Okładka książki - Nieśmiały chłopak od trzech atlasów

Nieśmiały chłopak od trzech atlasów

Tom 1 cyklu Chłopak od trzech atlasów

On jest baaardzo nieśmiały, a ona… raczej nie. Choć ciekawe, czy to prawda, że z kim się zadajesz, takim się stajesz?

Julia pragnie tylko jednego – zostać chirurgiem. Nie dostaje się jednak na wydział lekarski i trafia na stomatologię. W jej życiu nie ma miejsca na nic poza nauką. Może z tego powodu najpierw dostrzega trzy wspaniałe podręczniki – atlasy anatomiczne – a dopiero później ich właściciela.

Chłopak od trzech atlasów, mimo zerowych umiejętności rozmawiania z piękną dziewczyną, jakoś sobie radzi. W jego przypadku można śmiało powiedzieć, że cudem. Zestresowany potrafi bowiem palnąć coś nieodpowiedniego, by koncertowo spartolić kluczowy moment. Na szczęście Julia z wypiekami na twarzy czeka na jego nieporadne gesty i na liściki, które piszą do siebie na zajęciach.

Tylko co, jeśli się okaże, że największą przeszkodą w miłości nie jest brak odwagi, a coś, co odebrało ją dużo wcześniej?

Informacje dodatkowe o Nieśmiały chłopak od trzech atlasów :

Wydawnictwo: Natios
Data wydania: 2026-06-10

Kup książkę Nieśmiały chłopak od trzech atlasów

Opinie o książce - Nieśmiały chłopak od trzech atlasów

Avatar użytkownika - zaczytanaulcia
zaczytanaulcia
Przeczytane:,
"Z każdą chwilą podobała mi się coraz bardziej. Wpatrywałem się w nią tak intensywnie, że przez moment widziałem poruszające się usta i piękne zęby, ale niczego nie słyszałem." 🦷🦷🦷 O nie, nie, nieJa nie zgadzam się na takie zakończenie 🤯Kontynuacja potrzebna na już!Droga autorko!Tak się nie robi 😁 To, że uwielbiam książki Magdaleny Winnickiej z pewnością już wiecie 😁Mają coś w sobie. To ja 1Potrafią być słodkie, zabawne, romantyczne, a przy tym także niemal namącić w głowie. Niewątpliwie "Chłopak od trzech atlasów" także należy do takich powieści.Jest tu uroczo, niemal cukierkowo.Ale jest też wiele momentów, które skłaniają do refleksji.Nic bowiem w życiu, nie przychodzi łatwo.Czasami trzeba z czegoś zrezygnować, coś poświęcić, na coś ciężko zapracować. O tym z pewnością przekonała się główna bohaterka książki.Ona miała plan na życie.Jasny cel, do którego dążyła każdego dnia.Pochodziła z biednej rodziny, dlatego robiła wszystko, by nie powielać historii.Pragnęła zostać lekarzem.Pilnie się uczyła.Pracowała, by zarobić na studia.I dostała się na W..Niestety nie taka specjalizację jak by chciała. Zamiast chirurgii czekała ją stomatologia.Ale przecież dentysta to też lekarz. Prawda? Na studiach poznaje Nestora. Chłopak od trzech atlasów od razu zwraca jej uwagę. Jest nim zauroczona i widać, że ona także nie jest mu obojętna, co też stara się jej pokazać na każdym kroku. Ale oboje
💙 RECENZJA 💙 „Nieśmiały chłopak od trzech atlasów” Autor: Magdalena Winnicka Wydawnictwo: Natios Czy największą przeszkodą w miłości może okazać się... własna nieśmiałość? A może to właśnie ona sprawia, że każde spojrzenie, każdy uśmiech i każde zapisane na kartce słowo mają znacznie większą wartość niż najpiękniejsze miłosne wyznania? Magdalena Winnicka otwiera swoją nową serię historią, która już od pierwszych stron urzeka naturalnością i autentycznością. Nie znajdziecie tu przerysowanych bohaterów ani relacji rozwijającej się w zawrotnym tempie. Zamiast tego dostajemy dwoje młodych ludzi, którzy, choć marzą o medycznej karierze, muszą przede wszystkim nauczyć się rozmawiać o swoich emocjach. Nestor od dawna wiedział, że chce zostać stomatologiem. Julia natomiast marzyła o chirurgii, jednak życie napisało dla niej zupełnie inny scenariusz i skierowało ją na stomatologię. To właśnie tam ich drogi się przecinają, choć żadne z nich nie przypuszcza, jak bardzo jedno spotkanie wpłynie na ich przyszłość. Największym zaskoczeniem tej powieści jest sam Nestor. W literaturze romantycznej często spotykamy pewnych siebie mężczyzn, którzy bez problemu zdobywają serca kobiet. Tutaj jest zupełnie inaczej. Nestor rumieni się, plącze w słowach, analizuje każdy gest i każdą rozmowę, a zwykłe "cześć" potrafi urosnąć do rangi ogromnego wyzwania. Ta nieporadność nie irytuje – wręcz przeciwnie. Jest tak urocza

