Okładka książki - Oficjalna księga kucharska Westeros. 77 przepisów na kultowe dania z Gry o tron oraz Rodu smoka

Ucztuj jak Daenerys, Rhaenyra, John Snowczy Ned Stark!

Doświadczone szefowe kuchni i wielbicielki Westeros w jednym opracowały 77 przepisów (w tym również na dania wegetariańskie i bezglutenowe), dzięki którym przeniesiesz się do legendarnego uniwersum. Upiecz chlebki wilkorowe lub dornijski placek. Skosztuj budyniu księżycowego i złotego wina z Arboru.

Księga kucharska wzbogacona fotosami i cytatami z seriali to must-have dla fanów Gry o tron i Rodu smoka.

Joanne Bourne jest pochodzącą z Kentu w południowej Anglii pisarką i historyczką specjalizującą się w prehistorii. Jej książka ,,The Maps Book" (,,Lonely Planet Kids") została w 2024 roku nominowana do nagrody Edward Stanford Children's Travel Book of the Year. Jest wielką fanką ,,Gry o tron" oraz ,,Rodu smoka".

Cassandra Reeder w 2008 roku założyła blog The Geeky Chef, na którym publikuje przepisy na fikcyjne jedzenie i napoje pochodzące z różnych fandomów. Na podstawie jej oryginalnej pracy powstała cała seria książek, między innymi ,,The Geeky Chef Cookbook", ,,The Geeky Bartender Drinks" i ,,The Video Game Chef". Kiedy nie wymyśla przepisów na fikcyjne potrawy, odwiedza food trucki w Portland w Oregonie razem z mężem i dwójką małych geeków.

Informacje dodatkowe o Oficjalna księga kucharska Westeros. 77 przepisów na kultowe dania z Gry o tron oraz Rodu smoka:

Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2025-11-12
Kategoria: Kuchnia

Tagi: Gotowanie kulinaria itd.

Kup książkę Oficjalna księga kucharska Westeros. 77 przepisów na kultowe dania z Gry o tron oraz Rodu smoka

Oficjalna księga kucharska Westeros. 77 przepisów na kultowe dania z Gry o tron oraz Rodu smoka - opinie o książce

Avatar użytkownika - ktomzynska
ktomzynska
Przeczytane:2025-11-15, Ocena: 6, Przeczytałam,

Czy kiedykolwiek marzyłeś(aś), by zasiąść do stołu w sali zamkowej Winterfell? By spróbować chleba wilkorowego prosto z pieca, popić go złotym winem z Arbor i choć przez chwilę poczuć się jak gość na uczcie u Starków albo Daenerys? Jeśli tak - ,,Oficjalna księga kucharska Westeros. 77 przepisów na kultowe dania z Gry o tron oraz Rodu smoka" to książka, która spełni te fantazje i pozwoli ci dosłownie skosztować świata, który do tej pory znałeś tylko z ekranu i kart powieści George'a R.R. Martina.

Autorki, Cassandra Reeder i Joanne Bourne, stworzyły pozycję, która jest czymś znacznie więcej niż zwykłą książką kucharską. To kulinarna podróż przez Westeros - pełna aromatów, historii i klimatu, jaki mogą docenić tylko prawdziwi fani ,,Gry o tron" i ,,Rodu smoka". Każdy rozdział przenosi nas do innej krainy: od Północy, gdzie królują ciężkie, sycące potrawy, przez pełne przypraw i słońca Dorne, aż po bogate uczty w Królewskiej Przystani. Wszystko opracowane z dbałością o szczegóły, z odniesieniami do konkretnych scen i postaci, które tak dobrze znamy.

Już pierwszy rzut oka na tę książkę robi wrażenie. Gruba, elegancka oprawa, klimatyczne zdjęcia i cytaty z seriali tworzą atmosferę, w której chce się gotować. To nie jest suchy zbiór przepisów - to zaproszenie do uczty. W każdym rozdziale znajdziesz nie tylko receptury, ale też wskazówki dotyczące przypraw, sosów i składników charakterystycznych dla danej krainy. Dzięki temu nawet przygotowując prosty dornijski placek czy budyń księżycowy, możesz poczuć się jak w kuchni Czerwonej Twierdzy.

Jednocześnie autorki zachowały zdrowy dystans i odrobinę czarnego humoru. Przepis na ,,kiełbaskę Ramsaya Snowa" czy ,,placek z mielonego Freya" to smaczny ukłon w stronę fanów, którzy dobrze pamiętają brutalny świat Westeros. W książce znajdziesz także napitki - od makowego mleka po wina z Arbor - i coś dla każdego: od mięsnych dań po propozycje wegetariańskie i bezglutenowe.

To, co szczególnie mnie urzekło, to sposób, w jaki ,,Oficjalna księga kucharska Westeros" łączy fandom z pasją do gotowania. Nie trzeba być mistrzem kuchni, by czerpać z niej radość - wystarczy odrobina ciekawości i miłość do tego uniwersum. Książka sprawdzi się zarówno jako codzienna inspiracja do kulinarnych eksperymentów, jak i piękny prezent dla fana ,,Gry o tron". I co najważniejsze składniki na wszystkie dania znajdziesz w każdym sklepie.

Ocena: 9,5/10 - bo książkę czyta się ją jak opowieść - z zapachem przypraw, chrupiącą skórką chleba i odrobiną ognia smoka w tle. Dla mnie to jedna z tych pozycji, które łączą w sobie estetykę, pomysł i ogromny szacunek do świata, z którego czerpie inspirację.

Mamy wiele książek kucharskich, ale ,,Oficjalna książka kucharska Westeros" jest inna niż tradycyjne książki.

Znajdziemy w niej wiele przepisów, które pogrupowane są według krain Westeros.

Znajdziemy tutaj znane z książki ,,Gry o Tron", Mleko makowe, które było kojącym napojem dla chorych i słabych. Jest też grzane wino, ulubiony trunek Tyriona Lannistera.

Poznamy ulubione potrawy z północny i obszarów za murów, np. kotlet schabowy z jabłkiem.

Przepisy są przeróżne. Są przepisy na pieczywa, napojem gulasze i na coś słodkiego.

Wszystkie przepisy są łatwe w wykonaniu. Przeważnie mają krótki czas przyrządzenia. Układ książki jest miły dla oka. Obok składników i sposobu przygotowania danego dania, mamy tutaj piękne ilustracje zarówno potraw, jak i scen z filmu ,,Gra o tron". Znajdują się tutaj również cytaty pochodzące z książki.

Książka jest pięknie wydana i polecam ją każdemu fanowi kuchni oraz ,,Gry o tron".