Okładka książki - Patrząc na kobiety, patrząc na wojnę. Dziennik wojny i sprawiedliwości

Patrząc na kobiety, patrząc na wojnę. Dziennik wojny i sprawiedliwości

Ta książka to nie solowa aria, lecz zespół kobiecych głosów: bibliotekarek, żołnierek, aktywistek i prawniczek.

Kiedy Rosja rozpoczęła inwazję na pełną skalę, Wiktoria Amelina, ukraińska powieściopisarka i poetka stała się badaczką zbrodni wojennych. Dokumentowała ruiny szkół, ośrodków kultury oraz zbierała zeznania ocalałych i świadków okrucieństw. Jej zapiski odzwierciedlają osobiste przeżycia terroru, ale niosą ze sobą głębokie przesłanie: konieczność widzenia poszczególnych istot ludzkich, nieodwracania wzroku od cierpienia.

Autorka została zabita przez rosyjską rakietę w 2023 roku w wieku 37 lat. Celem książki zredagowanej przez przyjaciół i jej męża, Aleksa Amelina, było i jest odegranie roli w dążeniu do sprawiedliwości za popełnione na jej rodakach zbrodnie.

Laureatka uznanej brytyjskiej nagrody The Orwell Prize za rok 2025. Wstęp: Margaret Atwood

Informacje dodatkowe o Patrząc na kobiety, patrząc na wojnę. Dziennik wojny i sprawiedliwości:

Wydawnictwo: Krytyka polityczna
Data wydania: 2026-03-25
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: Looking at Women, Looking at War

Tagi: Biografie i literatura faktu

Kup książkę Patrząc na kobiety, patrząc na wojnę. Dziennik wojny i sprawiedliwości

Dom dla Doma
Wiktoria Amelina0
Okładka ksiązki - Dom dla Doma

Tytułowy Dom to pies, pudel, równolatek niepodległej Ukrainy, mieszkający wraz ze swoją ludzką rodziną w dwupokojowym mieszkaniu w starej kamienicy...