Ciepły zbiór opowiadań o inteligentnych, niezwykłych, wytrwałych psach, które potrafią uratować życie ludzi zasypanych przez lawiny czy odnaleźć zaginionych pod gruzami. Ciężko pracują w policji czy na lotniskach. Uczestniczą w terapiach chorych dzieci, towarzyszą niewidomym i osobom starszym.
Każdy byłby dumny z takiego psa - psa na medal!
Wydawnictwo: Literatura
Data wydania: 2024-03-12
Psy to bardzo mądre zwierzęta, są one naszymi towarzyszami życia, ale też odgrywają ważniejsze role, o których warto pamiętać, ponieważ i nam może kiedyś przydać się ich pomoc.
Pies na medal to zbiór opowiadań o psach, które każdego dnia pomagają innym w różny sposób. Mamy tutaj takich bohaterów jak:
Falco - pies zatrudniony na lotnisku.
Morus - pies ratownik wodny.
Limba - pies pasterski.
Badyl - pies policyjny.
Czart - pies lawinowy.
Rollek - pies przewodnik.
Luna - pies terapeuta.
Baster - pies ratownik.
Apa - pies zaprzęgowy.
Junior - pies towarzysz.
Zen - pies wsparcia emocjonalnego.
Jerry - strażacki pies ratowniczy.
Jak widać mamy tutaj wiele ciekawych historii, każda z nich nie jest tylko opowieścią o danym psie, ale pokazaniem również jego dnia z pracy. Wszystkie opowiadania są naprawdę krótkie, więc codziennie możemy poznawać jedną historię, a potem porozmawiać o niej z dzieckiem, na pewno będzie to ciekawa wymiana zdań. Na końcu każdej opowieści mamy też słowniczek z trudnymi słowami, które wystąpiły w danej historii, więc gdybyśmy czegoś nie zrozumieli to od razu mamy wytłumaczenie danego wyrazu. Najfajniejsze jest w tej książce to, że te psy są prawdziwe, autorka wykonała ogrom pracy, poznając te psy i opisując, czym się zajmują, także zasługuje ona na duże brawa, że podjęła się tak ciekawego, ale zarazem niełatwego zadania.
Od zawsze kochałam psy, więc tę książkę przeczytałam z ochotą, poznałam wiele nowych psich zawodów i uważam, że są to bardzo mądre stworzenia, które trzeba doceniać. Moje dzieci były bardzo zainteresowane tym, że psy pracują i wykonują zadania, które są tak odpowiedzialne, także mam nadzieje, że kiedyś będą mogły z bliska zobaczyć, chociaż jednego takiego pracownika.
Jest to ciekawe zestawienie 12 opowieści o przeróżnych Psach Do Zadań Specjalnych. Nie tylko dzieci, ale również dorośli będą mogli dowiedzieć się z tej niepozornej książeczki czegoś nowego o psach i o tym, do czego są zdolne.
Luna to uśmiechnięta labradorka terapeutka. To pies pracujący z dziećmi i dorosłymi podczas zajęć z dogoterapii. Mądra, łagodna i bardzo cierpliwa Luna...
Jeśli pokochaliście nasz przewodnik dla dużych i małych po Tatrach, to książka dla was! ,,Niezwykłe zabytki, tajemnicze zamki i warownie, żywe skanseny...