Wokół betonowa pustynia, a ty marzysz o błyszczących w słońcu falach, piaszczystych plażach, cienistych jeziorach i zielonych lasach? Masz to wszystko na wyciągnięcie ręki!
ODKRYJ MAZOWIECKIE PLAŻE I ZIELONE OAZY!
Opalaj się nad brzegiem Wisły lub zamocz nogi w urokliwym Liwcu.
Zrób piknik nad tajemniczym jeziorem w głębi lasu.
Odwiedź amazońską dżunglę w stolicy Polski i wielkie wydmy niemal jak nad Bałtykiem.
Zakochaj się w miejscach, o których nie miałeś pojęcia. Żeby do nich dotrzeć, wcale nie musisz długo się przygotowywać ani daleko jechać. Wystarczy, że będziesz mieć wolne popołudnie albo weekend! Mikrowyprawy to idealny pomysł na spędzenie czasu ze znajomymi i rodziną. A alternatywą do zwiedzania zabytków jest relaks nad wodą i w lesie.
Znajdziesz tu 50 sprawdzonych przez twórców profilu MIKRPOWYPRAWY Z WARSZAWY propozycji tras zawierających opis spaceru lub szlaku, mapkę, szczegóły dojazdu oraz informacje o kosztach i czasie zwiedzania.
Książka zawiera 20 nowych tras, których nie ma na blogu.
Zanurkuj w odpoczynku!
MONIKA I SEWERYN MASALSCY, autorzy popularnego bloga Mikrowyprawy z Warszawy, na pozornie nudnym i płaskim Mazowszu znaleźli dzikie plaże, góry, kręte rzeki i tajemnicze puszcze. Wraz z trójką dzieci co tydzień odkrywają nieznane miejsca i dobrze wiedzą, że nie trzeba ani jechać bardzo daleko, ani wydawać góry pieniędzy, by rewelacyjnie spędzić czas.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-04-23
Kategoria: Inne
O ja naiwna.
Tuż obok przepełnionych dróg, pędzących tramwajów... Tuż za rogiem czaiły się cuda natury, które pominęłam.
Dzięki publikacji Moniki i Seweryna Masalskich odkrywam tereny Warszawy i okolic na nowo. Na razie na papierze, ale lato już blisko... i znów będzie można eksplorować i odkrywać.
Autorzy publikacji w bardzo przystępny sposób odkrywają przed nami niecodzienne miejsca. Bo kto by spodziewał się, że okolice Warszawy mogą skrywać wielkie wydmy, albo dżunglę? Każda z mikrowypraw staje się inspiracją do odkrywania natury, eksplorowania środowiska naturalnego oraz do celebrowania czasu z bliskimi.
Książka jest świetnie zaprojektowana. Autorzy podzielili mikrowyprawy na cztery kategorie - te w samej Warszawie i te oddalone od niej o godzinę, dwie i trzy. Taka kategoryzacja ułatwia zaplanowanie samej wycieczki czasowo - nie musi być to całodniowa wyprawa, można zdecydować się na krótki wypad nawet po pracy. Każda z rozplanowanych tras zawiera krótką charakterystykę - czas spaceru, informacje dotyczące dojazdu komunikacją miejską oraz opcje parkingu dla zmotoryzowanych. Dla tych wiecznie głodnych jest też info gastronomiczne, przydatne też podczas wypraw z dziećmi (lody czy frytki ukoją każde zdrożone stópki). Wielkim plusem jest dla mnie punkt o dostępności danego miejsca dla wózków dziecięcych, osób niepełnosprawnych czy podróżujących z czworonogiem (lub dwoma). Dodano także informację o godzinach otwarcia i możliwych kosztach. Każda mikrowyprawa ma też dodatkowy info-znaczek: las, woda/plaża oraz ciekawe miejsce. Przeglądając na szybko "przewodnik" jesteśmy w stanie idealnie dobrać miejsce na nową przygodę.
Każda z 50 przedstawionych wypraw zawiera krótki opis miejsca oraz kilka fotografii, mapę terenu. Aha, info dla tych kochających technikę - każde podstawowe info o wyprawie zawiera kod QR z dokładną lokalizacją.
Wszystkie proponowane trasy są opisane z perspektywy rodziców podróżujących z dziećmi - pojawiają się więc informacje czy coś zainteresuje nasze pociechy, czy się pobrudzą, a może znajdą nowy plac zabaw. Nie wyklucza to jednak samotnych wypraw, czy tylko w towarzystwie osób dorosłych - bo warto spojrzeć świeżym okiem na naturę.
Od czasu pandemii, ludzie na nowo odkrywają i doceniają kojące działanie natury. Każdy z nas szuka miejsca, w którym na szybko mógłby naładować swoje baterie. Zrelaksować się. Wypocząć. A na brak inspirujących pomysłów już nie można narzekać - wszystkie ciekawe trasy z okolic Warszawy są zebrane w jednym miejscu!
