Okładka książki - Nemocja

Nemocja

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, co leży poza granicami tego, co powszechnie uznawane jest za rzeczywistość? Co, jeśli szaleństwo nie jest chorobą, lecz bramą do głębszego zrozumienia wszechświata, do którego większość z nas nie ma dostępu? "Nemocja" Kasi Koy, debiut prozatorski uznanej poetki, to literacki meteoryt, który z impetem wkracza w umysł czytelnika, pozostawiając trwały ślad i zmuszając do rewizji własnych postrzegań. To nie jest zwykła książka - to podróż, która redefiniuje pojęcie widzenia, słyszenia i odczuwania.

Kasia Koy w swojej unikalnej prozie poetyckiej zaprasza do świata, gdzie granice między jawą a snem zacierają się w hipnotyzującym tańcu słów. Autorka, z wrażliwością właściwą poetce, eksploruje ideę, że szaleństwo to równoległe widzenie - zdolność do postrzegania rzeczy istniejących i nieistniejących jednocześnie, do czytania ukrytych tajemnic i komunikowania się z bytami alternatywnymi. Jej narracja staje się przewodnikiem po nieznanych zakamarkach ludzkiej świadomości, gdzie każdy fragment tekstu to intrygująca wskazówka. "Nemocja" to zaproszenie do poddania się nurtowi myśli, które płyną swobodnie, wyrywając się z okowów logiki i racjonalizmu.

"Nemocja": Alternatywne perspektywy i głębia percepcji
W "Nemocji" Kasia Koy z mistrzowską precyzją konstruuje przestrzeń, w której język staje się narzędziem do odsłaniania zasłon codzienności. To literatura piękna polska, która nie tylko opowiada historię, ale przede wszystkim prowokuje do osobistej refleksji nad naturą rzeczywistości i rolą wyobraźni. Czytelnik zostaje wciągnięty w wir symbolicznych obrazów i metafor, ukazujących wielowymiarowość istnienia. Autorka zręcznie łączy elementy fantastyczne z głęboką analizą psychologiczną, tworząc dzieło, które jest zarówno wyzwaniem intelektualnym, jak i emocjonalnym. Dzięki temu "Nemocja" staje się nie tylko książką do czytania, ale przede wszystkim do przeżywania, do odczuwania na własnej skórze każdego niuansu ukrytego w misternie utkanych zdaniach. Dzieło to długo po odłożeniu na półkę będzie rezonować w myślach, zmuszając do ponownego przemyślenia wielu fundamentalnych kwestii.

Literacki debiut Kasi Koy - podróż do nieznanych światów
Kasia Koy, znana dotąd z twórczości poetyckiej, w "Nemocji" udowadnia, że równie biegle porusza się w prozie, nadając jej liryczną głębię i niezwykłą melodyjność. Jej debiut prozatorski to świadectwo odważnego eksperymentowania z formą i treścią, tworzące dzieło, które wyróżnia się na tle współczesnej literatury pięknej. To cząstka pochodząca z obcych światów, która wzbogaca naszą rzeczywistość o nowe, intrygujące perspektywy. "Nemocja" to opowieść o tym, co niewidzialne staje się nagle uchwytne, o szeptach wszechświata, które docierają do tych, którzy odważą się ich słuchać. Książka ta oferuje:

Nowe spojrzenie na rzeczywistość.
Głęboką refleksję filozoficzną.
Unikalne doświadczenie czytelnicze.
Prowokację do dyskusji.
Pozwól sobie na zanurzenie w tej niezwykłej narracji, która z pewnością poszerzy Twoje horyzonty i otworzy umysł na nowe możliwości interpretacji świata. Kasia Koy stworzyła dzieło, które jest niczym klucz do sekretnych drzwi, prowadzących do osobistych odkryć. Nie przegap szansy, by odkryć tę fascynującą książkę i pozwolić jej na transformację Twojej perspektywy.

Sięgnij po "Nemocję" Kasi Koy i przekonaj się sam, jak wiele ukrytych światów czeka na odkrycie tuż pod powierzchnią znanej nam rzeczywistości!

Informacje dodatkowe o Nemocja:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-07-08
Kategoria: Poezja

Kup książkę Nemocja

Opinie o książce - Nemocja

Książka ma w sobie dwa rytmy czytania. Samo przeczytanie treści zajmuje krótki czas, ale cisza jaką po sobie pozostawia każdy kawałek krótkiego opowiadania, czy też bardziej poetyckiej opowieści po prostu trwa. Od początku, kiedy nie zna się tematyki, a ja jestem właśnie taką osobą, która czyta po okładce, nie spisie, nie opisie, tylko po magnetyczności okładki... To zwyczajnie chciało mi się płakać. W pierwszej myśli chciałam zegnać na autorkę całe złe emocje jakie mną zawładnęły, gdyż opisywane były przykłady różnych ludzi w różnym wieku, którzy nie tylko tracili pamięć, ale i wydawało im się, że mają w sobie dwie osoby, potrafili prowadzić dialog w dwojaki sposób, nie kończyli wypowiedzi, treść bywała niczym wzięta z urywków kilkunastu książek, gdzie wybierano sobie linijki i wklejano jako całkowity przekaz. Pomyślałam nawet, że zwariuję od tego spokoju usianego dramatem wydarzeń. Ostatnio coś mi się porobiło i nie chcę czytać niczego smutnego i niczego złego. Mam do tego prawo, każdy ma. Jednak ta treść wciąż nie dawała mi spokoju. Wtedy poczułam jak coś wewnątrz mnie pęka, bo kilkunastu opisach doszło do mnie, że czytam o emocjach ludzi chorych na schizofrenię. W takim wypadku mieli prawo być kim myśleli, że byli. Mieli prawo targać się na swoje życie czekając aż to drugie ja w nich zniknie i w końcu będą sami. Czytałam o bezsilności rodzin, którzy nie wiedzieli jak się wśród nich zachować, kiedy ktoś obwieszczał, że wracał