kolejny wkroczyłam do świata wykreowanego przez Gabriellę Zevin – i znów poczułam się tu dobrze. Akcja toczy się spokojnym, ale intrygującym rytmem. Fabuła jest przemyślana, dopracowana w każdym szczególe, potrafi zaskoczyć i wzruszyć. Autorka niezwykle umiejętnie kreśli portret skomplikowanego świata emocji, wplatając w niego miłość i pasję do książek. Pisze lekko, barwnie, naturalnie, z wyczuwalnym humorem. Doskonale oddaje wewnętrzne rozterki bohaterów, a ich osobowości są pełne głębi – wielowymiarowe, ludzkie, autentyczne.

“Między książkami” nie jest słodkim, przewidywalnym romansem. To historia o wiele bogatsza, wielowarstwowa. Miłość pokazana została tu w różnych odcieniach – między kobietą a mężczyzną, rodzicielska i ta, jaką darzymy książki. Książki są w tej opowieści nie tylko tłem, ale pełnoprawnym bohaterem – poruszają serca, przenikają do duszy, dają pocieszenie. Zevin nie boi się także trudnych tematów – mówi o stracie, o bólu i samotności, o izolacji i traumach, z których tak trudno się wyrwać. A jednocześnie pokazuje, jak niespodziewanie w życie może wkroczyć nadzieja – w postaci małej dziewczynki, która zmienia wszystko. To historia o próbie otwarcia się na nowe uczucia, o słodyczy i goryczy samotnego rodzicielstwa, o drobnych radościach i wielkich smutkach.

To słodko-gorzka, mądra, pełna ciepła i humoru opowieść, wciąga od pierwszych stron. Przyjemność z czytania – ogromna. Serdecznie polecam! Tatiasza i jej książki :)

"Między książkami" Gabrielle Zevin to powieść obyczajowa. Jest to przecudowna, klimatyczna powieść odgrywająca się w znanej nam wszystkim przestrzeni.

Niestety styl pisania nie do końca mnie porwał, dialogi rownież zostawiają wiele do życzenia. Powieść była odrobinę naciągana.

Jednak mino wszystko powieść mi się podobała i z przyjemnością jeszcze kiedyś przeczytam powieść Gabrielli Zevin.

Moją uwagę oczywiście przyciągnęły książki na okładce i sam tytuł. Jestem wprost zakochana w tej okładce.

Podsumowując jest to urocza powieść i zachęcam do przeczytania.

Recenzja znajduje się również na www.zksiazkadolozka.blogspot.com

Lubię zaskakujące, magiczne książki, w których głównym motywem jest właśnie... książka. Wiadomo, że czytanie ma wpływ na nasze życie, dlatego byłam ciekawa jaką rolę spełni w egzystencji bohaterów omawianej publikacji.

Ajay jest właścicielem jedynej księgarenki na wyspie Alice Island – Island Books. Otworzył ją wraz ze swoją żoną, która jakiś czas temu, w wyniku wypadku samochodowego, zmarła. Od tamtej pory rana na serce wdowca jest otwarta, a z niej wciąż sączy się jad. Jad, który przelewa na innych ludzi, będąc odpychającym i złośliwym mężczyzną, o którym nikt nie ma dobrego zdania, nawet szwagierka. Jednak pewien splot wydarzeń pokazuje, że choć jego serce zardzewiało, to nadal potrafi tchnąć w nie krew, by biło właściwym rytmem. Na swojej drodze spotyka trójkę szczególnych ludzi, którzy mu w tym pomogą. Roczna Maja, która zostaje podrzucona do jego księgarni, porzucona przez matę, a którą chwilę później adoptuje; przedstawicielka małego wydawnictwa oraz pewien nieoczytany policjant, który wraz z Ajay zakłada Dyskusyjny Klub Książki dla mundurowych. Jak potoczy się ich życie, czy zakończy się szczęśliwie, wspólną drogą?

„Kocham Island Books z całego serca. Nie wierzę w Boga. Nie wyznaję żadnej religii. Ale to miejsce jest dla mnie czymś w rodzaju kościoła. Jest święte. Dopóki istnieją takie księgarnie, jestem spokojna o przyszłość tej branży.”

Poruszająca i nastrojowa książka o książkach. O księgarni, o zmianie, o nowym początku. Choć objętościowo jest niewielka, to wzruszyłam się przy jej treści, przede wszystkim podczas zakończenia, które na pewno i Was zaskoczy i być może poruszy.

