Ok³adka ksi±¿ki - M³ode

M³ode

Ocena: 6 (1 g³osów)

„M³ode” to powie¶æ kryminalna, której bohaterowie staraj± siê rozwik³aæ zagadkê i uratowaæ Weronikê. Maj± na to 44 godziny. Akcja toczy siê we wspó³czesnych dzielnicach Bydgoszczy.

Informacje dodatkowe o M³ode:

Data wydania: 2017 (data przybli¿ona)
Kategoria: Inne
ISBN: 978-83-947264-1-6
Tytu³ orygina³u: M³ode
Jêzyk orygina³u: polski
Ilustracje:brak

wiêcej

Kup ksi±¿kê M³ode

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

M³ode - opinie o ksi±¿ce

POD POW£OK¡ MIASTA

Opowiem dzi¶ o ksi±¿ce, która zachwyci³a mnie w ostatnich dniach. Tadeusz Oszubski - „M³ode”, Wydawnictwo £uczniczka, 2017.

Jan Wirski jest restauratorem. W czasach PRL-u za¶ by³ oficerem s³u¿b specjalnych. Gdy dochodzi do zaginiêcia córki jednego z jego pracowników rozpoczyna ¶ledztwo wraz ze sw± bratanic± Justyn±. Justyna straci³a córkê, która by³a w wieku zbli¿onym do zaginionej dziewczynki. Do sprawy podchodzi emocjonalnie. Czy tej dwójce uda siê odnale¿æ zaginion±? Dawid jest niepe³nosprawnym m³odzieñcem. Wychowa³ siê w patologicznej rodzinie. Jego ¿ycie to gra o przetrwanie. Gotów jest zrobiæ wszystko, by od podobnego losu ocaliæ swe rodzeñstwo. W mrocznych zau³kach miasta, tam gdzie mieszkaj± smutek i nienawi¶æ, rozegra siê walka, której stawk± bêdzie ¿ycie. Jak zakoñczy siê ta historia?

„¯ycie nasze by³oby piêkne, gdyby¶my dostrzegli to, co niweczy nasze dobro. Najbardziej za¶ dobro niweczy przes±d, ¿e mo¿e je nam daæ przemoc”- Lew To³stoj. W powie¶ci Tadeusza Oszubskiego przemoc jest jednym z motywów przewodnich. Napêdem . Katalizatorem. Przemoc, która zakorzeniona g³êboko na dnie duszy zawsze znajdzie drogê na zewn±trz. Przemoc, która staje siê celem samym w sobie. Akcja powie¶ci rozgrywa siê w krótkim czasie, autor operuje niewielk± ilo¶ci± postaci, ale uda³o mu siê stworzyæ historiê pe³n± emocji, dosadn± , brutaln±, ale nie epatuj±c± zwyrodnieniem. Powie¶æ jednocze¶nie poruszaj±c±, ale i tak±, któr± poch³ania siê dos³ownie jednym tchem.

„M³ode” to jedna z najoryginalniejszych ksi±¿ek, jakie czyta³am w ci±gu ostatnich lat. Oszubski napisa³ powie¶æ, która zasadniczo traktowana powinna byæ jako krymina³. Mamy zaginiêcie, detektywów amatorów, tajemnicze miejsca i postacie z pó³¶wiatka. To wszystko sk³ada siê na opowie¶æ dostarczaj±c± wra¿eñ mi³o¶nikom gatunku. Sprawnie poprowadzona akcja, bohaterowie, którzy s± naturalni, niewydumani i zaskarbiaj±cy sobie nasz± sympatiê. Jednocze¶nie „M³ode „ to intryguj±cy dramat psychologiczny. Autor bardzo udanie kre¶li postacie jednostek straconych, przegranych, takich , którym los rozda³ najs³absze karty. Jest to inteligentna analiza spo³eczeñstwa . Zarówno tych mo¿nych, jak i najni¿szych warstw, tych, które mieszkaj± gdzie¶ na obrze¿u cywilizowanej egzystencji. Alkoholizm, brutalno¶æ, cierpienie nakre¶lone s± tak, ¿e poruszaj±, brzydz±, wywo³uj± wspó³czucie i lito¶æ. Tadeusz Oszubski niczym wytrawny pianista gra na emocjach czytelnika. Wszystko to zawiera w prostych, niewymuszonych s³owach . Jego ksi±¿ka zawiera wszystkie elementy , za które ceniê dobr± opowie¶æ : jest zwart±, mistern± konstrukcj± , sk³ania do refleksji , a jednocze¶nie dostarcza wra¿eñ. „M³ode” to kompozycja thrillera, tragedii i dramatu , a to wszystko z miejskimi legendami w tle. Poniewa¿ miasto w tej ksi±¿ce jest bardzo wa¿ne.

