Wydawnictwo: Amber
Data wydania: 2016-02-17
Tytuł oryginału: Passagier 23
Język oryginału: niemiecki
Tłumaczenie: Barbara Tarnas
Pięć lat temu Martin Schwarz, psycholog policyjny, stracił żonę i synka. Zaginęli podczas wakacyjnej podróży luksusowym wycieczkowcem „Sułtan Mórz”. I nikt nie mógł wyjaśnić, co naprawdę się wydarzyło… Odtąd Martin jest wrakiem człowieka. Wyzywając los, rzuca się w wir straceńczych misji jako policjant pracujący pod przykryciem.
Pewnego dnia otrzymuje telefon od starszej pani, która przedstawia się jako autorka thrillerów. Żąda, żeby natychmiast przybył na pokład „Sułtana Mórz”. Twierdzi, że ma nowe dowody w sprawie zaginięcia jego rodziny: Kilka tygodni temu inna zaginiona dziewczynka powróciła na statek. Tuląc pluszowego misia synka Martina…
Martin Schwarz traci pięc lat temu, która zaginęła podczas rejsu luksusowym promem Sułatna Mórz. I nie wiadomo do końca co tak naprawdę się wydarzyło. Nic nie wskazywało na to że matka popełni samobójstwo i skoczy razem s synkiem. Martin staje się wrakiem człowieka, podejjmuje się najbardziej niebezpiecznych zadań których nikt nie chce wziąść, igra ze smiercią. Pewnego dnia otrzymuje tajmeniczy tel. od straszej pani która twierdzi że ma dowody w sprawie zaginięcia rodziny. Martin wiedziony impulsem przybywa na tjemniczy statek mimo że twierdził iż nigdy nie przekroczy jego progu. Okazauje się że znalzła się dziewczynka Pasażer 23 bo tyle średnio ludzi ginie co roku na statkach wycieczkowych. Dziewczynka ma ze sobą misia , który należał do syna Martina. Dziewczynka przeżyła ogromną traumę czy uda się Martinowi dowiedzieć co tak naprawdę stało się z jego rodziną. Na statku mają miejsce dziwne i przerażające rzeczy . Jest to paraliżujący thriller, mocny, przytłaczjący naprawdę gorący. Na każdej stronie coraz większe napięcie, nowe fakty. Ciężko się połaać co się tak naprawdę w nim dzieje a i tak finał nas zaskakuje. Czuć atmosfere groy i przerażenia po przeczytaniu tej książki przez jakiś czas na pewno będziecie omijać wycieczkowce z daleka.
Miałam dłuższą przerwę od książek Fitzka. A szkoda bo "Pasażer23" jest pozycją rewelacyjną, odlotową. Do tej pory nie czytałam książki o takim pomyśle na fabułę. A jeśli to bardzo dawno i nie pamiętam. I mimo, że akcja rozgrywa się na ograniczonym terenie to na każdej stronie coś się dzieje. I na dokładkę zaskakujące i ...zadziwiające zakończenie. Zarwałam niemal całą noc aby doczytać książkę do końca. Nie mogłam się oderwać. Lubiącym akcję, niepewność i ryzyko polecam.
Doktor Emma Stein, znana psychiatra i szczęśliwa mężatka, została zgwałcona przez „Fryzjera” – seryjnego mordercę, który – zanim...
Przeczytane:2017-05-08, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki - 2017,
Martin - oficer śledczy i psycholog od pięciu lat przeżywa osobistą tragedię. Jego żona wraz z synkiem zginęli w niewyjaśnionych okolicznościach podczas rejsu. Sprawę zakwalifikowano jako samobójstwo, chociaż ciał nigdy nie odnaleziono. Od tego czasu życie mężczyzny zostaje pozbawione sensu. W sprawach zawodowych podejmuje się najbardziej szalonych i niebezpiecznych działań, często zagrażających życiu i zdrowiu. Pewnego dnia odbiera telefon od starszej kobiety, ktora proponuje mu spotkanie na statku, aby pomówić o zaginionej rodzinie.
Przeszłość powraca a z nią nowe tajemnice, znikający pasażerowie, w podobny a nawet identycznie upozorowanych samobójstwach. Martin zostaje wplątany i oskarżony o rzeczy, których nie popełnił.
Czy uda mu się obronić?
Czy pozna pradę o swoich najbliższysz?