Okładka książki - Pacuła. Najsłynniejsza Polka na świecie

Pacuła. Najsłynniejsza Polka na świecie

Piękna, utalentowana i owiana aurą tajemnicy.

Życie Joanny Pacuły - jedynej Polki, która naprawdę podbiła Hollywood - w jej ojczyźnie ciągle jest zagadką.

W latach 80. była jedną z najbardziej promowanych nowych twarzy światowego kina. W Ameryce zjawiła się nagle i z miejsca dostała główną rolę w gwiazdorskim ,,Parku Gorkiego", a chwilę później - nominację do Złotego Globu. Potem przyszły role w ,,Ucieczce z Sobiboru", ,,Pocałunku" czy ,,Tombstone". Łącznie zagrała w kilkudziesięciu filmach w USA i Europie. Współpracowała z wielkimi nazwiskami branży filmowej. Jej twarz wielokrotnie pojawiała się na okładkach ,,Vogue'a", ,,Harper's Bazaar" i ,,Cosmopolitana", a ona sama była bohaterką setek artykułów w prasie amerykańskiej i europejskiej.

Dlaczego w Polsce nadal mało kto zdaje sobie sprawę ze skali tego fenomenu? Skąd kontrowersje i plotki wokół Pacuły? Podobno wykorzystywała ludzi. Podobno mąż zniszczył jej karierę. Podobno odrzuciła główną rolę w ,,Nagim instynkcie".

Marta Górna w mistrzowskim stylu rekonstruuje zagadkową karierę Joanny Pacuły. Jak wyglądało życie aktorki, która zupełnym przypadkiem, podczas wakacji, stała się międzynarodową gwiazdą? Drodzy Państwo, nawet sobie nie wyobrażacie!

,,Kiedy Polacy tonęli w szarych i dusznych mrokach komuny, ona była ucieleśnieniem marzenia o tym, że jest gdzieś inny świat, sława oraz boginie ekranu i mody podziwiane przez wszystkich. Piękna, zdolna, ambitna i tajemnicza. Joanna Pacuła jest wielką enigmą, kwintesencją tego, o czym w ekshibicjonistycznym świecie nie mamy pojęcia: najbardziej fascynuje to, co zakryte, dostępne dla nielicznych. Ta książka próbuje tę enigmę rozszyfrować. Znamy twarz Pacuły. Magiczne oczy. Oglądamy filmy z nią, podziwiamy ją na okładkach, może czas dowiedzieć się więcej? To fascynująca książka o fascynującej kobiecie. Aktorce. Gwieździe."

Karolina Korwin Piotrowska

,,Jak niegdyś Pola Negri z Lipna, tak dużo później Joanna Pacuła z Tomaszowa Lubelskiego - obie, jako jedyne polskie aktorki, zrobiły karierę w filmowej krainie snów, w Hollywood. I to wystarczy, żeby przeczytać tę książkę o Joannie. Polecam gorąco!"

Marek Kondrat

,,Joanna Pacuła - aktorka, którą według mnie najlepiej opisuje tych pięć słów: piękna, cicha, tajemnicza, odważna i... niezrozumiana. Dlaczego to ostatnie? Bo mam wrażenie, że w wyobraźni Polaków zapisały się na jej temat niesprawiedliwe opinie. Ta książka pozwala Joannie zostać wreszcie zrozumianą."

Tomasz Raczek

Informacje dodatkowe o Pacuła. Najsłynniejsza Polka na świecie:

Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2026-03-25
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Tagi: biografie

Kup książkę Pacuła. Najsłynniejsza Polka na świecie

Pacuła. Najsłynniejsza Polka na świecie - opinie o książce

Pacuła. Najsłynniejsza Polka na świecie autorstwa Marta Górna to fascynująca opowieść biograficzna, która momentami czyta się jak pełna napięcia powieść obyczajowa, a chwilami jak reportaż odsłaniający kulisy wielkiego świata filmu. Autorka z ogromną wyczuciem rekonstruuje losy Joanna Pacuła – jednej z najbardziej tajemniczych i jednocześnie najbardziej niedocenionych w Polsce gwiazd światowego kina. To książka z pogranicza biografii, reportażu i opowieści o show-biznesie, w której równie ważne jak fakty są emocje, atmosfera i próba zrozumienia bohaterki.