Jest lekka, choć niekiedy może przytłaczać. Autorka nie skupia się na mniej ważnych wydarzeniach, płynnie przeskakuje w czasie, by wyrazić to co najważniejsze. By na przestrzeni kilku lat ukazać nam zmiany, jakie zaszły nie tylko w głównym bohaterze, ale również w tych drugoplanowych. Obserwujemy dorastanie Mai, jej burzliwe przejście w wiek nastoletni, patrzymy jak z mądrego dziecka wyrasta na żądna wiedzy dziewczyna, której marzeniem jest bycie pisarką.

Jednak najprzyjemniej ogląda się zwrot, jaki wykonuje Ajay. Jak wzrasta jego empatia do ludzi, jak stara się przystosować do nowych okoliczności. Zręcznie wpada w rolę ojca, choć nigdy wcześniej nie miał do czynienia z dziećmi. Początkowo wszystko sobie googluje, by jak najlepiej wychować Maję, by sprawić, żeby była intelektualistką.

W treści wyczuwamy miłość do książek, do świata literackiego. Zevin podaje na tacy wiele interesujących tytułów książek, słowami bohaterów przedstawia profesjonalne opinię na ich temat, choć rzucane luźno w rozmowach.

Dialogi są naturalne, w większości przepełnione czułością, wiele razy również humorem. Wyraziści są również bohaterowie, którzy na kartkach przechodzą przemiany, zmieniają swoje życia, zaczynają od zera, nawet z trudną przeszłością. Są zróżnicowani, choć łączy ich jedno – miłość do książek. Wszyscy wciągnięci do fabuły uwielbiają czytać, często porównując swoje życie do wybranych historii, czasami też cytując fragmenty czy polecając swoich ulubieńców innym. Pojawiają się również spotkania w ramach Dyskusyjnych Klubów Książki czy wieczorki autorskie.

„Nie jesteśmy tym, co zbieramy, kupujemy, czytamy. Jesteśmy, tak długo, jak żyjemy, miłością. Tym, co kochaliśmy. Ludźmi, których kochaliśmy. Oni żyją w nas zawsze.”

To ciepła opowieść o klimatycznej księgarence i mieszkaniu nad nią. To opowieść o rodzinnym cieple, o miłości, a przede wszystkim o książkach. Niepozorna, nieprzewidywalna i zaskakująca. Urocza, zabawna, ale i gorzka w swojej treści. Pokazuje, że na życie i uczucia nigdy nie jest za późno. Zdecydowanie polecam tym, którzy nie wierzą, że zmiany są możliwe. Oraz tym, którzy tak jak bohaterowie – kochają książki i historie w nich zawarte.

