Okładka książki - Po prostu Mania. Chcę telefon!

Po prostu Mania. Chcę telefon!

Start higieny cyfrowej z przedszkolakiem? Poznajcie Manię i przeczytajcie razem opowiadanie o telefonie!

Mania spędza wakacje z rodzicami i podczas obiadu obserwuje dzieci pochylone nad ekranami. Jedzą, grają, oglądają bajki... a Mania marzy, żeby zrobić to samo. Gdy słyszy od rodziców zdecydowane ,,nie", frustracja pojawia się natychmiast - przecież inni mogą! Mama próbuje wyjaśnić dziewczynce, że telefon nie jest zabawką, a rodzinny wyjazd ma być czasem odpoczynku i zabaw, a nie siedzenia przed ekranem.

,,Po prostu Mania. Chcę telefon!" to przełomowa książka dla przedszkolaków, dzięki której zrozumieją, dlaczego właściwie rodzice odmawiają korzystania z gier i aplikacji na urządzeniach mobilnych. Książka traktuje młodego czytelnika w podmiotowy sposób, z szacunkiem dla jego zrozumienia sytuacji, kształtując krytyczne myślenie, nastawienie do nowoczesnych technologii i z dbałością cyfrową higienę.

Dzięki książce dziecko dowie się, że o wiele lepsze, zdrowsze i ciekawsze, niż ekran smartfona, jest nawiązywanie relacji z nowymi kolegami i koleżankami, poznawanie zabaw i gier, ćwiczenie różnorodnych umiejętności i odkrywanie realnego, otaczającego je świata. Opowiadanie Joanny Marcinkiewicz z ilustracjami Małgorzaty Detner w lekki i przystępny sposób podejmuje temat higieny cyfrowej i codziennych przeżyć bliskich przedszkolakom.

Lektura wspiera rodziców w świadomym rodzicielstwie i umacnia ich przekonanie o zdrowym, zbalansowanym rozwoju dziecka. Na końcu książki opiekunowie znajdą porady dotyczące cyfrowej higieny przedszkolaków, które napisała Magdalena Bigaj, specjalistka z zakresu edukacji medialnej i autorka bestsellerowej książki ,,Wychowanie przy ekranie".

Przeczytajcie tę książkę razem i odkryjcie, że w aktywnościach poza ekranem kryje się radość, zaangażowanie i mnóstwo świetnej zabawy!

,,Telefon nie jest zabawką, a Internet nie jest placem zabaw. To dla wielu z nas, współczesnych rodziców, zaskoczenie, bo nikt nas przecież nie przygotował na wprowadzanie dziecka w świat cyfrowy. [...] Smartfony i Internet nie pomagają dzieciom w rozwoju, a w przypadku najmłodszych, potrafią ten rozwój zaburzyć - w obszarze małej motoryki, rozwoju mowy czy regulacji emocji."

Magdalena Bigaj,

autorka książki ,,Wychowanie przy ekranie. Jak przygotować dziecko do życia w sieci"

Informacje dodatkowe o Po prostu Mania. Chcę telefon!:

Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2026-03-25

Tagi: Publikacje dla najmłodszych książeczki obrazkowe i aktywizujące Dzieci od ok. 3 lat

Kup książkę Po prostu Mania. Chcę telefon!

Po prostu Mania. Wszy w przedszkolu
Joanna Marcinkiewicz0
Okładka ksiązki - Po prostu Mania. Wszy w przedszkolu

Mania wraz z kolegami i koleżankami otwiera salonik fryzjerski ,,Loczek". Dziewczynka z zapałem czesze i wymyśla fryzury, aż nagle coś zaczyna ją niepokoić...

Po prostu Mania. Witaj, przedszkole
Joanna Marcinkiewicz0
Okładka ksiązki - Po prostu Mania. Witaj, przedszkole

Oto Mania. Po prostu Mania. Ma kręcone włosy, radosne oczy i niezliczoną liczbę pomysłów na dobrą zabawę. Jak każdy przedszkolak, Mania przeżywa różne...