Styl Marty Górnej zasługuje na szczególną uwagę. Autorka pisze lekko, dynamicznie i bardzo obrazowo, dzięki czemu książkę pochłania się niemal jednym tchem. Potrafi połączyć rzetelność dziennikarską z narracją pełną napięcia i ciekawości. Nie tworzy suchej biografii opartej wyłącznie na datach i wydarzeniach, ale buduje wielowymiarowy portret kobiety, wokół której przez lata narosło wiele plotek, niedomówień i legend. Język książki jest elegancki, a jednocześnie bardzo przystępny – pełen emocji, ale pozbawiony przesadnego patosu. Widać ogrom pracy włożonej w research, jednak autorka nie przytłacza czytelnika nadmiarem informacji. Zamiast tego stopniowo odsłania kolejne elementy układanki, przez co historia Joanny Pacuły staje się coraz bardziej intrygująca.

Fabuła koncentruje się na drodze Joanny Pacuły od Polski czasów PRL-u do Hollywood lat 80. i 90. To właśnie te dwa światy – szara rzeczywistość komunistycznej Polski oraz pełen blasku, ale i bezwzględności amerykański przemysł filmowy – tworzą niezwykle ciekawy kontrast obecny w całej książce. Czytelnik poznaje początki kariery aktorki, jej wyjazd za granicę, niespodziewany sukces po roli w „Parku Gorkiego”, a także późniejsze sukcesy, trudne decyzje i kontrowersje, które przez lata towarzyszyły jej nazwisku. Autorka pokazuje zarówno momenty wielkiej sławy, gdy Pacuła pojawiała się na okładkach najważniejszych magazynów, jak i chwile samotności, presji oraz rozczarowań związanych z życiem w świecie filmu.

Najważniejszą bohaterką książki jest oczywiście Joanna Pacuła – postać niezwykle złożona, tajemnicza i niejednoznaczna. Marta Górna nie próbuje jej jednoznacznie oceniać, dzięki czemu czytelnik sam może wyrobić sobie opinię. Pacuła jawi się jako kobieta ambitna, odważna i świadoma swojej wartości, ale również zagubiona w świecie wielkiej kariery, oczekiwań i medialnych spekulacji. Obok niej pojawiają się ludzie związani z branżą filmową, znajomi, partnerzy i współpracownicy, którzy pomagają zbudować szerszy obraz epoki oraz mechanizmów rządzących Hollywood.

W książce wyraźnie obecne są motywy sławy, ceny sukcesu, samotności, emigracji oraz kobiecej niezależności. Bardzo ważny jest również motyw tajemnicy – wokół Joanny Pacuły przez lata krążyło wiele sprzecznych historii, a autorka próbuje oddzielić prawdę od legendy. Istotną rolę odgrywa też temat marzeń i przypadku, ponieważ kariera aktorki pokazuje, jak nieprzewidywalne potrafi być życie. Tłem dla wydarzeń są przede wszystkim lata 80. i 90., okres ogromnych przemian politycznych i kulturowych, co dodatkowo wzmacnia klimat opowieści. Dzięki temu książka staje się nie tylko historią jednej aktorki, ale również opowieścią o epoce, w której świat Zachodu wydawał się dla wielu ludzi niemal nieosiągalny.

To lektura pełna emocji – od zachwytu i fascynacji po smutek, nostalgię i refleksję nad ceną popularności. Czytelnik momentami odczuwa podziw dla determinacji bohaterki, ale jednocześnie widzi, jak kruche bywają sukces i medialny wizerunek. Książka wzbudza ciekawość, skłania do zadawania pytań i pozostawia poczucie, że za błyskiem fleszy często kryje się samotność oraz ogromne poświęcenie.

Publikację Marty Górnej szczególnie warto polecić miłośnikom biografii, reportaży i historii związanych z kinem oraz popkulturą. Spodoba się również osobom interesującym się realiami PRL-u, historiami emigracji oraz kulisami Hollywood. To książka dla czytelników, którzy lubią nieoczywiste portrety kobiet i opowieści o ludziach funkcjonujących pomiędzy sławą a prywatnością.

„Pacuła. Najsłynniejsza Polka na świecie” to niezwykle wciągająca i świetnie napisana historia kobiety, która osiągnęła światowy sukces, a mimo to w Polsce wciąż pozostaje postacią nie do końca odkrytą. Marta Górna stworzyła książkę inteligentną, emocjonalną i bardzo klimatyczną, która nie tylko przybliża losy Joanny Pacuły, ale także pokazuje mechanizmy świata filmu i sławy. To jedna z tych biografii, które pozostają w pamięci długo po przeczytaniu i zdecydowanie warto po nią sięgnąć.