Ajay Fikry jest mężczyzną w średnim wieku, który w tragiczny sposób stracił żonę. Swoje smutki próbuje zatopić w alkoholu, który i tak nie przynosi ulgi. Z zawodu jest księgarzem. Wobec innych ludzi jest opryskliwy, wredny i niemiły. Pewnego wieczoru w księgarni znajduje dwuletnią dziewczynkę, Maję, która została podrzucona przez matkę pod nieobecność księgarza. Zostawia ona też list dla Ajaya z prośbą o opiekę nad dziewczynką. Mimo iż Ajay nie wie nic o zajmowaniu się dzieckiem, postanawia podjąć się tego trudnego zadania. Dzięki dziecku, które zajmuje mu każdą wolną chwilę, Ajay nie ma czasu na rozpamiętywanie tego, co było. Kim jest jednak Maja i dlaczego matka zostawiła ją właśnie u Ajaya? Czy jest to zwykły zbieg okoliczności, czy może wiąże się z tym głębsza historia? Maja zmienia stosunek Ajaya do innych ludzi, sprawia, że staje się bardziej otwarty i życzliwy. Zaczyna zauważać Amelię, i mimo wielu wątpliwości postanawia się z nią umówić, Kobieta intryguje go i ciekawi, myśli o niej coraz częściej, chce ją lepiej poznać. Z czasem postanawiają założyć we trójkę rodzinę. Jednak pewnego dnia spada na bohatera tragiczna wiadomość... Czy to, czego dowie się Ajay przeszkodzi mu w realizowaniu swoich celów? Jak bardzo zmieni się życie jego i jego rodziny? Książka już od dłuższego czasu kusiła mnie swoim ciekawym tytułem, niesamowitą okładką i zachęcającym opisem. Planowałam przeczytać ją w wakacje, jednak nie mogłam dłużej czekać. Przeczytanie jej zajęło mi jeden wieczór. Jest to moje pierwsze spotkanie z powieściami Gabrielle Zevin, ale na pewno nie ostatnie. Czytając "Między książkami" brałam pod uwagę wszystkie dobre opinie o tej książce, jednak nie przypuszczałam, że jest ona aż tak świetna. Książka jest pisana prostym, lekkim i przyjemnym językiem. Posiada ciekawą fabułę, od której aż nie można się oderwać. Z pozoru może się wydawać, że przewidzenie zakończenia jest banalnie proste (tak, też się na to złapałam), ale to tylko pozory. Akcji w tej książce nie da się przewidzieć. Autorka pod sam koniec książki nieoczekiwanie zmienia jej zakończenie. Było to dla mnie miłe zaskoczenie. Z prawdziwym zainteresowaniem śledziłam losy głównego bohatera Ajaya - na początku trochę dziwnego i marudnego mężczyznę, który później okazał się osobą o wielkim sercu. Uwielbiam jego przemyślenia dotyczące książek, ale przede wszystkim samego czytania - jego głowa jest zbiorem wspaniałych cytatów. Jego życie z pozoru nudne, ot nieurodziwy wdowiec, szary człowiek, mieszkający sam na wyspie, może okazać się ciekawsze niż by się wydawało. Pełne emocji i nieoczekiwanych sytuacji. Pozostaje mi jedynie powiedzieć: POLECAM !!! Tę książkę naprawdę warto przeczytać. :)
Ciepła, klimatyczna, po prostu przeczytajcie...
Avatar użytkownika - karolinaosewska
karolinaosewska
Przeczytane:2025-12-04, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2025,

123/52/2025
"Między książkami" Gabrielle Zevin Zysk #recenzja #współpracabarterowa #współpracarecenzencka #books

O miłości do książek i nie tylko

Ajay Fikry od śmierci żony zapada się w czarną dziurę depresji. Nadużywa alkoholu, jest samotny, prowadzona przez niego księgarnia notuje najgorszą sprzedaż w historii, a na dodatek ktoś ukradł mu najcenniejszą książkę, rzadką kolekcję wierszy Edgara Allana Poego. Ajay izoluje się od ludzi, a czytanie książek to jedyna jego rozrywka. Można powiedzieć, że książki to jego jedyni przyjaciele.

Wszystko się zmienia gdy w księgarni znajduje podrzuconą dwuletnią dziewczynkę, a Ajay odnajduje nowy cel w życiu i kogoś kto pomoże mu otworzyć się na nowo na miłość, przyjaźń i ludzi.

"Między książkami" to pełna zapachu przewracanych stron książek, pełna miłości do czytanej literatury powieść. To książka o tym, że po każdej burzy wychodzi słońce, a tak niewiele, a zarazem tak dużo trzeba by pozwolić sobie by kochać i być kochanym. Byłabym najbardziej usatysfakcjonowana gdyby książka zakończyła się po pierwszej części, bo druga złamała mi serce ! Autorko nie pisze się takich zakończeń! No nie!

"Między książkami" to idealna lektura dla każdego książkoholika, lecz nie tylko, to idealna lektura dla nas wszystkich, bo przypomina co w życiu jest najważniejsze i co nadaje mu prawdziwy sens - miłość. Polecam Wam z całego serca, czytajcie, a ja muszę posklejać swoje serce po tym zakończeniu !

Za egzemplarz do recenzji dziękuję wydawnictwu Zysk.

Avatar użytkownika - justynasapritonow
justynasapritonow
Przeczytane:2025-11-10, Ocena: 6, Przeczytałam,

,,Między książkami" to jedna z tych powieści, które zaczynają się cicho, niemal niepozornie, a kończą jako emocjonalny cios prosto w serce. Gabrielle Zevin stworzyła historię pełną ciepła, melancholii i humoru, ale przede wszystkim - prawdy o tym, że nawet najbardziej zamknięte drzwi potrafią otworzyć się wtedy, gdy do życia wdziera się miłość w najczystszej postaci.