Dziękuję Wydawnictwu Znak Literanova za egzemplarz książki do recenzji. Trafi on niedługo na półkę z nowościami w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Katowicach w Filii nr 14.
MIKROWYPRAWY. MAKROFRAJDA. Odkryj miejsca bez tłumu turystów i uratuj swój weekend! - Schron atomowy z czasów PRL zamieszkiwany przez 7 gatunków nietoperzy...
Przeczytane:2025-05-25, Ocena: 5, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, 12 książek 2025, 26 książek 2025, 52 książki 2025,
Przed nami publikacja Moniki i Seweryna Masalskich, którzy z pasją dokumentują swoje rodzinne wyprawy w poszukiwaniu nieoczywistych miejsc w okolicach stolicy.
Książka zachęca do odkrywania przyrody i terenów rekreacyjnych wokół Warszawy — nie przez spektakularne wyprawy, ale przez krótkie, dostępne dla każdego wycieczki. To przewodnik pokazujący, że przygoda czeka tuż za rogiem: nad Wisłą, wzdłuż Narwi, na Mazowszu, w Puszczy Kampinoskiej czy przy mazowieckich jeziorach.
Nad wodę to przewodnik nie tylko dla rodzin z dziećmi, choć to one stanowią głównych bohaterów opowieści. Autorzy dbają o to, by każda wycieczka była dostępna i atrakcyjna dla różnych grup odbiorców – seniorów, singli, par czy grup przyjaciół. Wszystkie propozycje są przemyślane pod kątem różnorodnych potrzeb i oczekiwań. Autorzy, Monika i Seweryn, nie są jedynie suchymi przewodnikami. Ich narracja ma charakter osobisty – pełna jest spostrzeżeń rodziców podróżujących z dziećmi. Opisy miejsc przeplatane są anegdotami z życia rodzinnego, co nadaje książce ciepły i autentyczny ton. Widać w niej pasję, zaangażowanie i miłość do lokalnych krajobrazów.
Ta pozycja, jako przewodnik, ma wiele wartości. Lokalność i dostępność: wszystkie wyprawy są w zasięgu dojazdu komunikacją miejską lub samochodem w ciągu kilku godzin — to czyni je realistycznymi, nawet dla rodzin z dziećmi czy seniorów. Zaskakująca różnorodność: autorzy pokazują nie tylko typowe „plaże” czy kąpieliska. W książce znajdziemy np.: dzikie zakola rzek, zapomniane młyny wodne, podmokłe łąki, miejskie plaże z widokiem na zamek, miejsca idealne na zimowe wędrówki czy spacery z psem. Praktyczne informacje: każda trasa zawiera czas przejścia, dostępność infrastruktury, a nawet takie detale jak toalety, parkingi czy możliwość zabrania psa.
Co jeszcze zawiera ta lektura? Przede wszystkim piękne i kolorowe zdjęcia, często zrobione w porach roku mniej spektakularnych, jak jesienią czy zimą, które pokazują, że wyprawy są możliwe przez cały rok. Estetyczny, minimalistyczny projekt graficzny nie przytłacza — skupia uwagę na treści i inspiracjach. Kody QR kierujące do Google Maps ułatwiają planowanie.
Gdy sięgałam po tę książkę, nie spodziewałam się, że tak mocno wpłynie na moje postrzeganie przestrzeni wokół Warszawy. Zawsze miałam wrażenie, że „ciekawe” zaczyna się dopiero kilkaset kilometrów dalej — tymczasem Masalscy udowadniają, że przygoda zaczyna się po drugiej stronie Wisły. To nie są suche opisy tras, ale subtelna zachęta do tego, by zwolnić i poczuć. Jest w tej książce coś głęboko kojącego. Nawet jeśli nigdzie się nie ruszysz, samo jej kartkowanie daje poczucie zanurzenia w ciszy, zapachu lasu, widoku rozlewiska o zachodzie słońca. Język autorów jest prosty, ale pełen czułości do miejsc – i dzięki temu my, czytelnicy, zaczynamy patrzeć na znane tereny z zupełnie innej perspektywy.
Co ważne – to nie jest przewodnik dla twardych i zatwardziałych turystów, tylko dla ludzi zmęczonych po pracy, dla rodziców z dziećmi, dla tych, którzy chcą żyć pełniej, ale nie mają czasu na wielkie wyprawy. I to właśnie sprawia, że ta książka jest tak cenna – oferuje realną, osiągalną zmianę stylu życia.
Nad wodę to książka, która nie tylko pokazuje drogę, ale i zmienia sposób, w jaki na tę drogę patrzysz. Inspiruje do bycia uważnym, do doceniania bliskości natury i do wdzięczności za to, co mamy tuż obok. Otwórz szeroko oczy, rozglądnij się i zrób kilka kroków, a zobaczysz, że szczęście i spokój jest na wyciągnięcie ręki!