To niesamowite, ale te¿ takie zwyczajne, jak nasze cia³a prowadz± nas przez ¿ycie
- EMILY RATAJKOWSKI
EmilyRatajkowski, jedna z najs³ynniejszych modelek i influencerek, d³ugo s±dzi³a, ¿e skoro jej cia³o nale¿y do niej, decyzja, aby go u¿yæ i na nim zarabiaæ, oznacza akt si³y. Dopóki wybór by³ jej, dopóty ona korzysta³a.
Z czasem jednak pojawi³y siê w±tpliwo¶ci: a co, je¶li decyzja tylko pozornie nale¿y do mnie?
Co, je¶li zasady ustalaj± mê¿czy¼ni, a kobieta jest wynagradzana wy³±cznie za to, czy swoim cia³em wpisuje siê w ich fantazje?
Co to znaczy byæ kobiet± i towarem?
Ta ¶wiadomo¶æ okaza³a siê brutalnym przebudzeniem, a jego owocem jest ksi±¿ka o roli cia³ w uprzedmiatawiaj±cej i szowinistycznej popkulturze i próba odpowiedzi na pytanie, jak kobiety mog± wyzwoliæ siê od w³adzy mêskiego punktu widzenia.
Wci±gaj±ca i poruszaj±ca jak diabli - AMY SCHUMER
Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2022-04-27
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytu³ orygina³u: My Body
Przeczytane:2022-04-20, Ocena: 3, Przeczyta³em,
„Moje cia³o” to ksi±¿ka, wobec której wyj±tkowo mia³am pewne oczekiwania. Niestety z przykro¶ci± muszê stwierdziæ, ¿e do¶æ mocno siê zawiod³am.
Autork± ksi±¿ki jest Emily Ratajkowski, czyli jedna z najs³ynniejszych modelek i gwiazda social mediów. Bran¿±, w której pracuje kobieta tak naprawdê rz±dz± mê¿czy¼ni, co sk³oni³o j± do przemy¶leñ dotycz±cych decydowania o swoim ciele. Zaczê³a siê zastanawiaæ, czy aby kobiety nie s± wy³±cznie wynagradzane za to, ¿e wpisuj± siê swoim cia³em w fantazje danego mê¿czyzny. Autorka dostrzeg³a jak ogromn± rolê pe³ni cia³o we wspó³czesnym ¶wiecie.
Wszystkie przemy¶lenie Emily spisane zosta³y w formie do¶æ krótkich esejów. Dziêki temu tak naprawdê ksi±¿kê czyta siê do¶æ szybko. Autorka szczerze opowiada o swoich przemy¶leniach i karierze w modelingu oraz jako influencerki. Kobieta dostrzeg³a jak wa¿ne w tym ¿yciu jest cia³o. Dotar³o do niej, ¿e to ono sprawia, ¿e odnios³a sukcesy. Jednak nie wziê³o siê to z faktu, ¿e sama uwa¿a, ¿e jej cia³o jej piêkne. Po prostu wpisa³a siê w kanony piêkna mê¿czyzn, którzy rz±dzili tym ¶wiatkiem. Zosta³a uprzedmiotowiona, by³a traktowana jak przedmiot na sprzeda¿.
Tak naprawdê w codziennym ¿yciu ka¿da z kobiet mo¿e dostrzec, ¿e cia³o staje siê atutem lub przeszkod± w ¿yciu. Nawet podczas za³atwiania b³ahych spraw kobieta wpasowuj±ca siê w kanon piêkna danego mê¿czyzny ma „lepiej” na starcie. Je¿eli do tej pory drogie czytelniczki tego nie dostrzega³y¶cie to z ca³± pewno¶ci± po siêgniêciu po tê ksi±¿kê zaczniecie to widzieæ na porz±dku dziennym.
W ca³o¶ci zabrak³o mi praktycznych porad jak autorka sobie z tym wszystkim poradzi³a. Brakuje mi wskazówek jak odnale¼æ siê w tym szowinistycznym ¶wiecie i jak zacz±æ krzyczeæ i walczyæ o sobie wtedy kiedy trzeba.
„Moje cia³o” to ksi±¿ka, która tak naprawdê niczego nowego nie wnios³a do mojego ¿ycia. Oczekiwa³am, ¿e autorka podzieli siê jakimi¶ radami, wskazówkami… Dlatego czytaj±c ksi±¿kê mia³am uczucie zawodu. Niemniej jednak z ca³± pewno¶ci± ksi±¿ka mo¿e otworzyæ oczy nie jednej w szczególno¶ci m³odej kobiecie, której marzy siê s³awa i kariera w social mediach.