Miłośniczka Francji i czekolady wyrusza na słodki podbój Paryża!
Amy Thomas w Paryżu zakochana jest na zabój i szaleje na punkcie gorzkiej czekolady. Gdy otrzymuje propozycję pracy dla Louisa Vuittona, bez wahania pakuje walizkę i przeprowadza się z Nowego Jorku do Paryża.
Jej plan jest prosty... Chce poznać tajniki francuskiej kuchni, zwiedzić południową Francję i nauczyć się francuskiego. A może wreszcie się zaakocha?
Amy na rowerze przemierza brukowane uliczki Paryża w poszukiwaniu najdoskonalszych i najpyszniejszych cukierniczych cudów.
Poczuj aromat masła zapiekanego w warstwach francuskiego ciasta! Delektuj się chrupkim, ciągnącym, ale lekkim jak piórko tęczowym makaronikiem, oddaj się rozkoszy cudownie gładkiej i aksamitnej czekolady!
Daj się uwieść francuskim delicjom i poczuj słodko-słony smak paryskiego życia!
Informacje dodatkowe o Paryż mój słodki:
Wydawnictwo: Pascal Data wydania: 2013-08-29
Kategoria: Literatura piękna ISBN:
9 788376 421520
Liczba stron: 334
więcej
Kup książkę Paryż mój słodki
Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki
Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.
Amy od zawsze kochała Francję, kiedy dostaje propozycję aby w niej zamieszkać i pracować, nie daje sobie chwili na zastanowienie, jest to jej życiowa szansa na realizowanie się w świecie kulinarnym. Opuszcza Nowy Jork aby poznawać tajniki francuskich smakołyków i co najważniejsze bez skrupułów kosztować wszystkich babeczek, makaroników, czekolady. Wszystkie doznania smakowe opisuje później w swojej pracy, to się nazywa życie.
Uwielbiam wszystko, co francuskie, więc gdy na bibliotecznej półce zobaczyłam książkę "Paryż, mój słodki", okraszoną przepiękną okładką, uznałam, że w trybie natychmiastowym zabieram ją do domu. Niestety, po przeczytaniu historii pani Thomas nie było już tak słodko, tylko raczej mdło.
Nie potrafię nawet określić, do jakiego typu książek zalicza się "Paryż, mój słodki". Sama początkowo byłam przekonana, że to powieść obyczajowa, jednak wychodzi na to, że to mix przewodnika kulinarnego (z naciskiem na słodycze), reportażu z pobytu w stolicy Francji i prywatnych wynurzeń autorki, które niestety wiele do historii nie wnoszą. Aż wstyd przyznać, ale ja czułam tylko rosnący głód i irytację, gdy po raz setny czytałam o tym, jak autorka kosztuje kolejnego rarytasu i się nim zachwyca. Niestety pod pięknym opakowaniem okładki skryła się raczej zakalcowata treść. Nie polecam, chyba że miłośnikom słodyczy wybierającym się w najbliższym czasie do Paryża.
Książka słodka, jak eklerki, ręcznie robione praliny czy magdalenki, o któryc pisze autorka. Do tego dochodzą adresy cukierni z ich specjałami - w Paryżu i w Nowym Jorku. A gdzieś pomiędzy kolejnymi ciastkami i słodkimi od czekolady nabytkami jest historia singielki, która przyjeżdża "na chwilę" do pracy do Paryża, który kocha.
Trochę kulinarny przewodnik, dużo mniej - powieść obyczajowa.
Przeczytane:2014-02-17, Ocena: 3, Przeczytałam, 52 książki - 2014,