Avatar użytkownika - zainspirowanawku
zainspirowanawku
Przeczytane:2026-04-26,

Lubicie czytać biografie? Ja bardzo lubię, ponieważ dzięki nim odkrywam nieznane dotąd fakty z życia osób o których dużo słyszałam. I właśnie dzisiaj mam dla Was recenzję biografii pod tytułem "Pacuła. Najsłynniejsza Polka na świecie" Marty Górnej. Autorka książki poświęciła 4 lata by rzetelnie prześledzić życie pani Joanny. Rozmawiała o niej z ludźmi z Hollywood, Polski czy Włoch. Dzięki temu tą książkę tak świetnie się czyta. Po wyjeździe z Polski do Ameryki w latach 80-tych dostała główną rolę w "Parku Gorkiego" a chwilę później nominację do Złotego Globu. Potem przychodziły kolejne role. Łącznie zagrała w kilkudziesięciu filmach w USA i Europie. Współpracowała z wielkimi nazwiskami branży filmowej. Zrobiła wielką karierę, spełniła swoje marzenie choć wokół niej narosło wiele plotek. Uważała się za osobę nieśmiałą a na scenie przeistaczała się w aktorkę mogącą zagrać każdą rolę. Kariera i blicht ma swoje blaski i cienie i o tym też pisze autorka. Widać tu ogrom włożonej pracy, który sprawia że książka jest wciągająca i bardzo ciekawa. Szkoda, że w Polsce tak mało osób zna dorobek artystyczny Pani Joanny. Dlatego takie książki są tak bardzo potrzebne.

Nigdy nie wnikałam tak dogłębnie do życia zawodowego, prywatnego najsłynniejszych telewizyjnych gwiazd wykonujących niełatwą artystyczną pracę, jaką jest aktorstwo, piosenkarstwo, która dla niektórych osób nieznających jej od środka wydaje się błahostką. Nie zdają sobie z tego sprawy, że praca zawodowa artysty jest trudna. Sztuka artystyczna nie polega tylko na posiadaniu dobrej pamięci, lecz na przedstawieniu jej z serdecznością, właściwym podejściem do niej, przekazem, a nawet pokazaną prawdą, czy życie głównej bohaterki właśnie takie jest, czy jednak pomimo wszelkiego rodzaju starań nie. Tego właśnie próbowałam się dowiedzieć z książki należącej do gatunku literackiego biografia pt. ''Pacuła. Najsłynniejsza Polka na świecie'' autorstwa Pani Marty Górnej.

Zanim przystąpiłam, do jej przeczytania przyglądnęłam się bliżej fotografiom zamieszczonym na samym początku i na końcu oprawki oraz spróbowałam rozszyfrować, z jakimi aktorami, aktorkami Pani Joanna Pacuła zagrała i tworzyła zawodowe duety. Niestety nie udało mi się odgadnąć wszystkich, gdyż zakrywała je mocno starannie wykonana charakteryzacja. Dla mnie jako czytelniczki była to zabawna sytuacja, ponieważ pierwszy raz zetknęłam się z taką wybraną przeze mnie formą odkrywania początków zetknięcia się z karierą zawodową w powierzonych rolach filmowych, serialowych, teatralnych głównej bohaterki, z którą zapragnęłam wyruszyć krok po kroku ze wspomnieniami, jak wyglądała podczas wymarzonej podróży przynoszącej różne rezultaty aktorskiej drogi i jak ona była odebrana przez publiczność, reżyserów, przyjaciół za granicą i w Polsce.

W każdym z przedstawionych 16 rozdziałów odkrywałam na nowo, jaką osobą jest zawodowo, prywatnie Pani Joanna, dlaczego była nazywana gwiazdą międzynarodową, jak się czuła, będąc aktorką, która rola filmowa, teatralna bądź serialowa przyniosła jej największą sławę, jakich scen nie lubiła podczas grania, z którym aktorem, reżyserem wspomina najlepiej współpracę, czy miała wahania w decyzjach dotyczących zagrania bohaterek, z którymi można się prywatnie utożsamić, czy miała momenty słabości podczas gry, czy jednak kierowała się rozsądkiem i próbowała zmierzyć się z powierzoną jej przez reżyserów rolą.