Ajaya Fikry to bohater, którego trudno nie pokochać, mimo że na pierwszy rzut oka wydaje się zgorzkniały i nieprzystępny. Jego samotne, pogrążone w żałobie życie w bólu - cichym, uporczywym, z którym nie sposób prowadzić negocjacji. Księgarnia, kiedyś pełna marzeń, staje się niemal symbolem jego smutku. Nawet kradzież bezcennego tomu poezji wydaje się metaforą tego, jak bardzo los potrafi zabrać coś, co kochamy najbardziej.

I wtedy pojawia się Maya - dwuletnia, porzucona dziewczynka, która nieświadomie wywraca jego codzienność do góry nogami. Jej obecność jest niczym światło w zakurzonej księgarni - ciepłe, delikatne, a jednocześnie zdolne oświetlić miejsca, o których istnieniu bohater zdążył zapomnieć. Zevin z ogromną subtelnością pokazuje, jak dziecko potrafi odmienić dorosłego: otworzyć jego serce, obudzić emocje, uporządkować priorytety. Maya nie jest tu jedynie katalizatorem zmiany - jest sercem tej opowieści.

Drugą ważną postacią jest Amelia Loman, przedstawicielka wydawnictwa, której żywiołowość i serdeczność łagodzą mrok jego świata. Ich relacja rozwija się powoli, naturalnie, pełna jest drobnych gestów, niedopowiedzeń i cichego narastania bliskości. Zevin tworzy między nimi napięcie subtelne, ale wyczuwalne; takie, które nie potrzebuje wielkich deklaracji.

Powieść ma jeszcze jeden wyjątkowy element - jej strukturę. Każdy rozdział zaczyna się krótką recenzją innej książki, jakby Ajaya rozmawiał bezpośrednio z czytelnikiem.

To swoista korespondencja literacka, mały prezent dla wszystkich, którzy odnajdą tu znajome tytuły, cytaty, dyskusje o literaturze. Dzięki temu ,,Między książkami" jest równocześnie historią o życiu i listem miłosnym do czytania.

Zevin przypomina, że książki mają niezwykłą moc - potrafią łączyć ludzi, dawać nadzieję, tłumaczyć świat, a czasem po prostu sprawiać, że czujemy się mniej samotni. Ale równie wyraźnie pokazuje, że choć literatura zmienia nasze serca, to prawdziwy sens życiu nadają relacje - często te niespodziewane, budowane powoli, z ostrożnością i czułością.

,,Między książkami" to powieść, obok której trudno przejść obojętnie. Jest wzruszająca, pełna humoru, lekkości, ale i życiowych prawd. Czyta się ją jak opowieść, która otula - pachnąca papierem, ciepłem i nadzieją. To historia dla każdego, kto wierzy, że między półkami można znaleźć nie tylko dobrą literaturę, ale i... nowe życie.

Avatar użytkownika - midnight66
midnight66
Przeczytane:2025-09-18, Ocena: 5, Przeczytałam,

Po fali kryminałów i powieści obyczajowych przyszedł czas na trudniejszą książkę. Ambitniejszą. Bo chociaż obiektywnie rzecz biorąc jest cieniutka, to przeładowana treścią...

Choć początkowo może wydawać się trudna, z każdą stroną ta powieść wciąga coraz bardziej. Może nie w wir wydarzeń, ale historia jest dobrze napisana, a pod koniec robi się tak emocjonująca, że nawet i łza może się pojawić..
Polecam. Dobra odtrutka na codzienność. Przypomina o tym, co w życiu ważne.

