Okładka książki - Nic takiego

Nic takiego

Katarzyna Puzyńska po raz kolejny udowadnia, że potrafi tworzyć kryminały, w których napięcie nie wynika jedynie z samego śledztwa, lecz przede wszystkim z ludzkich sekretów, dawnych krzywd i z pozoru niewinnych decyzji. „Nic takiego” to historia o tym, że przeszłość zawsze domaga się usłyszenia, nawet jeśli przez lata była skrzętnie ukrywana.

W centrum fabuły stoi prokurator Grzegorz Hala, który otrzymuje anonim dotyczący wydarzenia sprzed lat. Jego zasada, nie mieszać życia zawodowego z prywatnym, zostaje wystawiona na próbę, gdy odkrywa, że listy dotyczą sprawy, które intuicyjnie czuje, że musi podjąć. Tymczasem w eleganckiej willi
w Zalesiu dochodzi do brutalnego morderstwa. Zabity zostaje Tadeusz Bacewicz, śmiertelnie chory milioner, którego ktoś pozbawił życia w momencie, gdy miał zmienić swój testament. Z początku wydaje się, że motyw może być oczywisty: chęć zatrzymania majątku. Jednak w książkach Puzyńskiej nic nie jest tak jednoznaczne, jak się wydaje.
Do śledztwa dołącza podkomisarz Michalina Murawska, która wraca do pracy po dłuższej przerwie. Jej osobiste doświadczenia, cienie z przeszłości i ambicja, by udowodnić, że wciąż potrafi pracować na najwyższych obrotach, dodają postaci autentyzmu. Jej partnerką zostaje nieprzewidywalna, wymykająca się schematom Kaja Dałek i ten duet okazuje się jednym z najmocniejszych elementów powieści. Puzyńska z wprawą tworzy dynamikę między bohaterkami: pełną tarć, podejrzeń, a czasem nieoczekiwanej lojalności.
Puzyńska nie pozwala odetchnąć zagadka gęstnieje, a z każdym rozdziałem na światło dzienne wychodzą kolejne sekrety, które rzucają podejrzenia na niemal każdą postać. Autorka mistrzowsko wykorzystuje atmosferę niepewności i tworzy powieść, w której przeszłość bohaterów ma równie duże znaczenie jak współczesne poszlaki.

„Nic takiego” to nie tylko kryminał, ale też historia o winie, zaufaniu
i konsekwencjach decyzji. Puzyńska kolejny raz buduje świat, który wciąga realistyczny, emocjonalny
i pełen ludzkich dramatów skrywanych pod fasadą codzienności. To świetna propozycja dla czytelników, którzy lubią kryminały inteligentne, złożone
i oparte na bohaterach, a nie tylko na zbrodni.

Jeśli cenisz książki, które trzymają
w napięciu, a jednocześnie dotykają ludzkiej psychiki to jedna z tych historii, które zostają w głowie na długo.

Śledztwo komplikuje się, gdy okazuje się, że córka zamordowanego dziennikarka śledcza doskonale wie, jak funkcjonuje policja, przez co wyprzedza ich ruchy i utrudnia dochodzenie. Jej determinacja i własne motywy sprawiają, że czytelnik zaczyna zastanawiać się, kto właściwie manipuluje sytuacją i dlaczego.

Informacje dodatkowe o Nic takiego :

Kup książkę Nic takiego

Motylek
Katarzyna Puzyńska0
Okładka ksiązki - Motylek

Doskonale skonstruowany kryminał, gęsta atmosfera małej społeczności i zagadki z przeszłości, które nigdy nie miały ujrzeć światła dziennego.W mroźny zimowy...

Nora
Katarzyna Puzyńska0
Okładka ksiązki - Nora

Dziewiąty tom sagi o Lipowie.   Berenika jest zbuntowana i lubi chadzać własnymi ścieżkami. Po raz kolejny znika z domu. Jednak tym razem wszystko wydaje...