Okładka książki - Natchnienie

Natchnienie

Jedna kobieta. Czterech mężczyzn. I ktoś, kto niszczy jej życie.

Każdy dzień Chloe Mills jest szczegółowo zaplanowany, a nawet najmniejsze odstępstwo wyprowadza ją z równowagi. Jest przesadnie zorganizowana, co przeszkadza jej bliskim. Tylko w dwóch życiowych sferach pozwala sobie na spontaniczność.

I wie o tym tylko on.

Kryjący się w cieniu mężczyzna, dla którego stała się natchnieniem…

Informacje dodatkowe o Natchnienie:

Data wydania: 2025-09-08

Kup książkę Natchnienie

Natchnienie - opinie o książce

Avatar użytkownika - fantastyczna1995
fantastyczna1995
Przeczytane:2025-10-19, Ocena: 6, Przeczytałem,

Jak wiele potrafisz poświęcić, by osiągnąć zamierzony cel?

Każdy z nas ma jakieś swoje przyzwyczajenia czy dziwactwa, jedną z największych obsesji Chloe jest chęć kontroli, każdy jej dzień zaplanowany jest co do minuty, a każde odstępstwo od rutyny frustruje kobietę do tego stopnia, że nie potrafi znaleźć sobie miejsca.

W jej życiu jednak pojawiają się zmiany, na które nie do końca ma wpływ.

Niedawno rozstała się z chłopakiem, który nie potrafi się z tym pogodzić i choć strasznie denerwował go brak spontaniczności ze strony Chloe pragnie do niej wrócić.

Do mieszkania obok wprowadził się dziwny typ, wyglądający jak członek gangu.

Dziewczyna ostatnio zaskakująco często spotyka pewnego starszego pana, który lekko ją przeraża.

Jedyną pogodną zmianą jest poznanie ciekawego mężczyzny, który dzieli upodobania Chloe, który stara się rozumieć jej dziwactwa i wspiera w każdej decyzji.

Każdy z tych mężczyzn namiesza w życiu głównej bohaterki, każdy z innych pobudek - nie zawsze szlachetnych.

Pani Kasia po raz kolejny zabrała nas do umysłu psychopaty, który prowadzi pewną gre. Nie od początku wiemy co jest jego celem, a przynajmniej do ⅔ książki nie potrafimy nawet wytypować kto psycholem jest. Gdy wszystkie puzzle wskoczą na swoje miejsce okaże się, że powiedzenie “nie oceniaj książki po okładce” jest zaskakująco prawdziwe.

Miłość czy nienawiść, chora fascynacja czy natchnienie.. Czym kieruje się osoba obserwująca główną bohaterkę.

Jestem zakochana w twórczości pani Kasi. Jej powieści zawsze wlewają do mojej krwi adrenalinę gdy tylko czuję, że mam jej za mało w organizmie. Książka trzyma w napięciu, czuć w niej gęstą atmosfere, niebezpieczne emocje i toksyczne relacje.

Czas więc wrócić do początkowego pytania…

Jak wiele potrafi poświęcić człowiek by osiągnąć cel?

To było moje drugie spotkanie z twórczością autorki. Poprzednio czytałam książkę "Liliana", która mi się spodobała, więc postanowiłam ponownie sięgnąć po historię spod pióra Kasi. W książce znajdziemy takie zagadnienia jak zaburzenia lękowe, zagrodzenia, gaslighting oraz motyw stalkera. Stylistyka i język jakim posługuje się pisarka jest bardzo lekki i przyjemny w odbiorze co sprawia, że książkę czyta się niesamowicie szybko. Mi zapoznanie się z losami Chloe zajęło jeden wieczór i już od pierwszych stron zostałam wciągnięta do jej świata. Chociaż książkę czytałam już jakiś czas temu nadal pamiętam wszystkie emocje towarzyszące mi podczas lektury. Fabuła została w intrygujący sposób nakreślona i dobrze poprowadzona. Natomiast bohaterowie zostali w ciekawy oraz wielowymiarowy sposób wykreowani. To postaci, które mają swoje tajemnice, demony przeszłości, borykają się z różnymi mniejszymi bądź większymi problemami, zdarza się się im także popełniać błędy. Na kartach powieści mogłam lepiej poznać Chloe - kobietę, która w wyniku traum z przeszłości musi mieć wszystko zaplanowane, w innym przypadku do jej życia wkrada się chaos, a także czterech mężczyzn, którzy z różnych przyczyn pojawili się w jej życiu i właśnie wprowadzili do niego sporo zamieszania, dostarczając zarówno głównej bohaterce jak i Czytelnikowi wielu skrajnych odczuć i wrażeń. Nie wiadomo było kto z nich jest przyjacielem, a kto osobą zagrażającą bezpieczeństwu kobiety. Wiadomym jest, że z największym zaniepokojeniem czytałam rozdziały dotyczące tajemniczego nieznajowego. Czułam jednocześnie ekscytację jak i strach przed tym co odkryje Chloe i jak to wpłynie na życie każdego z kluczowych bohaterów. Autorka wciąga w wir wydarzeń naprawdę od pierwszych stron, zmuszając Czytelnika do myślenia i trzyma w napięciu do samego końca, po drodze serwując wiele zaskakujących zwrotów akcji! Dodatkowym plusem są świetne zarysowane portrety psychologiczne bohaterów, szczególnie mowa o działaniu ludzkiej psychiki. W przypadku tej historii tak naprawdę trudno było przewidzieć co przyniosą kolejne strony powieści oraz jak zachowają się bohaterowie, nadawało to dreszczyku niepokoju oraz niepewności. Poraz kolejny bardzo dobrze spędziłam czas z powieścią Kasi i wiem, że w przyszłości z przyjemnością sięgnę po jej kolejne historię. Polecam!

