Okładka książki - MOC EMOCJI. Sandra i Kruki Zmartwiuki

MOC EMOCJI. Sandra i Kruki Zmartwiuki

Sandra ma prawie siedem lat i cztery Kruki Zmartwiuki - czujne, gadatliwe, trochę złośliwe i bardzo przekonujące. Podsuwają jej pełne niepokoju myśli: ,,Nie poradzę sobie", ,,A jeśli nikt ze mną nie usiądzie w autokarze?", ,,Lepiej nie próbować", ,,Czy ktoś mnie polubi?". Przez to ich krakanie i martwiące myśli Sandra ma wrażenie, że na jej ramionach ląduje niewidzialny plecak - ciężki, jakby był pełen kamieni.

Na szczęście w życiu Sandry pojawia się Pandolog - puchaty znawca Zmartwiuków, który pokazuje dziewczynce, jak oswoić lęk i odzyskać spokój.

Na końcu książki dorośli znajdą przystępnie napisany przewodnik o wspieraniu dzieci w radzeniu sobie z lękiem. Autorka daje rodzicom ,,skrzynkę z narzędziami" - wyjaśnia, jak działa dziecięcy system alarmowy, skąd biorą się trudne zachowania i, co najważniejsze, jak wspierać dziecko, kiedy jego świat wypełnia się niepokojem.

,,Sandra i Kruki Zmartwiuki" to kolejna po ,,Lucku i Dzikach Nieśpikach" książka Agnieszki Misiak z serii o emocjach. Autorka jest psycholożką dziecięcą, znaną wielu rodzicom z kursów online i materiałów wspierających ich w codziennym mierzeniu się z dziecięcymi trudnościami. Jej pierwsza książka, ,,Kosma, Kopacz i leśna szkoła. Trudne początki" (wyd. Druganoga, 2024), otrzymała Nagrodę im. Ferdynanda Wspaniałego oraz była finalistką Literackiej Podróży Hestii i Nagrody im. Kornela Makuszyńskiego.

Informacje dodatkowe o MOC EMOCJI. Sandra i Kruki Zmartwiuki:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-06-10

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Opowieści obyczajowe i rodzinne dla dzieci i młodzieży Problemy osobiste i społeczne dzieci i młodzieży Problemy osobiste i społeczne dzieci i młodzieży - samoświadomość i poczucie własnej wartości Problemy osobiste i społeczne dzieci i młodzieży - emocje Dzieci od ok. 7 lat

Kup książkę MOC EMOCJI. Sandra i Kruki Zmartwiuki

MOC EMOCJI. Lucek i Dziki Nieśpiki
Agnieszka Misiak0
Okładka ksiązki - MOC EMOCJI. Lucek i Dziki Nieśpiki

,,Nie chce mi się spać!" ,,Zrobisz mi kanapkę?" ,,Chcę siku!" ,,Przeczytaj mi jeszcze jedną bajkę..." Im bardziej trzeba iść spać, tym Lucka nachodzi większa...

Kosma, Kopacz i leśna szkoła. Trudne początki
Agnieszka Misiak0
Okładka ksiązki - Kosma, Kopacz i leśna szkoła. Trudne początki

Kosma ma prawie osiem lat, poczucie humoru i wyjątkowy zmysł obserwacji. Zna się na emocjach (nie tylko swoich). Wie, co zrobić, gdy jest za głośno albo...