Tadeusz Oszubski prowadzi nas przez parki, ulice i skwery Bydgoszczy. Dla mnie to miasto zupe³nie nieznane. Autor, jak widaæ, czujê siê w nim jak ryba w wodzie. Ch³onie je, jest jego elementem Miêdzy nim, a miastem daje siê poczuæ wiê¿. Miasto dniem i miasto noc±. Miasto ³agodne i miasto pe³ne przemocy. A co je¶li miasto skrywa jeszcze jedn± twarz? ¦wiat ukryty przed wzrokiem przechodniów. Organizm rz±dz±cy siê w³asnymi regu³ami? Co czai siê w mroku nocy w opuszczonych, zapomnianych miejscach? Podoba mi siê zagadkowo¶æ tej historii. Umiejêtne przeplatanie faktów z legend±, mitem. A mo¿e to, co wydaje siê byæ rojeniem istnieje naprawdê?

Te elementy : przemoc, fabu³a i miasto ukazane w bardzo interesuj±cy sposób sk³adaj± siê na powie¶æ kompletn±. Nie potrafiê chyba lepiej tego okre¶liæ. Tutaj wszystko jest na swoim miejscu niczym elementy sk³adaj±ce siê na orkiestrê. Wszystko jest tak jak byæ powinno i nie jestem w stanie w tej ksi±¿ce wskazaæ s³abych punktów. Jest mroczna, intryguj±ca, prawdziwa i szczera. My¶lê, ¿e to symfonia dla smutku. Zdarzenia, postacie, miejsca tworz± obraz szczery i przez to dojmuj±co prawdziwy. Opowie¶æ o nas. O tym jacy jeste¶my i jacy, w okre¶lonych warunkach, mogliby¶my siê staæ. Bardzo dojrza³a i przemy¶lana. Zachwyca i przera¿a jednocze¶nie. Wywo³uje ca³± gamê uczuæ. Tadeusz Oszubski to literacki wirtuoz, która swoich czytelników nie oszukuje, nie idzie na skróty. Jest prawdziwy. „M³ode” to powie¶æ niezmiernie oryginalna je¶li chodzi o fabu³ê i g³ówne motywy. Bardzo lubiê proste, dobrze opowiedziane, poruszaj±ce historie i tu dosta³am wszystko to, czego oczekujê od dobrej literatury. Naturalnie i sprawnie zosta³am oprowadzona po krainie bohaterów naznaczonych przez los. Niejednoznacznych, nie cukierkowych, autentycznych. Los bywa okrutny dla maluczkich, a to jak wybrniemy ze swych traum jest ¶wiadectwem naszego sumienia. Bohaterowie Oszubskiego szukaj±c szczê¶cia kieruj± siê w³asnymi kodeksami moralnymi. Znajdziemy tu i szczer± bezinteresowno¶æ jak i brutaln± walkê o byt, o szczê¶cie lub chocia¿ jak±¶ jego namiastkê. Granice dobra i z³a wytyczymy sami. Dlatego tak podkre¶lam te dobrze wykreowane osoby- s± po prostu kwintesencj± tego, jacy my ludzie jeste¶my i motywów jakie nami kieruj±.

„M³ode „ to wa¿na pozycja na literackim rynku. Bezkompromisowa, mocna, dostarczy emocji ka¿demu, kto po ni± siêgnie. To jedna z tych powie¶ci, które pozostaj± w nas d³ugo po tym, gdy skoñczymy ich lekturê. Interesuj±ca, m±drze napisana, bez w±tpienia trafi w gust czytelnika wymagaj±cego. Po tych wszystkich s³owach nie mo¿e byæ w±tpliwo¶ci- ocena 6- lubiê byæ tak zaskakiwana i tak literacko zaspokajana.

Inne ksi±¿ki autora
Mi³o¶æ
Tadeusz Oszubski0
Ok³adka ksi±zki - Mi³o¶æ

Do pewnej bydgoskiej galerii sztuki trafiaj± akty piêknej rudow³osej kobiety. Z pozoru zwyk³e obrazy staj± siê przyczyn± serii okrutnych zabójstw...

Gotyk
Tadeusz Oszubski0
Ok³adka ksi±zki - Gotyk

„Gotyk” to zbiór utworów fantasy na kanwie polskich legend. Rodzime klechdy i legendy dopiero niedawno zaczê³y szerzej inspirowaæ polskich...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje