Okładka książki - Niespokojne pokolenie. Jak wielkie przeprogramowanie dzieciństwa wywołało epidemie chorób psychicznych

Inne wydania:

Pokolenie Z stało się pierwszym pokoleniem w historii, które dorastało z urządzeniem w kieszeni odwracającym uwagę od otoczenia, a wciągającym do alternatywnego wszechświata, który był ekscytujący, uzależniający, niestabilny i - jak się okazało - niewłaściwy dla dzieci i młodzieży

Od początku drugiej dekady XXI wieku obserwujemy gwałtowne pogorszenie stanu zdrowia psychicznego wśród nastolatków. Rosną wskaźniki dotyczące depresji, stanów lękowych, samookaleczeń i samobójstw. Dzieci coraz częściej cierpią na bezsenność, brak koncentracji, wszelkiego rodzaju uzależnienia, samotność i perfekcjonizm.

Psycholog społeczny Jonathan Haidt w swojej najnowszej książce Niespokojne pokolenie stara się znaleźć przyczynę epidemii chorób psychicznych, która dotknęła pokolenie Z. Pokazuje, jak gwałtowny rozwój technologii w połączeniu z nadopiekuńczością wobec dzieci i ograniczeniem ich autonomii w realnym świecie wypchnęły je do świata wirtualnego, co miało katastrofalne skutki dla nich samych, ich rodzin i całego społeczeństwa. Przede wszystkim jednak wzywa do działania i opisuje kroki, które rodzice, nauczyciele, szkoły, firmy technologiczne i rządy mogą podjąć, aby zakończyć epidemię chorób psychicznych wśród młodszego pokolenia i przywrócić bardziej naturalne dzieciństwo, oparte na zabawie i swobodzie w odkrywaniu świata.

Informacje dodatkowe o Niespokojne pokolenie. Jak wielkie przeprogramowanie dzieciństwa wywołało epidemie chorób psychicznych:

Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2025-03-18
Kategoria: Psychologia
Tytuł oryginału: The Anxious Generation

Tagi: psychologia

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Niespokojne pokolenie. Jak wielkie przeprogramowanie dzieciństwa wywołało epidemie chorób psychicznych

Opinie o książce - Niespokojne pokolenie. Jak wielkie przeprogramowanie dzieciństwa wywołało epidemie chorób psychicznych

Wielkie Przeprogramowanie Dzieciństwa Wzrost epizodów depresyjnych wśród dzieci i młodzieży. Coraz większe trudności w kontaktach rodziców z dziećmi. Poczucie dużej części rodziców, że ich dzieci zostały im w jakiś sposób odebrane. To tło problemów o których mowa w Niespokojnym pokoleniu. Problemów, które niepokojąco zaczęły nasilać się w drugiej dekadzie XXI wieku. Problemów dotykających różne społeczeństwa, grupy, rasy i klasy społeczne. Dlatego okres od 2010 do 2015 roku nazywam wielkim przeprogramowaniem dzieciństwa. Fundamentalnemu przemodelowaniu uległu wzorce społeczne, autorytety, emocje, aktywność fizyczna, a nawet sen nastolatków - a wszystko to wydarzyło się zaledwie w ciągu pięciu lat. Zdaniem psychologa społecznego Jonathana Haidta, autora Niespokojnego pokolenia, źródłem tych problemów stały się przede wszystkim przemiany społeczne związane z przemianami technologicznymi takimi jak nieprzerwany dostęp do szerokopasmowego Internetu, smartfony z aparatami przednimi umożliwiającymi robienie zdjęć sobie samemu, media społecznościowe. Przeniesienie aktywności ze świata realnego do świata wirtualnego. Technologia zmienia świat - to wydaje się oczywiste. Z oceną tego jak to robi nie jest już tak łatwo. Technologiczni optymiści widzą tylko dobre strony postępu - prostsze, przyjemniejsze i bardziej produktywne życie. Pesymiści dostrzegają rozmaite zagrożenia. Niełatwo jest dostrzegać zarówno dobre jak i złe strony wpływu

Niespokojne pokolenie. Jak wielkie przeprogramowanie dzieciństwa wywołało epidemie chorób psychicznych - opinie o książce

Avatar użytkownika - poprostuwiola
poprostuwiola
Przeczytane:2025-05-04, Ocena: 5, Przeczytałam,

Pozycja psychologiczna przedstawiająca jak wielki i destrukcyjny wpływ na pokolenie Z miało wprowadzenie smartfonów z dostępem do internetu.

Autor opierając się o masę badań i bogatą bibliografię porównuje tę sytuację do wysłania dzieci na Marsa w ramach ogólnoświatowego testu, na który my rodzicie daliśmy pozwolenie.

Pokazuje jakby dwie skrajności. Po pierwsze pragnąc "dobra'  naszych dzieci nakładamy na nie wiele zakazów. Dbamy o bezpieczeństwo, często nadmierne, w otoczeniu. Sprawdzamy czy dostępne atrakcje mają odpowiednie atesty i zabezpieczenia. Stajemy się nadopiekuńczy co w konsekwencji doprowadza do wychowywania pociech na bezradnych życiowo.

Po drugie coraz wcześniej pozwalamy na posiadanie smartfonów i innych tym podobnych gadżetów z ciągłym dostępem do internetu. Dzieci w wieku 5-10 lat stają się jak zombie, wpatrzone w ekrany, coraz mniej przebywając w realnym świecie z realnymi osobami. Wraz z wiekiem sytuacja się pogarsza co ma wielki wpływ na psychikę już, nastolatków. Media społecznościowe stają się ich chlebem powszednim, a każdy przejaw hejtu doprowadza do samobó#stw i różnych chorób psychicznych.

Autor skupił się na pokoleniu Z, czyli tym które urodziło się po 1995 roku ale, co nieco mi się nie podobało i chętnie poznałabym przełożenie na sytuację w Europie, skupił się jedynie na dzieciach dorastających w Ameryce.

Chociaż, patrząc na dzisiejszą młodzież, sprawa wygląda praktycznie tak samo i przeraża swoimi konsekwencjami. W książce przedstawiono wiele porad jak można z tego wybrnąć, jednak o ile jest to realne, patrząc na nacisk społeczeństwa, zwłaszcza dzieci, rówieśników na posiadanie smartfonów w coraz młodszym wieku...

Rodzice często dla świętego spokoju zgadzają się na to...tylko czy myślą o konsekwencjach?

Pozycja warta uwagi, która nam, rodzicom otworzy oczy na pewne ważne kwestie, jeśli nie najważniejsze bo w końcu dotyczące naszych dzieci.

Avatar użytkownika - speedi
speedi
Przeczytane:2025-10-01, Przeczytałem,
Szczęście
Jonathan Haidt0
Okładka ksiązki - Szczęście

Pomaganie ludziom w poszukiwaniu szczęścia i sensu życia jest celem nowej dyscypliny, zwanej psychologią pozytywną ? dziedziny, którą od pewnego czasu...

Rozpieszczony umysł. Jak dobre intencje i złe idee skazują pokolenia na porażkę
Jonathan Haidt0
Okładka ksiązki - Rozpieszczony umysł. Jak dobre intencje i złe idee skazują pokolenia na porażkę

Celna diagnoza problemów, z którymi mierzy się współczesne społeczeństwo, a także próba znalezienia drogi wyjścia z tego kryzysu. W ciągu ostatnich kilku...