Okładka książki - Odcienie przemocy

Odcienie przemocy

Morderstwo to dopiero początek. Mrok kryje się głębiej.

Warszawa, 30 kwietnia 2018 roku. Z Wisły zostają wyłowione zwłoki Karli Bielskiej. Śledztwo prowadzi komisarz Jan Grot – samotnik po przejściach, zafascynowany zgłębianiem natury świata. Jego poszukiwania szybko wykraczają poza policyjne procedury.

Równolegle na własną rękę działa Bursztyn – partner ofiary i gracz warszawskiego półświatka, który nie cofnie się przed niczym, by znaleźć winnych. Przekracza kolejne granice, używając przemocy, manipulacji i strachu.

Drogi obu mężczyzn splatają się, prowadząc ich tam, gdzie świat gangsterów styka się z elitami, a zbrodnia odsłania swoje najstarsze korzenie. Tajemnica śmierci Karli okazuje się jedynie odpryskiem większego zła, które wyrasta z krwawych wojen i mrocznych mitów. Ten mrok może pochłonąć każdego, kto odważy się w niego zajrzeć…

Autor znany dotąd pod pseudonimem Jan Gieka ujawnia się jako Grzegorz Karwowski.

Informacje dodatkowe o Odcienie przemocy:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2025-12-15

Kup książkę Odcienie przemocy

Odcienie przemocy - opinie o książce

W Warszawie, z rzeki wyłowiono zwłoki młodej, atrakcyjnej kobiety. Została uduszona. Szybko okazuje się, iż ofiara była modelką, a prowadzący dochodzenie - komisarz Jan Grot dociera do agencji, w której ją zatrudniano. Sukcesywnie poznaje ludzi z nią związanych i środowisko, w którym się obracała. Poznaje również problemy zamordowanej Karli, a także innych modelek, które wykorzystywane były przez grupę zwyrodnialców.
Narracja prowadzona jest dwutorowo: z jednej strony komisarz Grot, który prowadzi śledztwo, a z drugiej Bursztyn - chłopak Karli, usiłujący na własną rękę znaleźć mordercę kobiety, którą kochał. Wykorzystuje w tym celu swoje kontakty w półświatku.
Autor pokazuje czytelnikowi brudy tego świata, ludzi zdeprawowanych, wykolejonych, skorumpowanych, zwyrodniałych; świat w którym aż duszno od narkotyków pod różną postacią. Każdy z tych ludzi ma swoje problemy, często są to problemy wynikające z nadużywania narkotyków, alkoholu lub jakichś innych, wewnętrznych rozterek trudnych do zidentyfikowania. Wiele jest tu przemyśleń o życiu, istnieniu i celu. To przemyślenia zarówno Bursztyna jak i Grota. Zakończenie - bardzo smutne.
Moja subiektywna opinia: Wątek kryminalny jest z pewnością ciekawy, porusza wiele problemów i daje do myślenia. Dla ludzi, żyjących spokojnie, tradycyjnie, według utartych schematów, to pokazanie innej, gorszej strony życia. Jednakże mam pewien niedosyt: nie do końca wiadomo kto zabił tak naprawdę Karlę, co oznaczała czarno-czerwona nitka wpleciona we włosy i z jakiego źródła pochodziły wielkie pieniądze na jej dobre mieszkanie.
Mam również zastrzeżenia do poprawności gramatycznej i stylistycznej tekstu. A może to celowe działanie??????

Urodzeni blokersi
Grzegorz Karwowski0
Okładka ksiązki - Urodzeni blokersi

Przyjaciele z małego miasteczka pod Warszawą zdali maturę, ale nie mają ochoty na dojrzałość, jakiej się od nich wymaga. Zamiast ,,układać sobie życie"...