Kiedy młody idealista Tom publicznie upokarza polityka Monty'ego w kornwalijskim pubie, rozpala toczący się konflikt, który kaskadowo rozlewa się na ich splecione losy. Konsekwencje ich śmiertelnego zakładu, który zawarli, będą się ciągnąć przez dekady. Lata później znajdują się daleko od St. Piran, na wielkiej górze lodowej dryfującej na południe od Grenlandii, a ich jedynym towarzyszem jest wygłodniały niedźwiedź polarny.
Epicka, emocjonalna historia o konsekwencjach jednego gestu, które na zawsze zmieniają ludzkie losy. Wzruszająca opowieść o gniewie, tragedii i miłości, osadzona na tle długo rozwijającego się globalnego kryzysu.
Autor poruszającego bestsellera Wieloryb i koniec świata.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-03-25
Tytuł oryginału: The Wager and the Bear
"Niedźwiedź i zakład o przyszłość" autorstwa Johna Ironmonger to jedna z tych książek, które czyta się jak dobrą historię, a dopiero później uświadamia się, jak dużo w niej prawdy.
Zaczyna się bardzo zwyczajnie - od kłótni w pubie między młodym aktywistą a starszym politykiem. Jeden próbuje mówić o klimacie i przyszłości, drugi zbywa temat i nie traktuje go poważnie. W emocjach pada zakład, który początkowo wydaje się impulsem chwili, ale z czasem zaczyna wpływać na całe ich życie. I to właśnie ten moment - niby drobny, a jednak przełomowy - napędza całą historię.
Jednym z największych atutów książki są rozbudowane opisy zmian klimatycznych. Choć losy bohaterów są fikcyjne, przedstawione zjawiska mają solidne oparcie w nauce. Autor w przystępny sposób pokazuje mechanizmy globalnego ocieplenia, jego skutki i tempo, w jakim zachodzą. Dzięki temu powieść zyskuje wymiar nie tylko literacki, ale i edukacyjny.
Książka ma też w sobie dużo emocji - jest trochę o dumie, trochę o błędach, trochę o tym, jak trudno zmienić zdanie i przyznać się do tego, że ktoś inny miał rację. A jednocześnie to historia o relacji dwóch ludzi, którzy - choć tak różni - zostają ze sobą związani na lata.
,,Niedźwiedź i zakład o przyszłość" to bardzo wartościowa lektura, ale podana w przystępny, ,,ludzki" sposób. Nie moralizuje, nie straszy na siłę - raczej pokazuje i zostawia czytelnika z myślą: a co, jeśli to naprawdę tak wygląda?
To książka, którą spokojnie mogę polecić każdemu - zwłaszcza tym, którzy jeszcze nie do końca wierzą, że zmiany klimatu to coś więcej niż tylko temat z wiadomości.
????
W pubie w małej nadmorskiej wiosce St Piran dochodzi do burzliwej wymiany zdań między młodym idealistą Tomem, a starszym o dwadzieścia lat politykiem Montym, który zaprzecza istnieniu kryzysu klimatycznego. Dyskusja kończy się zakładem, którego rozstrzygnięcie ma nastąpić za pół wieku. To, co początkowo było zwykłą barową kłótnią, za sprawą filmiku opublikowanego w sieci, zmienia się w wydarzenie, którego skutki mężczyźni będą odczuwać do końca życia.
???
Było to moje drugie spotkanie z autorem, tak samo udane jak to pierwsze. Uważam, że ma on talent do angażującego opowiadania historii.
Powieść rozgrywa się na przestrzeni pięćdziesięciu lat, więc mamy tutaj sporo przeskoków czasowych do kluczowych wydarzeń w życiu głównych bohaterów, nad którymi ciąży widmo zakładu. Ich relacja jest złożona, skomplikowana i ciekawie opisana.
Tytułowy niedźwiedź pojawia się raczej na krótko, ale jest to bardzo interesujący motyw, zwłaszcza że towarzyszą mu opisy piękna surowej Grenlandii.
John Ironmonger w swojej powieści kładzie nacisk na zobrazowanie skutków ocieplenia klimatu. Choć książka jest fikcją, kryzys klimatyczny już niestety nie i myślę, że histore, w których poruszany jest ten temat, są potrzebne.
??
[współpraca reklamowa z @wydawnictworelacja]
Gdzie szukać schronienia przed wielkim kryzysem? Lepiej zaufać nieznanej małej społeczności czy zdać się na dane, liczby i tabelki? Kiedy nagi młody mężczyzna...
Przeczytane:2026-05-10,
✨️Kto i za co pokocha?
Jeżeli lubisz dobrze napisane, błyskotliwe historie, które do tego podnoszą ważne kwestie, to jesteś w domu. John Ironmonger w swojej powieści podjął temat kryzysu klimatycznego, ale zrobił to w taki sposób, że nie ma tu ani grama przynudzania czy umoralniania. Autor unaocznia problem globalnego ocieplenia i zgrabnie wplata go w fabułę, sprawiając, że ten aspekt staje się integralną częścią całej historii, a nie tylko jej wątkiem pobocznym, potraktowanym po macoszemu.
Pokochasz za samą historię rozciągniętą na wiele lat, ale przedstawioną w zwięzły i zgrabny sposób. To opowieść o konflikcie, który zdaje się nie mieć końca, a zarówno on, jak i zakład pomiędzy młodym idealistą a starszym od niego politykiem kładzie się cieniem na życie obu mężczyzn. Pokochasz za sposób narracji, z jednej strony rozbudowany i gęsty, a z drugiej zachowujący pewna lekkość, czasami ironiczny, zabawny. Pokochasz za to, że w tej powieści naprawdę dużo się dzieje i za to, jak zmieniają się na przestrzeni dekad postaci Toma oraz Monty'ego.
✨️Czy ja pokochałam?
Choć przyznam, że na początku trudno mi było przebrnąć przez dość obszerny początek, w którym to następuje przedstawienie i miejsca akcja i różnych postaci, to kiedy już przebiłam się przez to wprowadzenie, dalej poszło jak po maśle. Książka sama się czytała, a ja jestem pod wrażeniem jej błyskotliwości powieściowej połączonej z bardzo sprytnie przemyconą warstwą edukacyjną. To historia nie tylko o poglądach, polityce, zmianach klimatycznych, ale również o miłości, tragedii, nienawiści. To też powieść pokazująca jak bardzo ludzie i ich pierwotne myślenie może zmieniać się na przestrzeni lat i o tym, że aby przetrwać, czasami trzeba zakopać topór wojenny. Bardzo polubiłam tę opowieść.
✨️Czy polecam?
Tak jest. Lekki styl autora sprawia, że nawet o trudnych tematach czyta się z łatwością i dobrą przyswajalnością. Uważam, że ta książka powinna wejść do kanonu lektur szkolnych. Ma w sobie dużą wartość zarówno pod względem literackim, jak i naukowym i edukacyjnym.
✨️O czym jest?
Pewnego dnia w kornwalijskim pubie Tom, młody idealista i starszy od niego polityk, Monty zawierają zakład, który będzie ciągnął się przez dekady. Ich losy co rusz będą splatały się na nowo, aż w końcu zrządzeniem losu obaj znajdą się na ogromnej górze lodowej w pobliżu Grenlandii, gdzie będą musieli poradzić sobie z własnymi lękami i ich jedynym towarzyszem, niedźwiedziem polarnym.