Wydanie Modlitewnika z bł. Rodziną Ulmów ukazuje się w wyjątkowych okolicznościach z okazji wyniesienia na ołtarze Rodziny Ulmów z Markowej w tym nienarodzonego jeszcze dziecka.
Modlitwy zebrane w modlitewniku zostały tak dobrane, by najpełniej by w najpiękniejszy sposób wyrazić swoją ufność w Bożą Opatrzność. Dla wszystkich modlitewnik będzie niepowtarzalnym źródłem natchnienia do gorliwej modlitwy, dziękczynienia i prośby o potrzebne łaski.
Mamy nadzieję, że modlitewnik ten stanie się nie tylko cenną pamiątką, lecz przede wszystkim wspaniałym świadectwem trwania i rozwijania idei ewangelicznych, które dla następnych pokoleń wyznaczy kierunek rozwoju i umacniania wiary.
Jedną z największych dziejowych prób, jakiej musieli stawić czoła nasi rodacy, był terror drugiej wojny światowej. Mimo okrucieństwa wojny dla wielu z nich pomaganie bliźniemu było zupełnie oczywiste. Z wielkim wzruszeniem poznajemy skromną podkarpacką rodzinę z Markowej, która za bezinteresowną pomoc udzieloną naszym starszym braciom w wierze straciła ziemskie życie. Po raz pierwszy w historii Kościół aktem beatyfikacyjnym wynosi do chwały ołtarzy całą rodzinę, w tym nienarodzone dziecko.
Wydawnictwo: Rafael
Data wydania: 2023-11-15
Kategoria: Duchowość, religia
Przeczytane:2025-09-23, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2025,
77/52/2025
"Modlitewnik z bł. Rodziną Ulmów. Z głębi naszych serc" ks. Paweł Tołpa Rafael #recenzja #współpracarecenzencka #współpracabarterowa #ulmowie
Moc wiary i siła modlitwy
Rodzina Ulmów, znana także jako Józef i Wiktoria Ulmowie z siedmiorgiem dzieci, polska rodzina katolicka z Markowej, która w czasie okupacji niemieckiej Polski podczas II wojny światowej próbowała ratować polskie rodziny żydowskie, ukrywając je we własnym domu podczas Holokaustu. Rodzina została zamordowana przez Niemców 24 marca 1944 w tzw. zbrodni w Markowej.
"Modlitewnik z bł. Rodziną Ulmów" zawiera zbiór modlitw, na których wzrastali Ulmowie, a które dzięki uprzejmości bratanka bł. Józefa, Jerzego Ulmy zostały wplecione z zachowanej do dziś książeczki do nabożeństwa pt. "Największy Złoty Ołtarz " z 1892 roku, będącej własnością rodziny Ulmów, w tenże modlitewnik. Odnajdziemy tu również modlitwy ze strony internetowej: Ulmowie.pl, a także litanię do bł. Rodziny Ulmów, przeróżne modlitwy (modlitwy, modlitwy w szczególnych potrzebach), litanię do bł. Józefa i Wiktorii Ulmów z dziećmi, różaniec z bł. Rodziną Ulmów, drogę krzyżową z bł. Rodziną Ulmów, a także katechezę z bł. Rodziną Ulmów. Książeczka zawiera także zdjęcia oraz materiały archiwalne udostępnione również dzięki uprzejmości pana Jerzego Ulmy.
Ten zbiór modlitw dotyczący błogosławionych przecież całkiem niedawno bo 10 września 2023 roku, pozwoli, sięgającym po niego, poznać błogosławioną Rodzinę Ulmów, a także czerpać wzór z ludzi, którzy nie zważając na grożące niebezpieczeństwo otaczające ich zewsząd dookoła, potrafili okazywać miłosierdzie i ratować ludzi, którym groziła śmierć, niesprawiedliwa i niewyobrażalnie bolesna. Pozwoli także pokochać modlitwę, tak jak kochała ją Rodzina Ulmów. Polecam!
Za egzemplarz do recenzji dziękuję wydawnictwu Rafael.