Avatar użytkownika - Anitka_170
Anitka_170
Przeczytane:2025-12-18, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,

Czy można stać się czyimś natchnieniem lub inspiracją?

„Układałam w najmniejszych szczegółach każdy swój dzień, żeby nie mieć czasu na grzebanie w swojej duszy. Ona od dawna nie należała do mnie”.

Chloe od pewnego zdarzenia w przeszłości bardzo się zmieniła. Poczucie bezpieczeństwa daje jej pełna kontrola nad swoim życiem oraz planowanie każdego jego aspektu. Wszelkie niespodzianki zaburzają jej psychikę. I wtedy pojawia się on, tajemniczy prześladowca, który burzy jej cały poukładany świat.

Czy uda się Chloe odzyskać kontrolę? I kim jest prześladowca?

Koło Chloe zaczynają się kręcić mężczyźni, którym dziewczyna zaczyna ufać. Jednakże z każdą kolejną dziwną akcją zaczyna wątpić w swój osąd. Czy możliwe, że to jeden z nich?

Nie ukrywam, że za każdym razem czekam na nową książkę autorki. Bardzo polubiłam pióro Kasi i jej historie. Każda jest inna i każda zaskakuje na swój sposób.

Motyw stalkera jest dość częstym wątkiem występującym w książce. Każda wyróżnia się jednak swoim działaniem i motywami. Kasia potrafi zawładnąć umysłem czytelnika, że ten czuję wszystkie emocje i obawy wraz z bohaterami.

Bywały momenty, które zapaliły mi lampkę kontrolną i pomyślałam sobie, przecież to może spotkać również mnie. Ile to razy człowiek zapomni zamknąć drzwi albo zostawia klucze w drzwiach.

Wciągająca historia, której jak najprędzej chcemy poznać finał. A okazał się on w moim odczuciu zaskakujący i w całości domykający wątek.

Czekam z niecierpliwością na kolejne pozycje od autorki.

To było moje pierwsze spotkanie z twórczością Kasi. Powiem Wam, że było całkiem udane. Ale o tym opowiem Wam za chwilę.

Chole młoda kobieta, która co dzień zmagała się ze swoimi demonami i traumą z wczesnych lat młodzieńczych. To co wówczas przeżyła zostawiło trwaly ślad na jej psychice. Chcąc funkcjonować w miarę normalnie opracowała swój własny plan na życie. Otóż Chole musi mieć wszystko dokładnie zaplanowane, każdą minutę, w przeciwnym razie wdziera się w jej życie zamęt, a zaraz za nim demony Chole.

Nagle w jej życiu zaczyna panować nieporządek, który przybiera wygląd ogromnego chaosu. A to wszystko za sprawą kilku mężczyzn, którzy to życie zmienili bezpowrotnie.

Z Mattem zerwała, bo nie była w stanie dopasować się do jego chaotycznego życia. Nie długo potem poznaje Cadena, który sukcesywnie wdzierał się do jej hermetycznego świata. W mieszkaniu obok wprowadził się Parker, któremu nie był objęty los Chole. Był jeszcze tajemniczy staruszek. Na domiar złego Chole ma wrażenie, że ktoś ją śledzi, próbuje straszyć, aż w końcu nachodzi w jej mieszkaniu.

