Okładka książki - Najbardziej tajemnicze łamigłówki

Najbardziej tajemnicze łamigłówki

POZNAJ DZIESIĘĆ SKOMPLIKOWANYCH HISTORII I PRZETESTUJ SWOJE DETEKTYWISTYCZNE ZDOLNOŚCI!

Jako prywatny detektyw trafiasz w sam środek śledztw pełnych tajemnic, tropów i zaskakujących zwrotów akcji. Rozwiąż dziesięć niełatwych spraw - złam szyfry, pokonaj labirynty i rozszyfruj sekretne wiadomości. To wyzwanie tylko dla prawdziwych mistrzów dedukcji! Dasz radę?

Gareth Moore jest doktorem filozofii i autorem międzynarodowych bestsellerów z łamigłówkami oraz ćwiczeniami do stymulowania mózgu dla dzieci i dorosłych. Jego książki przetłumaczono na 35 języków, a w samej Wielkiej Brytanii sprzedano milion egzemplarzy. Moore stworzył również serwis internetowy z ćwiczeniami do stymulowania mózgu i codziennie aktualizowaną stronę z łamigłówkami .

Gary Panton mieszka w Szkocji. Jest autorem, który pisze, odkąd pamięta. Już jako dziecko snuł opowieści o dinozaurach, jeżach i piłkarzu, który strzelał gole tylko w okresie Bożego Narodzenia... Jego książki są pełne humoru i trafiają w gust zarówno młodszych, jak i starszych czytelników. Jego twórczość można śledzić w mediach społecznościowych, a więcej informacji oraz przykłady prac dostępne są na stronie .

Eduardo Rubio Rincon jest artystą pochodzącym z Meksyku. Ma na koncie udział w ponad 60 wystawach zbiorowych oraz 18 indywidualnych, które odbywały się w galeriach, muzeach i na targach sztuki w Ameryce, Europie i Azji. Działa jako malarz, rysownik oraz nauczyciel. W 2008 roku przeprowadził się do Madrytu, gdzie zaczął eksperymentować z mediami cyfrowymi i rozwijać swoje umiejętności w ilustracji wydawniczej oraz reklamowej. Jego prace zostały opublikowane przez czołowe europejskie wydawnictwa oraz liczne marki. Obecnie dzieli czas między Madrytem a niewielką górską wioską w prowincji Ávila, gdzie może poświęcać się rysowaniu, cieszyć się dobrą kuchnią i świeżym powietrzem.

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Informacje dodatkowe o Najbardziej tajemnicze łamigłówki:

Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2026-02-25
Tytuł oryginału: Ultimate Mystery Puzzle Book

Tagi: Gry i zabawy logiczne Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 9 lat

Kup książkę Najbardziej tajemnicze łamigłówki

Najbardziej tajemnicze łamigłówki - opinie o książce

Avatar użytkownika - ktomzynska
ktomzynska
Przeczytane:2026-02-24, Ocena: 6, Przeczytałam,

Czy Twoje dziecko marzy o tym, by zostać detektywem i tropić tajemnice? A może to Ty lubisz patrzeć, jak mała głowa pracuje na najwyższych obrotach, gdy trzeba złamać szyfr albo znaleźć wyjście z labiryntu?

Gareth Moore i Gary Panton stworzyli niesamowitą książkę, która zamienia małych czytelników w prywatnych detektywów. Mowa tutaj o ,,Najbadziej tajemniczych łamigłówkach", czyli książce przy której naprawdę trzeba ruszyć głową.

W środku znajdziemy dziesięć skomplikowanych historii (idealnie dostosowanych do wieku odbiorcy), a każda z nich to osobna sprawa do rozwiązania. Są tajemnicze tropy, zaszyfrowane wiadomości, labirynty, logiczne pułapki i zadania, które wymagają skupienia. To nie jest książka do przekartkowania w pięć minut. To wyzwanie. I to takie, które daje ogromną satysfakcję.

Bardzo podoba mi się konstrukcja tej pozycji. Każda historia wprowadza dziecko w klimat śledztwa - jest problem, są podejrzani, są wskazówki. A potem zaczyna się prawdziwa zabawa: trzeba złamać kod, przeanalizować szczegóły, odrzucić to, co mylące, i wyciągnąć wnioski. To świetne ćwiczenie logicznego myślenia i koncentracji.

Co ważne, poziom trudności jest dobrze wyważony dla grupy wiekowej 6-10 lat. Zadania nie są banalne, ale też nie frustrują. Widać, że autor - znany z tworzenia łamigłówek - wie, jak budować napięcie i jak stopniować trudność, żeby dziecko czuło, że naprawdę rozwiązuje sprawę, a nie tylko odhacza kolejne polecenia.

Ilustracje są dynamiczne i wspierają narrację. Nie przytłaczają, ale pomagają zrozumieć kontekst zagadki. To ważne, bo w książkach detektywistycznych dla dzieci równowaga między tekstem a obrazem ma ogromne znaczenie.

Dla mnie największą wartością ,,Najbardziej tajemniczych łamigłówek" jest to, że uczą cierpliwości. W świecie szybkich bodźców i gotowych odpowiedzi dostajemy coś, co wymaga zatrzymania się, analizy, powrotu do wskazówek, a przy tym jest ekscytujące. Dziecko nie ma poczucia, że ,,pracuje" - ono dobrze się bawi i prowadzi śledztwo.

Uważam, że to świetna propozycja zarówno do samodzielnej zabawy, jak i do wspólnego rozwiązywania. W duecie rodzic-dziecko potrafi wywołać naprawdę dużo emocji (i małą rywalizację o to, kto pierwszy wpadnie na właściwy trop ).

Ocena 9/10 - jeśli szukasz książki, która rozwija logiczne myślenie i spostrzegawczość to ,,Najbardziej tajemnicze łamigłówki" będą strzałem w dziesiątkę. To inteligentna, angażująca rozrywka dla młodych mistrzów dedukcji. Ja jestem pod wrażeniem pomysłowości i poziomu tych zagadek.

Opad
Opad