,,Często powtarzam sobie, że miałam szczęście, że poznałam Milana, kiedy nie był już zbyt młody. To było ostatnie trzydzieści lat jego życia. Złożył już wtedy śluby medialnego milczenia. U szczytu swojej dojrzałości i wolności zaczął coraz bardziej przypominać starca z książki Życie jest gdzie indziej. Tego starego mędrca, który obserwuje w milczeniu hałasującą młodzież".
Wieloletnia przyjaźń łączyła Florence Noiville z Milanem Kunderą i jego żoną Verą. Uchwycone w locie, niczym rozbudzone wspomnienie dawnych doznań, jak na nowo wspólnie przeżywane radosne chwile - obiady w Le Touquet, wizyty w ich mieszkaniu, spotkania w kawiarni, ,,nieznośna tęsknota nieistotnej paplaniny w karczmie" - zapis ten z wrażliwością i czułością przedstawia twórczość (przeżywaną) i życie (powieściowe) Milana Kundery. Nigdy żadne dzieło nie mówiło tak wiele o jego autorze.
Fragmenty tekstów i rozmów, wspomnienia, dziennik podróży do Czech i na Morawy, a także liczne fotografie zostały zebrane w tej książce w jednym tylko celu: by czytelnik zapragnął (na nowo) odkryć sylwetkę i twórczość jednego z największych artystów XX wieku. Milan Kundera, mistrz ironii i ujawniania zwodniczych złudzeń, nieustannie pokazuje nam, jakimi żartami karmimy nasze marzenia i nasze kłamstwa.
Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2025-11-26
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Isaac Bashevis Singer nie znosił biografii, mawiał: "To dzieło się liczy, nie człowiek". Mimo to wyruszyłam jego śladami... Stopniowo zza ironicznych...
Przeczytane:2025-12-05, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,
"Pisać, cóż za dziwny pomysł!" - tak Milan Kundera mawiał o pisaniu. A Florence Noiville napisała o nim książkę, która jest jak ciche wejście do czyjegoś mieszkania o zmierzchu. To nie jest typowa biografia - to intymny portret przyjaźni.
Poznałam Kunderę z tej książki i polecam ją każdemu, kto ceni jego twórczość. Dlaczego? Oto moje przemyślenia. To biografia jak życzenie Kundery. Pisarz unikał spojrzenia biograficznego i strzegł swojej prywatności.Florence Noiville, będąc jego przyjaciółką, nie narusza tej granicy. Nie rekonstruuje życia na siłę, lecz śledzi ślady i zbiera fragmenty. Album pełen wspomnień. Książka pełna jest fotografii, zapisków z rozmów i dziennika podróży autorki do Czech. Dzięki temu czujemy bliskość z pisarzem, widzimy go przy obiedzie w Le Touquet czy podczas dyskusji o Europie. Prawdziwy Milan Kundera od środka. Poznajemy go jako człowieka pełnego sprzeczności. Ironicznego i poważnego, a przy tym głębokiego myśliciela i utalentowanego muzyka. Autorka uchwyciła jego przekonanie, że "życie to spisek przypadków". Opowieść o milczeniu. Po globalnym sukcesie Nieznośnej lekkości bytu Kundera złożył "śluby medialnego milczenia". Książka autorki jest hołdem dla tej decyzji o dyskrecji, która była dla niego formą elegancji.
Czy warto przeczytać? Zdecydowanie tak!
To lektura dla tych,którzy chcą na nowo odkryć jednego z największych artystów XX wieku. Nie znajdziecie tu sensacji, ale wrażliwość, czułość i głęboki szacunek dla pisarza, który swoją tajemniczość zamienił w część swojego dzieła.
MOJA OCENA: 10/10 🌟
BRUNETTE BOOKS