Okładka książki - Pakt

Pakt

Za to, czego pragniesz, zapłacisz własnym sercem

Nel Tomson ma wszystko, czego pragną dziewczyny w jej wieku – szczęśliwą rodzinę, oddanego przyjaciela, bezpieczny dom. Brakuje jej tylko jednego: odwzajemnionej miłości. Od lat kocha Ethana, ale gdy wreszcie zdobywa się na odwagę, by wyznać mu prawdę, los brutalnie krzyżuje jej plany.

Po tragicznym wypadku z udziałem przyjaciela Nel staje na krawędzi rozpaczy. W akcie desperacji zawiera pakt z demonem, który obiecuje jej to, czego najbardziej pragnie – szansę na ocalenie ukochanego.

Z czasem okazuje się, że nie taki diabeł straszny, jak go malują… Nel odkrywa, że Lucas, z którym połączył ją układ, skrywa więcej niż tylko piekielne tajemnice. Ma swoją bolesną przeszłość i serce, które wbrew wszystkiemu potrafi kochać.

Wkrótce dziewczyna stanie przed piekielnie trudnym wyborem. Czy odda się temu, czego zawsze pragnęła, czy rzuci w objęcia mroku?

Informacje dodatkowe o Pakt:

Avatar użytkownika - olilovesbooks2
olilovesbooks2
Przeczytane:2026-01-17, Ocena: 2, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2026,

*współpraca reklamowa*

Bardzo, ale to bardzo nie lubię tego momentu, kiedy muszę powiedzieć, że książka nie spełniła moich oczekiwań, tym bardziej wtedy, gdy wszystko wskazywało na to, że to lektura w sam raz dla mnie. Urzeczona opisem i opiniami, bardzo chciałam ją przeczytać, a gdy tylko wzięłam ją do ręki już pojawiły się pierwsze obawy, które potwierdziły się już kilka chwil później gdy zaczęłam ją czytać. Fantasy, w którym coś poszło nie tak.

Nel jest szczęśliwą nastolatką, choć do pełni szczęścia brakuje jej odwzajemnionej miłości. Od lat podkochuje się w swoim najlepszym przyjacielu, lecz nie ma odwagi mu tego wyznać, kiedy się na to decyduje, los ma dla niej inne plany. Po tragicznym wypadku z udziałem Ethana, Nel popada w rozpacz i zawiera pakt z demonem. Choć wydawać by się mogło, że wszystko będzie dobrze, życie dziewczyny z każdym kolejnym dniem coraz bardziej się sypie, prawda którą odkrywa zaczyna ją przytłaczać, a demon, który zniszczył jej życie zaczyna pokazywać swoją inną twarz. Nel zaś doprowadzona do granic możliwości staje przed trudnym wyborem, który zaważy na jej dalszym życiu.

Nie wiem jak wy, ale ja jak widzę taką cienką książkę, która ma ok 200 stron i jest to historia ze świata fantasy to już z marszu budzą się moje obawy, nie zawsze są one uzasadnione, jednak zwykle tak jest. Tak też było i w tym przypadku. Dostałam opowieść young adult z delikatnym fantasy, nasza bohaterka zawiera pakt z demonem nie mając pojęcia na co się właściwie zgadza, a później musi się zmagać z konsekwencjami swojej decyzji. Ogólnie zamysł był dobry, choć nieco schematyczny, ale wykonanie pozostawiło już moim zdaniem wiele do życzenia. Po pierwsze mam wrażenie, że cała fabuła była chaotyczna, zabrakło mi takiej wyjątkowości czy magii, której oczekuję od fantasy, niby był ten pakt, ale w zasadzie tylko kolokwialnie mówiąc został liźnięty. Wydarzeń jest całkiem dużo, akcja szybka i bardzo dynamiczna, zabrakło głębi, zabrakło uczuć, zabrakło dopieszczenia szczegółów, ogólnie cała ta historia wydawała mi się niedopracowana i jak na mój gust zbyt ogólna.