Avatar użytkownika - allison
allison
Przeczytane:2025-08-28, Ocena: 6, Przeczytałam,
POLECAM - nowe wydanie  Książka ukazała się 5 sierpnia nakładem Zysk i S-ka Wydawnictwo .   ,,Między książkami" to międzynarodowy bestseller. I nic dziwnego - czyta się tę powieść szybko, z wielką przyjemnością i emocjami. Raz się śmiejemy, innym razem wzruszamy. A także zachwycamy sposobem, w jaki Gabrielle Zevin pisze o miłości do literatury.   Ajay Fikry po śmierci żony prowadzi samodzielnie księgarnię na Alice Island. Nie ma zbyt wielu klientów, tym bardziej, że nie lubi sprzedawać chłamu. Nie przepada za turystami, chociaż to dzięki nim jego interes jakoś się kręci. Nie znosi też kontaktów z przedstawicielami wydawnictw oferujących książki na sprzedaż. Nic dziwnego, że złości się, gdy pewnego dnia odwiedza go młoda agentka handlowa, która w dodatku doprowadza do bałaganu. Nieważne, że Amelia przypadkowo przewróciła stosy książek. Już sama jej wizyta doprowadza Ajaya do wściekłości...   To jednak nic w porównaniu z kolejnymi wydarzeniami, które można uznać za katastrofy. Najpierw ktoś okrada księgarza z cennego egzemplarza tomiku wierszy Edgara Allana Poego, a potem zdesperowana kobieta zostawia w jego sklepie dwuletnią córkę i ...znika.   Szybko okazuje się jednak, że pojawienie się malutkiej Mai zmienia życie Fikry'ego w zadziwiający sposób... A gdy los znowu stawia na jego drodze Amelię, robi się jeszcze ciekawiej.   Można by pomyśleć, że to przewidywalna historia miłosna, ale tak nie jest. Jeżeli ktoś liczy na słodki i banalny romans, to się zawiedzie.   Powieść Gabrielle Zevin opowiada o miłości, ale w nieszablonowy sposób. W dodatku autorka ciekawie ukazuje różne oblicza tego uczucia - to miłość rodzicielska, miłość między mężczyzną i kobietą, a także miłość do książek, bez których - tak jak bez ukochanego człowieka - trudno jest żyć. Wątki miłosne dotyczą nie tylko głównych bohaterów, ale i postaci drugoplanowych. Nieraz to zawody i rozczarowania, innym razem - wyzwanie albo zdolność do poświęceń lub namiętność.   W niezwykły sposób autorka ukazała czytelniczą pasję Ajaya i jego bliskich. Książki odgrywają w ich życiu niezwykle ważną rolę. To nie tylko czerpanie przyjemności i innych korzyści z czytania. To również sposób porozumiewania się, przekazywania sobie myśli, dzielenia się, dawania i obdarowywania. Dlatego właśnie ta powieść jest niezwykłą gratką dla książkowych moli (czytelnicze inspiracje to oddzielny temat).   Bardzo spodobał mi się styl pani Zevin. Pisze ona lekko, ale z dbałością o język. W narracji i dialogach potoczne stwierdzenia przeplatają się z pięknymi, nieraz lirycznymi opisami. Pięknie autorka pisze o uczuciach i wewnętrznych przeżyciach swoich bohaterów, których kreacje są na pewno jednym z największych plusów.   Nie jest to książka, w której akcja pędzi z zawrotną prędkością, a jednak wiele tu się dzieje. Śledzenie codziennych perypetii postaci na przestrzeni lat oraz retrospekcji to fascynująca czytelnicza przygoda.   Polecam z czystym sumieniem !!! BEATA IGIELSKA
Avatar użytkownika - Renax
Renax
Przeczytane:2023-11-13, Ocena: 4, Przeczytałam,

Książce przyznałam osiem gwiazdek w swojej kategorii, bo naprawdę to świetnie napisana obyczajówka. Może nie ambitna literatura, ale na pewno świetna powieść, a przy tym lekka i przyjemna. Niesie w sobie sporo wzruszeń, prawdziwych emocji i dobrze wykreowanych postaci. Główną jest zgorzkniały młody wdowiec, księgarz, który stracił żonę, a smutki poi w alkoholu. Jest zgorzkniały jak ja kilka lat temu. Nie lubi ludzi i wzruszeń, powieści i uczuć, nie lubi nawet siebie. Nagle traci drogocenną książkę, a zyskuje dziecko...
Fabuła na banalne powieścidło, ale nie. Tu autorce udało się wyważyć pomiędzy lekkością, a prawdą psychologiczną postaci. Książka nie ma dłużyzn. Przeczytałam ją w jeden poranek.

Zapomniałam, że cię kocham
Gabrielle Zevin0
Okładka ksiązki - Zapomniałam, że cię kocham

Gdyby Naomi wybrała reszkę, wygrałaby w rzucie monetą. Nie musiałaby wracać po aparat do redakcji księgi pamiątkowej, nie spadłaby ze schodów i...

Czas miłości i czekolady
Gabrielle Zevin0
Okładka ksiązki - Czas miłości i czekolady

Ostatnia powieść w czekoladowej trylogii autorstwa Gabrielle Zevin.   Bohaterką Czasu miłości i czekolady, powieści osadzonej w Nowym Jorku z przyszłości...