Książki tej nie czyta się szybko ze względu na to, że należy dokładnie zapoznać się z jej treścią, przekazem i odpowiedzieć sobie samemu na pytanie: Czy Pani Joanna Pacuła potrafi czarować urodą, uśmiechem, grać, czy jednak nadal pozostaje w cieniu tajemnic, które chcielibyśmy kiedyś odsłonić dzięki filmowi o niej?

Pani Marta Górna wykazała się niezwykłą wnikliwością w zdobywaniu wiedzy na temat Pani Joanny Pacuły, która jest obecnie aktorką znaną bardziej widowni za granicą niż w Polsce.

Polecam przeczytać tę książkę.

" [...] W Polsce nie lubi się kobiet ponadprzeciętnych. [...]"

Marta Górna stworzyła dobrą biografię Joanny Pacuły, zapomnianej międzynarodowej gwiazdy z lat osiemdziesiątych. Szczerze mówiąc, nigdy nie interesowałam się tą aktorką. Bardzo mało o niej wiedziałam. Dzięki książce "Pacuła. Najsłynniejsza polka na świecie" wiem o niej o wiele więcej. Szkoda, że nie została doceniona przez własnych rodaków.
Joanna Pacuła tak naprawdę jest bardzo tajemniczą osobą, która unika dziennikarzy jak ognia. Dlaczego? Wszystko przez pewien wywiad, po którym w Polsce pluto na nią jadem. Polacy niestety, tak mają. Gdy widzą, że innym wiedzie się o wiele lepiej, z zazdrości zrobią wszystko, żeby popsuć im to, co osiągnęli. A powinni się cieszyć z tego, że rodakom się powiodło. Tak było z Joanną Pacułą. W latach osiemdziesiątych znalazła się w USA, gdzie zaczęła robić międzynarodową filmową karierę. W Polsce oczywiście pluto na nią jadem, bo Polak Polakowi wilkiem.  Nikt, z ówczesnych hejterów nie pomyślał, że zmiana kraju, nauka języka, dopasowanie się do nowego środowiska i granie w zagranicznych filmach bardzo dużo ją kosztowało. Ja ją za to podziwiam. Cieszę się, że udało jej się dostać rolę w zagranicznych filmach.
Autorka dogłębnie zagłębiła temat dotyczący Pacuły. W dobry sposób przedstawiła filmy, w których grała Joanna. Dzięki temu kilka z nich obejrzałam, między innymi wojenny film "Ucieczka z Sobiboru" i horror "Pocałunek". Kiedy przeczytałam, że zagrała w jednym odcinku serialu "Detektyw Monk", koniecznie musiałam, to zobaczy. Ludzie źle mówili o tej jej roli. A mi się podobało, jak grała. Jej akcent mi nie przeszkadzał. Nie grała sztywno.
Według mnie Joanna Pacuła jest utalentowaną aktorką, która zagrała w ponad 84 filmach i serialach. Mało kto o tym wie.
Marta Górna poświęciła wiele, żeby w rzetelny sposób przedstawić nam jej biografię. Rozmawiała z ludźmi, z którymi aktorka miała do czynienia. Cytuje ich wspomnienia o Joannie i o granych przez nią rolach. Nie zabraknie również wspomnień samej tytułowej bohaterki.
Tak obszerna biografia i omawianie wiele filmowych ról, sprawiło, że nie dałam rady przeczytać jej w ciągu jednego dnia. Skupiłam się na czytaniu kilku rozdziałów dziennie. Były momenty w tej biografii, które mnie niestety nudziły i takie, które mnie zafascynowały.
Na końcu książki znalazłam świetne fotografie, które moim zdaniem powinny znaleźć się pod każdym omawianym filmem, serialem czy spektaklem, wtedy dałyby lepszy efekt. A tak wyszła sucha biografia, ze zdjęciami na końcu książki.
Mimo wszystko polecam wam biografię Pacuły. Dzięki niej poznacie mnóstwo ciekawostek i odczarujecie to, co w Polsce mówiły tabloidy na jej temat.
Jestem zachwycona twardą oprawą i piękną czarno białą okładką, na której widać twarz Joanny Pacuły. Jej spojrzenie jest hipnotyzujące.
Czy jesteście gotowi poznać prawdziwe oblicze, najsłynniejszej polki na świecie?