Okładka książki - Pensjonat pod tańczącymi ogniami

Pensjonat pod tańczącymi ogniami

Pełna emocji opowieść, z nutą humoru, romantyzmu i grozy - o drugich szansach, odwadze i prawdzie, która potrafi odmienić życie, jeśli tylko pozwoli się jej wyjść na światło dzienne.

Emilia, autorka książek o lokalnych legendach pracująca w biurze detektywistycznym, przyjeżdża do urokliwego pensjonatu na skraju Puszczy Knyszyńskiej, by zbierać materiały do kolejnej opowieści. Na miejscu szybko okazuje się, że legenda o tajemniczych błędnych ogniach i zaginięcie męża właścicielki pensjonatu to dopiero początek zagadek, a mieszkańcy okolicy milczą znacznie więcej, niż mówią.

Gdy w okolicy dochodzi do serii niepokojących podpaleń, podejrzenia padają na Natana, nastolatka wychowywanego przez zamożnego wuja. Emilia zaczyna drążyć sprawy, nieświadoma, że ktoś bardzo nie chce, by prawda ujrzała światło dzienne.

Na jej drodze niespodziewanie staje Piotr - były policjant i dawna miłość, z którą los rozdzielił ją przed laty. Ich ponowne spotkanie nie jest jednak przypadkiem. Za kulisami działa bowiem grupa czterech energicznych seniorek, które pod pozorem troski o zaginionego mężczyznę realizują własny, dość osobliwy plan.

Niewinna intryga szybko splata się z prawdziwą tajemnicą, a losy wszystkich bohaterów zaczynają niebezpiecznie się ze sobą krzyżować.

Informacje dodatkowe o Pensjonat pod tańczącymi ogniami:

Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2026-05-20

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Kup książkę Pensjonat pod tańczącymi ogniami

Opinie o książce - Pensjonat pod tańczącymi ogniami

Do tej pory powieści Pani Urszuli Gajdowskiej kojarzyły mi się raczej z awanturniczymi romansami historycznymi, tudzież z powieściami obyczajowymi. Tym razem w moje ręce wpadła powieść obyczajowa, ale z solidnym wątkiem kryminalnym. Już sam fakt, że główną bohaterką jest detektywka, zatrudniona w pensjonacie o jakże uroczo brzmiącej nazwie "Pensjonat pod tańczącymi ogniami", która pod pretekstem kopania grządek i malowania ścian. Prowadzi śledztwo w sprawie zaginięcia jednego jegomościa. To co jest największą zaletą książek pisarki to język, styl i akcja, mnóstwo akcji i wydarzeń, które sprawiają, że od lektury trudno się oderwać i jak zaczniesz czytać to skończysz jak już przeczytasz. Jeśli chodzi o samą fabułę powieści to zaintrygował mnie najbardziej psychologiczny wątek chłopca,opis jego traumy jako świadka zbrodni i pragnienie przekonania się czy ktoś mu w końcu pomoże. Nieco rozczarował mnie wątek zaginięcia, trochę zbyt przewidywalny, a ponadto, gdy stwierdziłam w czasie lektury "o teraz to się dopiero zacznie" to wątek nagle został rozwiązany. Nie ukrywam, że do sięgnięcia po książkę zachęcił mnie tytuł i legenda o tańczących ogniach. Wątek tajemniczych ogni, które pojawiają się na bagnach, przewija się przez całą powieść, wprowadzając aurę tajemniczości i zagadki. Czy rozwiązanej? Musicie przekonać się sami sięgając po książkę. Jest to powieść nie tylko z kryminalnym akcentem. To również historia pełna życiowych prawd
Rozdzielone siostry (#2). Dama i przemytnik
Urszula Gajdowska0
Okładka ksiązki - Rozdzielone siostry (#2). Dama i przemytnik

Przysięgi nigdy nie tracą mocy. Nawet po wielu latach potrafią o sobie przypomnieć. Anglia, 1835 rok. Spokojne życie Marianne Cavendish w angielskiej posiadłości...

Zbuntowana szlachcianka
Urszula Gajdowska 0
Okładka ksiązki - Zbuntowana szlachcianka

Rok 1818. Młoda szlachcianka Hanna Królikiewicz, z powodu odrzucenia zalotów kolejnego konkurenta, zostaje zamknięta przez rodziców w panieńskim pokoju...