Okładka książki - Nieznajoma

Nieznajoma

Stylizowana na XIX- wieczną prozę, świetnie napisana opowieść, przybliżająca czytelnikowi emigracyjne losy młodej dziewczyny, którą bieda i splot nieszczęśliwych wypadków zmusiły do podróży w nieznane. Irma ma zaledwie dwadzieścia lat, gdy osierocona przez matkę i molestowana przez ojca opuszcza rodzinne Opi i wyrusza do odległej Ameryki. Czy znajdzie tam szczęście? Czy kiedyś wróci do domu? Czy talent do wyszywania pięknych wzorów, jedyny kapitał, który wywozi ze sobą, pomoże jej przeżyć w obcym świecie? Ciekawie nakreślone sylwetki bohaterów, emocje, doświadczenia, którymi można by obdarzyć kilka postaci i ogromna dbałość o szczegóły - czyta się znakomicie!

Informacje dodatkowe o Nieznajoma:

Data wydania: 2012-02-01
Tytuł oryginału: When we were strangers
Tłumaczenie: Barbara Górecka

Kup książkę Nieznajoma

Nieznajoma - opinie o książce

Avatar użytkownika - gdybym-wiedziala
gdybym-wiedziala
Przeczytane:2013-01-30, Ocena: 6, Przeczytałam, 2013,
"Nieznajoma" to stylizowana na XIX-wieczną powieść historia, która zachwyca zarówno warstwą literacką, jak i poruszającą opowieścią o kobiecie zmuszonej przez los do walki o przetrwanie. Schoenewaldt pisze z niezwykłym wyczuciem epoki, subtelnie oddając klimat końca XIX wieku i realia emigracji do Ameryki, tej wymarzonej krainy, która tak często okazywała się pułapką.       Główna bohaterka, Irma, ma zaledwie dwadzieścia lat, gdy musi opuścić rodzinne Opi, małe włoskie miasteczko  po śmierci matki i dramatycznych doświadczeniach z własnym ojcem. Jedynym jej kapitałem jest talent do haftowania.   To opowieść o dojrzewaniu, samotności i determinacji, o tym, jak można przekształcić ból w siłę, a wygnanie w początek czegoś nowego. Schoenewaldt nie unika trudnych tematów, takich jak biedy, uprzedzeń, przemocy wobec kobiet, a także psychicznego wycieńczenia, które towarzyszy wielu emigrantom. Jednocześnie jednak tchnie w swoją historię nadzieję i czułość.       Autorka z ogromną dbałością buduje wiarygodne tło historyczne. Opisy ulic Nowego Jorku, realiów pracy, codziennych zmagań, wszystko to tworzy spójną, głęboko ludzką opowieść, która dotyka serca. Bohaterowie drugoplanowi nie są jedynie tłem, a mają wyraziste charaktery, przeszłość i motywacje. Ich losy splatają się z historią Irmy, tworząc mozaikę doświadczeń, emocji i nadziei.       Książkę czyta się z zapartym tchem, mimo że nie oferuje zawrotnej akcji. To bardziej wewnętrzna podróż, emocjonalna, poruszająca i  prawdziwa. Styl autorki jest piękny, nienachalny, niemal poetycki.   ,,Nieznajoma" to opowieść, która zasługuje na uwagę nie tylko wielbicieli literatury kobiecej czy historycznej. To historia, która jest uniwersalna i ponadczasowa. Polecam z całego serca.
Avatar użytkownika - enka26
enka26