Pewnego razu były sobie cztery małe króliczki, a nazywały się: Flopsia, Mopsia, Pomponetka i Piotruś.
Oto cały świat Beatrix Potter! Wchodzimy do ponadczasowej krainy wyobraźni, która zachwyca dzieci już od ponad stu lat.
W książce znajdziemy wszystkie dwadzieścia trzy oryginalne opowiastki Beatrix Potter o Piotrusiu Króliku, w całości i bez żadnych skrótów, a także cztery opowiadania, które nie zostały opublikowane za życia autorki.
Beatrix Potter jest uznaną na całym świecie autorką książek dla dzieci. Jednak za nimbem bestsellerowej pisarki zasłużonej dla literatury dziecięcej kryje się emancypantka, bystra obserwatorka i obrończyni przyrody, a także wielkoduszna kobieta pochylająca się z czułością nad nawet najmniejszym stworzeniem.
To eleganckie wydanie opowiastek jest jak spotkanie po latach z bliskimi przyjaciółmi. Znajome zwierzątka w tłumaczeniu autorstwa Magdy Heydel zyskały nowe imiona. Wybierz się wraz z nimi w sentymentalną podróż do krainy dzieciństwa i zabierz ze sobą wszystkich tych, których kochasz.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-10-15
Święta to taki czas, podczas którego chcemy podarować najbliższym coś wyjątkowego, coś, co będzie piękne, niespotykane i na pewno spodoba się osobie obdarowanej. Jeżeli decydujemy się na książkę, warto poszukać wydania kolekcjonerskiego lub takiego z wyjątkową okładką tak, żeby naprawdę zrobiła wrażenie.
Wszystkie opowiastki Beatrix Potter o Piotrusiu Króliku to książka w edycji oryginalnej i autoryzowanej. Znajdziemy tutaj wszystkie dwadzieścia trzy oryginalne opowiastki autorki o Piotrusiu Króliku, w całości i bez żadnych skrótów, a także cztery opowiadania, które nie zostały opublikowane za życia autorki. Na pierwszej stronie mamy specjalne miejsce, gdzie możemy wpisać dedykacje lub po prostu zapisać do kogo należy ten egzemplarz, następnie wstęp od osoby, która przełożyła tę książkę na nasz język, a potem krótką notatkę o autorce. Opowieści są naprawdę ciekawie napisane, mamy podział na krótkie fragmenty, którym towarzyszy grafika, więc jest jej naprawdę dużo i możemy dokładnie zobaczyć wszystkie sceny.
To wydanie kojarzy mi się z taką książką, która przekazywana jest z pokolenia na pokolenie i czytamy te same opowieści najpierw dzieciom, a potem wnukom. Piotrusia Królika znamy już z ekranu, zdarza się, że oglądamy tę bajkę, chociaż nie jakoś często, więc książka nas zachwyciła. Poznajemy tutaj Flopsie, Mopsie, Pomponetke oraz Piotrusia, króliczki mieszkają sobie ze swoją mamą w piaskowej skarpie pod korzeniami wielkiego świerka. Mama przestrzega dzieci przed chodzeniem do ogrodu Pana McGregora, ponieważ to tam ich tata miał wypadek i trafił do zapiekanki pani McGregorowej. Ten moment nas niesamowicie rozbawił, ponieważ chyba jeszcze w żadnej książce moment śmierci nie został opisany tak zabawnie, chociaż dla króliczej rodziny pewnie była to życiowa tragedia.
Każda z historii jest wyjątkowa, poznajemy tutaj wiele ciekawych bohaterów i ich zwyczaje, więc dostajemy też wiele ciekawych tematów do rozmów z dziećmi, my na pewno będziemy do tej książki często wracać, ponieważ wyjątkowo się nam spodobała.
