Okładka książki - Połączenia

Połączenia

Wiosna 2009 roku jest dla Zoe, Dani i Fiony wyjątkowa. Podczas swojej wymarzonej wyprawy do Nowego Jorku przyjaciółki odwiedzają słynne muzea, by podziwiać dzieła sztuki, które należy podziwiać, przechadzają się znanymi z filmów ulicami, kupują w niedostępnych nigdzie indziej sklepach rzeczy, których nie potrzebują, wpadają w turystyczne pułapki, przebijają się przez zatłoczone chodniki, jedzą dużo pizzy i robią dziesiątki zdjęć.

Każda z nich widzi to miasto inaczej, każda chodzi po nim na swój sposób i w innym celu – żeby niczego nie przegapić, żeby się zgubić, żeby więcej poczuć. Podczas tej wyprawy wydarzy się jednak coś, co wystawi wieloletnią przyjaźń na próbę i sprawi, że ten wiosenny czas stanie się dla każdej z nich czymś zupełnie innym, niż się spodziewały.

Strony komiksu Jillian i Mariko Tamaki wibrują od emocjonalnego napięcia. Wszystkiemu towarzyszy niezwykły obraz miasta, które tętni życiem, zachwyca i zarazem onieśmiela. „Połączenia” pokazują moment przejścia w dorosłość, odkrywania siebie i weryfikowania tego, kim dotąd się było. Zachwytowi towarzyszy zdumienie, euforii okazjonalne potknięcia.

Komiks kuzynek Tamaki jest jednym z najczęściej nagradzanych tytułów 2024 roku. Został uznany za najlepszy album, zdobywając m.in. Nagrodę Eisnera i wiele innych wyróżnień, w tym za scenariusz i warstwę graficzną.

Informacje dodatkowe o Połączenia:

Połączenia - opinie o książce

Avatar użytkownika - PopKulturowyKoci
PopKulturowyKoci
Przeczytane:2026-01-22, Ocena: 4, Przeczytałem,

POPKULTUROWY KOCIOŁEK: POPKULTUROWY KOCIOŁEK: Album Połączenia skupia się na losach trzech młodych kobiet. Dani i Zoé to przyjaciółki z liceum, które postanawiają spędzić przerwę wiosenną w 2009 roku na wymarzonej wycieczce do Nowego Jorku. Do duetu dołącza Fiona, nowa koleżanka Dani ze studiów artystycznych, której pewność siebie i nieprzewidywalność wprowadzają napięcie do grupy. Zamiast sielankowej wycieczki, długoletnia znajomość zostaje wystawiona na próbę. Każda z nich doświadcza ponadto Nowego Jorku zupełnie inaczej, a sama podróż staje się metaforą dojrzewania i odkrywania siebie.

Dzieło Jillian i Mariko Tamaki to pozycja, która stara się na ponad 400 stronach uchwycić ulotne momenty życia młodych dorosłych na tle tętniącego życiem Nowego Jorku. Autorki skupiają się tu na trójce bohaterek, które różnią się osobowością, sposobem postrzegania świata i podejściem do przyjaźni. Dani jest pełna planów i idealistycznego podejścia do świata, pragnie ona zwiedzić miasto w całości. Zoé balansuje między entuzjazmem a ostrożnością. Fiona to zaś pewna siebie i mocno bezkompromisowa młoda kobieta, która wprowadza do grupy element nieprzewidywalności oraz szaleństwa.

Narracja komiksu początkowo koncentruje się głównie na drobnych interakcjach i pozornie zwykłych codziennych sytuacjach. Od spacerów po Central Parku, przez wizyty w muzeach, po zakupy w butikach. Wraz z kolejnymi stronami autorki ukazują zmiany zachodzące w bohaterkach. Konflikt, który narasta między dziewczynami, nie jest oparty na wielkich dramatach, lecz na małych gestach, niedopowiedzeniach i „zdradzie”, jaką jest nawiązanie bliższej więzi przez Zoé i Fionę kosztem Dani. Widzimy, jak młodość i entuzjazm zderzają się z zazdrością, niepewnością i potrzebą autonomii. Wszystko to rozgrywa się w cieniu monumentalnego miasta, które jawi się zarówno jako przestrzeń do odkrywania, jak i tło dla wewnętrznych dramatów.