To moim zdaniem bardzo przeciętna książka, prosta i lekka, taka do przeczytania na szybko, na raz nawet od niechcenia, bo te 200 stron czyta się naprawdę migiem. Przeczytanie tej książki nie zajęło mi chyba nawet godziny. Akcja pędziła jak szalona, jedno wydarzenie pociągało za sobą kolejne, drama goniła dramę, a główna bohaterka gdzieś tam w tym całym chaosie się zagubiła, demon też gdzieś przepadł, jego podejście do Nel zmieniło się nie wiadomo kiedy i czemu, a dodatkowo my nie do końca wiemy o co z tym paktem chodziło bo jak nagle się pojawił to tak nagle zniknął, a końcówka wprawiła mnie w ogromną konsternację. No nie tak wyobrażałam sobie te historię, coś tutaj poszło bardzo nie tak.

Lektura może bardziej młodzieżowa, albo dla fanów prostych i szybkich historii, przy których nie trzeba myśleć, przez które się pędzi. Ja niestety jestem nią zawiedziona, choć jak zauważyłam może się ona podobać, dlatego jeśli macie ochotę na mało zobowiązujące fantasy to możecie się skusić.

Avatar użytkownika - glinka_54_czyta

,,Pakt" - Karolina Farfos

Współpraca reklamowa z @wydawnictwo_novaeres

Motywy:
? pakt z diabłem
? wybór ukochanego w zamian za swoje szczęście
? komplikacje
? nieoczekiwany zwrot akcji

? Ta historia to coś kompletnie świeżego i niepowtarzalnego. Do tej pory miałam niewiele okazji do przeczytania książki w takiej tematyce. Co jest czymś zaskakującym i wciągającym. Pakt z diabłem, niby oczywista rzecz, ale w innym wydaniu. Wciągnęła mnie od pierwszych stron i jedynym minusem to jest ich mała ilość. Ta historia byłaby jeszcze bardziej ciekawsza, gdyby opisać to wszystko bardziej i mocniej ukazać ich wschodzącą relację

? Nel straciła ukochanego i w swoim bólu, szoku i cierpienia podejmuje drastyczne kroki. Nie ma ochoty już żyć, staje na pewnym nawiedzonym mostem i w impulsie zawiera pakt z diabłem. Jego konsekwencje będzie mogła poczuć już następnego dnia. Życie jej ukochanego wraca, ale z pewnym niedogodnościami. Lucas jako diabeł uwielbia czerpać przyjemność z ludzi takich jak Nel. Ma swoje reguły, które skrupulatnie realizuje. Pragnie od Nel całkowitego posłuszeństwa.

Jednak dziewczyna tak łatwo się nie podda, ma swoje zdanie, które wyraża mocno emocjonalnie. To go zaskakuje i zaczyna mieć mętlik w głowie. Ich relacja jest skomplikowana i mocno wymuszona. Nel nadal kocha kogoś innego, ale czeka ją nie tylko walka z diabłem, ale i o względy ukochanego. Nie będzie jej łatwo, straciła tak wiele, potem odzyskała, ale w kompletnie inny sposób niż by się spodziewała. Czy Nel uda się załatać dziurę w sercu? Czy odzyska wiarę w swoją miłość?

? Autorka miała naprawdę genialny pomysł na tę fabułę. Diabeł, strata ukochanego i sam pakt. Wszystko z sobą współgra idealnie. Bohaterowie, a głównie Nel to silna bohaterka, która przedkłada szczęście innych nad swoje własne. Ich kreacja jest subtelna i ciekawa. Lucas nie jest typowym diabłem, widać, że ma serce, które mocno ukrywa.

? Krótka historia z mega wielkim potencjałem, który do końca nie został wykorzystany. Gdyby dodać trochę więcej szczegółów, to było by mistrzostwo świata. Ale ta forma również mnie mocno urzekła. Lekka i przyjemna z kontrolowaną i szczegółową fabułą. Lektura idealna na zimowy wieczór, aby diabeł trochę rozgrzał Wasze zmysły, gdy za oknem trzaska mróz. Czekam na kolejne takie smaczki książkowe, bo widzę wielki potencjał na rynku wydawniczym.