Nieśmiały chłopak od trzech atlasów - opinie o książce

Avatar użytkownika - izabela81
izabela81
Przeczytane:2026-06-20, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2026,
"Nieśmiały chłopak od trzech atlasów" rozpoczyna serię Chłopak od trzech atlasów. Poznajemy Nestora, którego marzeniem od zawsze była stomatologia. Z kolei Julia pragnęła zostać chirurgiem, lecz nie udaje się jej dostać na wydział lekarski i trafia na stomatologię.    Magdalena Winnicka miała świetny pomysł na to, by męskiemu bohaterowi przypisać cechy, które raczej kojarzą się z płcią przeciwną. Motyw nieśmiałości w takim ujęciu bardzo mi się spodobał. Ale nie tylko Nestor ma problemy w nawiązywaniu bliższych relacji z kobietami (choć ogólnie z jakimikolwiek). Jak się okazuje, Julia też ma w tym temacie braki. Z trudnością przychodzi im wyrażanie swoich uczuć. Do wszystkiego podchodzą z dystansem, przez co gubią się w tym, co robią. Sytuację pogłębiają kłamstwa i niedomówienia, których z każdą chwilą jest coraz więcej. W pewnym momencie nie wiedzą, co jest prawdą, a co nie.    "Czy to zdenerwowanie kiedyś minie? Czy kiedyś będę potrafił swobodnie poprowadzić z nią rozmowę? Czy ona wytrzyma moje zachowanie do tego czasu?"    Nie ma opcji, by nie polubić bohaterów. Nestor jest przesłodki, przeuroczy w swojej nieśmiałości i nieporadności, ale i ogólnie fajny z niego chłopak. Mocno trzymałam za niego kciuki, aby przeszedł do konkretów. A Julia... podziwiałam tę dziewczynę za ambicje, determinację, za to ile musiała poświęcić, by coś w życiu osiągnąć.    "Myślałem teraz o tym, jak powinienem ją pożegnać. Wiele bym oddał za odrobinę odwagi pozwalającej mi na zrównanie się z dziewczyną i pozostawienie całusa na jej rumianym policzku."   Pojawia się tu kwestia wartości pieniądza. Julia pochodzi z biednej rodziny. Nie może nawet pozwolić sobie na kupno kawy, a co tu mówić o większych wydatkach. Zataja swoją sytuację przed uczelnianymi znajomymi, a przede wszystkim przed Nestorem. Ze wstydu, lęku przed odrzuceniem? Z kolei chłopak nie przejmuje się pieniędzmi. Można by uznać go za snoba, wyniosłego gbura, ale nic bardziej mylnego. Wcale nie uważa się za lepszego od kogokolwiek. On dla Julii gotów by oddać wszystko. No i jest jeszcze wsparciem, kiedy najbardziej tego potrzebuje. Czy ona w końcu wyzna mu prawdę? A czy i on nie skrywa jakiejś tajemnicy...?    Widzimy, jak ważne jest, by szczerze mówić o swoich uczuciach i sobie. By mieć odwagę być sobą. By nie zatajać faktów ze swojego życia, jeśli chce się zbudować coś prawdziwego i trwałego. Książka pokazuje, że człowieka nie definiuje status materialny, ale to, kim jest i jak traktuje innych. Pieniądze nie zapewnią nam szczęścia, ale mogą pomóc w realizacji planów, dać poczucie bezpieczeństwa.    "Potrzebowałam, by pokazał mi, że mój status materialny nie stanowi dla niego problemu. Niby wiedziałam, że tak jest, ale podświadomie uważałam, że to książę wybiera Kopciuszka, a nie Kopciuszek księcia. Gorzej, że książę był niezwykle nieśmiały, a ja nic a nic nie chciałam, żeby się zmienił."   Autorka doskonale łączy humor z poważniejszymi tematami. Jest tu tyle zabawnych, wręcz absurdalnych sytuacji i zdarzeń, że uśmiech długo nie schodzi nam z twarzy. Fajnie zostało przedstawione życie studenckie. Interesująco wypada także ukazanie np. zajęć w prosektorium. Książka jest również nieco refleksyjna, a nade wszystko bije z niej prawda. Przypomina, że życie nie zawsze jest kolorowe i wymaga na nas podejmowania decyzji, które nie będą należeć do najłatwiejszych.    Z drobnych nieścisłości wychwyciłam jedynie to, że w Warszawie (z tego co zdążyłam się zorientować, jeżdżąc od czasu o czasu do stolicy) nie ma czegoś takiego jak osobna karta na metro, a funkcjonuje karta miejska obejmująca wszystkie środki transportu.     "Nieśmiały chłopak od trzech atlasów" to zabawna, wzruszająca, inna niż wszystkie historia. To książka o życiowych przeszkodach, pokonywaniu nieśmiałości, walce o siebie, poświęceniu, prawdziwej przyjaźni, o tym, by nie oceniać innych przez pryzmat pieniędzy. Jestem pewna, że pokochacie Nestora, jego rumieńce, Julię oraz liściki, jakie do siebie piszą.
Lovebirds. Na zawsze
Magdalena Winnicka0
Okładka ksiązki - Lovebirds. Na zawsze

Lato w Kalifornii trwa w najlepsze, a wraz z nim rośnie gorączka uczuć między Katie a Connorem. Mężczyzna pochłonięty sprzecznymi pragnieniami toczy ze...

Tirona. Grzechy krwi
Magdalena Winnicka0
Okładka ksiązki - Tirona. Grzechy krwi

Mafijny boss powinien być okrutny i bezwzględny, nawet wtedy, jeśli w głębi serca jest porządnym człowiekiem. Chyba że w jego życiu wydarzy się coś, co...