,,Piotruś Królik i jego świat" to książka, która potrafi oczarować zarówno dzieci, jak i dorosłych. Zawiera wszystkie opowiadania Beatrix Potter - aż dwadzieścia trzy klasyczne historie oraz kilka dodatkowych, które ukazują pełen ciepła i humoru świat małego króliczka i jego przyjaciół. To nie tylko zbiór opowieści, ale prawdziwa podróż do czasów dzieciństwa, w której codzienne przygody zwierzątek kryją ważne lekcje o życiu, przyjaźni i odpowiedzialności. Z moją córką miałyśmy jedną książeczkę o przygodach Piotrusia Królika, ale to wydanie gromadzi wszystkie historie w jednym miejscu, co stwarza mnóstwo okazji do wspólnego spędzania czasu z dziećmi.
Piotruś Królik to bohater, którego nie sposób nie polubić - ciekawski, nieco niesforny, ale bardzo odważny. Jego przygody ukazują, że ciekawość świata jest piękna, choć czasem prowadzi do kłopotów. Dzieci uczą się, że błędy nie są niczym złym, jeśli potrafimy wyciągać z nich wnioski. To książka, która wychowuje nie przez moralizowanie, ale przez emocje i zabawę.
Dla rodziców to doskonała okazja, by wrócić do prostoty dawnych opowieści. Wspólne czytanie może stać się wieczornym rytuałem, który uspokaja po całym dniu i stwarza pretekst do rozmowy z dzieckiem o świecie, uczuciach i tym, co naprawdę ważne. Książka jest pięknie wydana w twardej oprawie, z klasycznymi ilustracjami autorki, delikatnymi kolorami i stylem, który przywołuje wspomnienia dzieciństwa sprzed czasów ekranów i tabletów. To wydanie aż prosi się, by położyć je na stoliku i sięgać po nie co wieczór. Niektóre opowiadania są napisane w taki sposób, że dzieci, które dopiero zaczynają swoją przygodę z czytaniem, z łatwością będą mogły je przeczytać samodzielnie.
Największą siłą tej książki jest to, że łączy pokolenia. Dorośli przypomną sobie własne dzieciństwo, a dzieci odkryją, że świat zwierzątek z ogrodu czy lasu jest równie fascynujący jak ten z kreskówek. Nie ma tu przesłodzenia - jest prawda, ciepło i odrobina psot, dokładnie tak, jak w życiu.
,,Piotruś Królik i jego świat" to klasyka, która się nie starzeje. To książka do wspólnego czytania, do rozmów i do zapamiętania. Idealna na prezent, na wieczór z kubkiem herbaty i przytulonym dzieckiem obok. Bo w końcu nie ma nic piękniejszego niż wspólne odkrywanie świata, nawet jeśli zaczyna się od małego króliczka w niebieskiej kurteczce.
Z całego serca polecam ją nie tylko tym, którzy mają już dzieci, ale każdemu, kto chciałby powrócić do świata dzieciństwa.
Pewnie dziecięce historie giną w mrokach zapomnienia, inne pamiętamy bardzo długo i przekazujemy swoim dzieciom z pokolenia na pokolenie. Tak właśnie jest z powiastkami Beatrix Potter. Od początku XX wieku, kiedy po raz pierwszy stały się hitem sprzedażowym, cieszą się niesłabnącą popularnością, a opowiastki o Piotrusiu Króliku, czy Hildzie Kałużance znają miliony dzieci na całym świecie, a także ich rodzice. Na ich podstawie powstały także filmy animowane, które swego czasu można było oglądać również w polskiej telewizji.
Tytułem wstępu muszę wspomnieć o autorce. Beatrix Potter była niezwykle ciekawą postacią. Zupełnie odstawała od czasów, w których żyła, a już zupełnie nie pasowała jej rola, jaka została przypisana kobietom. Od dzieciństwa uwielbiała przyrodę i z wielką uwagą przyglądała się wszystkim zwierzątkom, czego owocem są stworzone przez nią historyjki. Początkowo nikt nie chciał wydać jej opowiastek i Betrix sama zainwestowała, by te ukazały sie na rynku wydawniczym. Gdy jednak jeden z wydawców dał jej kredyt zaufania i wydrukował jedno z opowadań, książka z miejsca stała się bestsellerem. Jeśli chcielibyście poczytać więcej o życiorysie Beatrix Potter - zapraszam tutaj(klik). Jednocześnie serdecznie polecam film Miss Potter, gdzie w rolę pisarki wcieliła się Renee Zellweger.
