✨️Kto i za co pokocha?
Jeżeli lubisz dobrze napisane, błyskotliwe historie, które do tego podnoszą ważne kwestie, to jesteś w domu. John Ironmonger w swojej powieści podjął temat kryzysu klimatycznego, ale zrobił to w taki sposób, że nie ma tu ani grama przynudzania czy umoralniania. Autor unaocznia problem globalnego ocieplenia i zgrabnie wplata go w fabułę, sprawiając, że ten aspekt staje się integralną częścią całej historii, a nie tylko jej wątkiem pobocznym, potraktowanym po macoszemu.
Pokochasz za samą historię rozciągniętą na wiele lat, ale przedstawioną w zwięzły i zgrabny sposób. To opowieść o konflikcie, który zdaje się nie mieć końca, a zarówno on, jak i zakład pomiędzy młodym idealistą a starszym od niego politykiem kładzie się cieniem na życie obu mężczyzn. Pokochasz za sposób narracji, z jednej strony rozbudowany i gęsty, a z drugiej zachowujący pewna lekkość, czasami ironiczny, zabawny. Pokochasz za to, że w tej powieści naprawdę dużo się dzieje i za to, jak zmieniają się na przestrzeni dekad postaci Toma oraz Monty'ego.
✨️Czy ja pokochałam?
Choć przyznam, że na początku trudno mi było przebrnąć przez dość obszerny początek, w którym to następuje przedstawienie i miejsca akcja i różnych postaci, to kiedy już przebiłam się przez to wprowadzenie, dalej poszło jak po maśle. Książka sama się czytała, a ja jestem pod wrażeniem jej błyskotliwości powieściowej połączonej z bardzo sprytnie przemyconą warstwą edukacyjną. To historia nie tylko o poglądach, polityce, zmianach klimatycznych, ale również o miłości, tragedii, nienawiści. To też powieść pokazująca jak bardzo ludzie i ich pierwotne myślenie może zmieniać się na przestrzeni lat i o tym, że aby przetrwać, czasami trzeba zakopać topór wojenny. Bardzo polubiłam tę opowieść.
✨️Czy polecam?
Tak jest. Lekki styl autora sprawia, że nawet o trudnych tematach czyta się z łatwością i dobrą przyswajalnością. Uważam, że ta książka powinna wejść do kanonu lektur szkolnych. Ma w sobie dużą wartość zarówno pod względem literackim, jak i naukowym i edukacyjnym.
✨️O czym jest?
Pewnego dnia w kornwalijskim pubie Tom, młody idealista i starszy od niego polityk, Monty zawierają zakład, który będzie ciągnął się przez dekady. Ich losy co rusz będą splatały się na nowo, aż w końcu zrządzeniem losu obaj znajdą się na ogromnej górze lodowej w pobliżu Grenlandii, gdzie będą musieli poradzić sobie z własnymi lękami i ich jedynym towarzyszem, niedźwiedziem polarnym.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-03-25
Tytuł oryginału: The Wager and the Bear
zaczytania
Gdzie szukać schronienia przed wielkim kryzysem? Lepiej zaufać nieznanej małej społeczności czy zdać się na dane, liczby i tabelki? Kiedy nagi młody mężczyzna...