Osiągnij idealną sylwetkę. Dieta i ćwiczenia na płaski brzuch z planem i motywacją!
Jeśli chcesz się dowiedzieć, dlaczego przybierasz na wadze i jak temu zaradzić, co robić, gdy oponka na twoim brzuchu rośnie w oczach, jak samodzielnie planować dietę niskokaloryczną, jakie nawyki żywieniowe zmienić, by osiągnąć cel i utrzymać efekty oraz jak ćwiczyć, by zredukować tkankę tłuszczową, to ta książka, jest właśnie dla ciebie!
Dzięki niej nie tylko lepiej zrozumiesz, dlaczego odpowiednia dieta i specjalnie dobrane ćwiczenia to klucz do sukcesu, lecz także zyskasz motywację do odchudzania, zmienisz nawyki żywieniowe i zaczniesz działać według planu, który krok po kroku poprowadzi cię do celu.
W poradniku znajdziesz urozmaicone przepisy na śniadania, obiady, kolacje i przekąski z obliczoną wartością energetyczną oraz najlepszy zestaw ćwiczeń przygotowanych przez doświadczoną trenerkę.
Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2026-01-21
Kategoria: Poradniki
Czarny bez rośnie niemalże na wyciągnięcie ręki – w twoim ogrodzie, w parku, w lesie. Nasze babcie robiły z niego soki i podawały go głównie na przeziębienie...
Żegnajcie słodycze, witaj zdrowie i smukła sylwetko! Jadłospis na 8 tygodni i 120 przepisów na zdrowe i smaczne potrawy.Ciągle masz ochotę na słodycze...
Przeczytane:2026-02-04, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, konkurs, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2026, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2026 roku, 26 książek 2026, 52 książki 2026, 12 książek 2026, Biblioteka,
„Płaski brzuch. Dieta i ćwiczenia” Agaty Lewandowskiej to kolejny już poradnik dotyczący zdrowej i smukłej sylwetki. Przeczytałam kilka poradników autorki, które bardzo mi się podobały, więc z chęcią sięgnęłam również po ten, w którym Agata Lewandowska współpracuje z Joanną Zając-Borowicką - trenerką personalną.
Dzięki tej współpracy powstał bardzo dobry poradnik, gdzie znajdziemy nie tylko porady dotyczące ćwiczeń, lecz także przepisy na śniadania, obiady, kolacje oraz przekąski, które mogą być pomocne w osiąganiu idealnej sylwetki.
Dowiemy się również o wielu przyczynach otyłości, gdyż nie zawsze objadanie się jest związane z nadmiernymi kilogramami. A poza tym nie jest ważny tłuszczyk, który widzimy pod skórą w postaci wałeczków, najbardziej trudny do zrzucenia jest ten, który znajduje się w środku, wokół wewnętrznych narządów.
"Nadmierna ilość tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha to nie tylko problem czysto estetyczny. Szczególnie niebezpieczny jest nie ten podskórny tłuszczyk, który tak ci doskwiera, tylko tłuszcz trzewny (inaczej mówiąc: wisceralny), zlokalizowany wewnątrz brzucha, wokół narządów wewnętrznych."
Książka napisana jest przystępnie, zrozumiale i ciekawie. Autorka potrafi zmotywować czytelnika nie tylko do lektury, lecz także do praktyki.
Ja mam nieco ograniczone możliwości z powodu różnych dolegliwości, o których nie będę tu się rozpisywać, lecz wiem, iż nie są to trudne ćwiczenia ani też żadne wyrzeczenia związane z dietą. Zawsze można sobie dopasować to, co będzie dla nas najlepsze i nie będzie sprawiało zbyt dużych zmian żywieniowych.
W utrzymaniu prawidłowej masy ciała oraz w odchudzaniu najważniejszy jest bilans energetyczny, czyli równowaga pomiędzy tym, co zjadamy i przetwarzamy na energię, a energią zużywaną na codzienne czynności. Czasem wystarczy się po prostu nie objadać...
"Nie bez wpływu na masę ciała pozostaje też nasze zdrowie. Schorzenia, takie jak np. insulinooporność, niedoczynność tarczycy czy zespół policystycznych jajników, mogą sprzyjać przybieraniu na wadze, utrudniać schudnięcie i utrzymanie zgrabnej sylwetki. Warto jednak dodać, że "utrudniać" nie znaczy "uniemożliwiać"."
Poradnik nie jest zbyt obszerny, lecz mimo to zawiera dużą dawkę potrzebnej i ważnej wiedzy. Zmiany nawykowe w jedzeniu i aktywności fizycznej potrafią zdziałać cuda, chociaż tak naprawdę to nie cud, lecz silna wola i utrwalenie nowych nawyków. Nie ma potrzeby katowania się dietą-cud lub głodówką.
Epidemia otyłości towarzyszy ludzkości od ponad 30 lat. Nigdy wcześniej nie było aż tylu osób, które zmagają się z problemami metabolicznymi. Lekarze za te problemy obwiniają kwestie nawyków żywieniowych i aktywności fizycznej. Jednak ich przyczyna jest znacznie głębsza. Z jednej strony wynika ona z indywidualnych potrzeb organizmu i jego podatności na różne choroby. Jednocześnie jest związana z tempem metabolizmu.
Dieta i ćwiczenia to dwa najczęściej wskazywane czynniki, które mają największy wpływ na proces odchudzania. Regularna aktywność fizyczna sprzyja poprawie zdrowia i utracie tkanki tłuszczowej. Stosowanie tych zasad z pewnością pomoże szybciej przekształcić nadmiar tłuszczu na masę mięśniową.
Dziękuję Pani Edycie z Wydawnictwa RM za możliwość poznania kolejnego przydatnego poradnika.