Historyjki Beatrix Potter są opowiastkami ponadczasowymi. Każda z nich z nich zawiera przygody jednego z uczłowieczonych przez autorkę zwierzątek. Są one niezwykle zabawne i ciekawe, nie tylko dla dzieci, bo zapewniam Was, że czytając ją swoim pociechom także będziecie się świetnie bawić i zachwycicie się światem przedstawionym. Każda z nich okraszona jest morałem, pokazuje do czego może doprowadzić nierozważne zachowanie. W opowiadaniach autorki fikcja przeplata się z rzeczywistością, a bajkowe historyjki nabierają rzeczywistego wymiaru.
Opowiastki o zwierzętach to nie tylko sam tekst, ale także przepiękne ilustracje wykonane przez samą autorkę. Sa to akwarelowe malunki, wykonane z najwyższą starannością. Przedstawiają wiele z miejsc, w których autorka spędzała wolny czas, m.in. Esthwaite Water, region Lake District czy jezioro Derwentwater.
Zbiór historyjek ukazał się w Polsce nakładem wydawnictwa Olesiejuk. Każda z opowiastek zawiera informację na temat tej historyjki, która byla dla mnie nie lada gratką. Informacja ta dotyczy kwestii w jaki sposób ona powstała, dla kogo była dedykowana oraz jakie miejsca z rzeczywistego świata pojawiły się na ilustracjach.
Czytanie mojemu synkowi Historyjek Beatrix Potter było dla mnie wielką przyjemnością. Z radością poznałam losy wszystkich zwierzaków, a także dowiedziałam się, że uwielbiana niegdyś przeze mnie opowieść o Krawcu z Gloucester jest jej autorstwa. Mój synek także z ciekawością słuchał brzmienia mego głosu (ma dopiero pięć miesięcy), ponieważ w opowiastkach znajduje się wiele wyrazów dźwiękonaśladowczych i to one w większości przykuwały jego uwagę. Zatem śmiało mogę stwierdzić, że te historyjki idealnie nadadzą się zarówno dla maluchów, jak i dla starszych dzieci, a i dorośli znajdą w nich coś dla siebie.
Książka ,,Wszystkie opowiastki Beatrix Potter" to zbiór 23 opowiadań jakie autorka napisała w swoim życiu. Opowiastki te zostały napisane aż 103 lata temu i wciąż rodzice i dzieci sięgają po nie.
Książka opatrzona jest przepięknymi ilustracjami zwierzątek, które najpierw były narysowane piórem, a później pomalowane akwarelami.
Książka jest przepięknie wydana. Posiada twardą oprawę i dużo ciepłych, pięknych ilustracji, które dla mnie były podróżą do czasów mojego dzieciństwa.
Historyjki o zwierzątkach są tutaj krótkie, ale każda z nich niesie przesłanie i jest bardzo ciekawa. W książce znajdziemy również 4 dłuższe opowiadania, które nie były wydane za życia autorki.
Książka przepięknie zdobi dziecięce regały. Czytając ją przenosimy się do czasów naszego dzieciństwa. Myślę, że sprawdzi się idealnie na prezent pod choinkę. Polecam!
Przepiękne ilustracje i bohaterowie stworzeni przez Beatrix Potter zapraszają! Razem z nimi dzieci poznają pierwsze słowa, podstawowe kolory, liczby...
Read the exciting story of Peter Rabbit and press the 7 Sound buttons to join in his noisy race through Mr. McGregor`s garden!...