Jak z tym wszystkim wytrzyma krucha psychika Chole?

To była dobra książka. Od pierwszych stron Kasia buduje napięcie, uczucie niepewności i takiego namacalnego strachu. Czytając, czułam to wszystko, przez co niejednokrotnie cierpła mi skóra.

W zapowiedzi już zaznaczyłam, że ta historia nie jest słodkim romansem, wg mnie to thriller psychologiczny, który działa na wszystkie zmysły Czytelnika. Kasia zrobiła jeden ciekawy zabieg, który podkręca mroczny nastrój książki. Mianowicie robiła wstawki z perspektywy tajemniczego mężczyzny, który obrał sobie Chole na swoją ofiarę. Oczywiście nie powiem Wam co chciał z nią zrobić, bo nie będziecie mieć frajdy z czytania. Wiedzcie jednak że to będą ciekawe momenty.

Kiedy zaczęłam czytać, tym samym poznawać Chole. Muszę przyznać, że ta dziewczyna mnie irytowała. Zastanawiałam się po co ona robi, to co robi, zachowuje się tak a nie inaczej. Przeczytałam jednak wiele książek i przeczuwałam, że za jej zachowaniem kryje się jakaś historia. Im dalej czytałam tym postać Chole robiła się coraz bardziej zrozumiała, nagle jej zachowanie mogłam jakoś wytłumaczyć i powiem Wam, że było mi jej piekielne żal.

Zwieńczeniem jej trudnego i bolesnego losu był tajemniczy stalker, który bawił się jej kosztem świetnie. Jeżeli jesteście ciekawi co się wydarzyło i jaki udział w tym wszystkim mieli wyżej wymienieni mężczyźni? To zapraszam do lektury.

Kończąc zachęcam Was do poznania tej powieści. Jak wspominałam wcześniej to moje pierwsze spotkanie z twórczością Kasi i z pewnością nie ostatnie. Jestem strasznie ciekawa jej innych książek.

A was zapraszam do tej historii pełnej strachu, niepewności, aż w końcu chorej radości z krzywdzenia drugiego człowieka.

Polecam

Avatar użytkownika - booksitsmypassio
booksitsmypassio
Przeczytane:2026-01-02, Ocena: 6, Przeczytałam,

"Twój błąd, cukiereczku. Gdybyś była bardziej czujna, wiedziałbyś, że obserwuję cię od dawna. Każdego wieczoru odprowadzam cię do domu...

Twój błąd, Chloe".

"Natchnienie" to historia, która początkowo nie wzbudziła mojego zainteresowania, a po kilku rozdziałach zostałam wciągnięta w labirynt wydarzeń, który przeszedł moje najśmieszniejsze oczekiwania, to właśnie dla zakończenia tej książki zarwałam noc, ale co mi tam, było warto.

Czy Wy w waszym życiu macie wszystko poukładane a każdy dzień zaplanowany?

Moje życie to totalny chaos, w którym nawet ja się nie odnajduję, a co dopiero osoba postronna.

Po tej historii zmienicie zdanie, bo czasem lepiej żyć w małym chaosie niż w planie, który każdy może znać obserwując cię.

Autorka ma lekkie pióro i żałuję, że tyle zwlekałam aby je poznać, choć jej poprzednie książki czekają grzecznie u mnie na regale. ?

Wracając książka, która niesie niepokój, napięcie i niesamowicie wciągającą fabułę.

Duszący mrok z nutą romansu idealnie wpasuje się w długie wieczory.

Gorąco polecam.

Dziękuję wydawnictwu za zaufanie i egzemplarz recenzencki.

#książkoweimpresje #polskiebookstagramy #bookstagrampl #podróżepopolskiejliteraturze #polacyrodacypisza

Wedle woli jego
Katarzyna Kasmat-Łyskaniuk 0
Okładka ksiązki - Wedle woli jego

Świat małej Rebekki zmienia się nagle. Rodzice informują ją, że całą rodziną wyprowadzają się na farmę, gdzie zaczną żyć zdrowo i w zgodzie z Bogiem. Dziewczyna...

Liliana
Katarzyna Kasmat-Łyskaniuk 0
Okładka ksiązki - Liliana

Małżeństwo Liliany i Camerona nie należało do udanych, choć w towarzystwie uważani byli za parę idealną. Za zamkniętymi drzwiami ich pięknego domu rozgrywał...