9/10

Avatar użytkownika - anna_zajda
anna_zajda
Przeczytane:2025-12-18, Przeczytałem,

Nel ma szczęśliwą rodzinę, oddanego przyjaciela i bezpieczny dom. Dziewczyna, która od lat jest zakochana w swoim przyjacielu. Bohaterka postanawia wyznać mu prawdę, jednak Ethan ulega tragicznemu wypadkowi. Pogrążoną w rozpaczy dziewczynę odnajduje tajemniczy Lukas. Nie wie, że propozycja, którą złożył jej mężczyzna zmieni jej życie na zawsze. W akcie desperacji zawiera pakt z demonem Lukasem, który składa obietnicę, że Nel ocali ukochanego. Lukas robi wszystko, by ona nie zerwała tego paktu. Ma swoją bolesną przeszłość i serce, które potrafi kochać. Dziewczyna będzie musiała stanąć przed trudnym wyborem.
Fabuła książki wciąga i nie da się jej odłożyć na bok. Historia należy do trochę realnych i fantastycznych. Sama w sobie jest smutna i łamiąca serce. Styl pisarki jest lekki i prosty. Autorka nie boi się poruszać trudnych tematów. Skupiła się na odczuciach bohaterów. Pokazuje nam do czego jest zdolny człowiek w rozpaczy za ukochaną osobą i do czego może się posunąć, aby odzyskać swoje szczęście.
Jest to książka o miłości, stracie przyjaciela i trudnych wyborach. Opowieść o dziewczynie, która w imię uczucia przekracza granice rozsądku i o demonie, który zaczyna odzyskiwać człowieczeństwo.
Jest to udany debiut autorki, który wciąga od samego początku. To świetna historia, chociaż krótka.

Książka "Pakt" Karoliny Farfos, przyciągnęła mnie swoją okładką, jej kolorami i tą piękną tajemniczą kobietą na okładce .. potem dowiedziałam się, że to debiut, a jak wiecie ja uwielbiam debiuty ?. Tak więc nie mogłam się powstrzymać by poznać historię Nel.

Nel to młoda dziewczyna, która dorasta w kochającym domu rodzinnym, ma wspaniałego przyjaciela, w którym skrycie podkochuje się od lat. Pewnego dnia chciałaby, wyznać mu co tak naprawdę czuje. Jednak dzieje się coś strasznego .. jej przyjaciel ma wypadek samochodowy, a świat dziewczyny rozpada się jak domek z kart.

Na jej drodze staje tajemniczy chłopak, który przedstawia się jako Lucas, i proponuje jej pewien układ... Dziewczyna w rozpaczy, pod wpływem chwili zgadza się na pakt.. tylko tak naprawdę zupełnie nie wie na co się pisze, z kim i jakie będą tego konsekwencje... Dziewczyna w akcie desperacji robi wszystko, by osiągnąć swój cel...

Tak jak wspomniałam, "Pakt" jest debiutem, i to czuć. Książka jest naprawdę króciutka, i dlatego pewne kwestie nie są odpowiednio rozwinięte. W szczególności moment zawarcia paktu, zabrakło mi bardziej racjonalnego zachowania Nel. Nie zadała praktycznie ani jednego pytania osobie obcej, choć kto wie? Może jej rozpacz była, na tyle ogromna, że w danej chwili nic jej nie obchodziło? ?

No i postać Lucasa, absolutnie genialna, mroczna, tajemnicza .. chciałabym go poznać zdecydowanie bardziej. To czemu jest tym kim jest... Bo to zdecydowanie najmocniejszy punkt tej książki ?. Droga Autorko, czekam na książkę poświęconą temu bohaterowi ?

Trzeba też przyznać, że styl pisania jest bardzo przyjemny, lekki i prosty. To książka do spędzenia z nią wieczoru i odpoczynku. Idealna na nadchodzące Halloween, bo przecież mamy tutaj demona ?. Pomysł też tutaj bym doceniła, bo Karolina nie poszła tutaj na łatwiznę, postać demona jest mniej spotykana niż np. wampir czy wilkołak. Poruszenie trudnych tematów; niespełniona miłość, cierpienie, wypadek... To wszystko dowodzi, że autorka nie boi poruszać się po trudnych tematach! ?

Potrafi też przekazać autentyczne emocje, bo ja uwierzyłam w to, że główną bohaterką cierpi! ? A to też jest umiejętność.

Życzę kolejnej książki Autorce, tylko troszkę dłuższej ? i ja na pewno będę śledziła dalszy rozwój tej pisarskiej drogi ?

Polecam ?