Tamaki dość skutecznie wplatają ponadto w fabułę elementy humoru i codziennych anegdot, które nadają naturalność dialogom. Narracja dzięki temu jest autentyczna i emanuje wyrazistymi emocjami. Nie oznacza to jednak, że album jest w stanie zachwycić każdego.

Największym problemem „Połączeń” jest fakt, że pod płaszczem ciekawej obyczajowości kryj się tu treść typowa dla nurtu Young Adult. Dla osoby, która etap studenckich rozterek czy pierwszych miłostek ma już dawno za sobą, perypetie Dani, Zoé i Fiony mogą wydać się zwyczajnie błahe lub wtórne. Dramaty rozgrywające się na przestrzeni zaledwie pięciu dni, choć dla bohaterek są końcem świata, z perspektywy dojrzałego odbiorcy bywają momentami męczące i pozbawione większej głębi. Ponadto w pewnych scenach tempo niepotrzebnie zbyt mocno siada, co może wywoływać u odbiorcy odrobinę znużenia....

Avatar użytkownika - Uleczkaa38
Uleczkaa38
Przeczytane:2025-02-09, Ocena: 6, Przeczytałam,

Nie bez powodu mawia się, że dopiero wspólna podróż wystawia na próbę związek ludzi - czy to miłosny, czy to oparty na przyjaźni, czy też czysto koleżeński. Słowa te znajdują piękne i jakże mądre odzwierciedlenie na kartach wielokrotnie nagrodzonego komiksu pt. ,,Połączenia", autorstwa Mariko Tamaki i Jillian Tamaki. Album ten ukazał się w naszym kraju nakładem Wydawnictwa Kultura Gniewu.

Rok 2009. Trzy kanadyjskie przyjaciółki - Zoe, Dani i Fiona, udają się wspólnie w podróż do nigdy nieśpiącego miasta, Nowego Jorku. Każda z nich odkrywa to miasto na swój sposób - jako przygodę, jako źródło artystycznej weny, jako swego rodzaju potwierdzenie, że można żyć inaczej, aniżeli zawsze zaganiani i nierzadko oderwani od codzienności życia, Nowojorczycy. Ich wycieczka przyniesie jednak coś jeszcze - uczucia, a wraz z nimi sytuacje, które wystawią ich relację na wielką, być może zbyt wielką dla ich wieku, próbę...

Kuzynki Tamaki (bo Mariko i Jillian są ze sobą spokrewnione) dały nam obyczajową opowieść z elementami psychologicznego dramatu w tle. Opowieść przeznaczoną przede wszystkim dla rówieśników głównych bohaterek, czyli nastoletnich czytelników, aczkolwiek w mej ocenie historia ta jest na tyle uniwersalną, poruszającą i przede wszystkim dobrą, że również i starszy odbiorca będzie odkrywał ją z wielkim zaintrygowaniem. Bo jest to przede wszystkim relacja o międzyludzkich uczuciach, które się zmieniają, które się przeobrażają i które czasami z tych najpiękniejszych stają się nie wiedzieć kiedy i nie wiedzieć czemu, tymi najtrudniejszymi i najboleśniejszymi.

Tak naprawdę jesteśmy tu kimś na podobieństwo czwartego uczestnika podróży bohaterek tego komiksu, gdy oto wraz z nimi przybywamy do Nowego Jorku, gdy zostajemy wchłonięci przez tę olbrzymią metropolię i gdy z każdą kolejną chwilą odkrywamy wszystkie te miejsca, które znamy z filmów, seriali i książek. Jednocześnie jesteśmy świadkami wzajemnych relacji pomiędzy dziewczętami, które również z każdą chwilą okazują się bardziej burzliwymi i skomplikowanymi - zwłaszcza, gdy pojawia się miłość, zazdrość, być może nawet nienawiść..., jak i też pewien wielki dramat. To historia, która zachwyca nas swoją autentycznością, emocjonalnością i odwagą mówienia o rzeczach, które są zawsze trudne.

Oczywiście jest to również opowieść o Nowym Jorku - mieście, które na kartach tego komiksu jawi się z jednej strony pięknie, fascynująco i niemalże tak, jak na kadrach filmowego reportażu, ale z drugiej strony też i nieco przytłaczająco, gdy czujemy się lekko zagubieni w tym hałasie aut, ludzi, dobiegających z każdej strony przedziwnych dźwięków. I to jest jeż czymś fascynującym, że możemy tu skonfrontować nasze wyobrażenia względem tego słynnego miasta, które mnie osobiście w tej konkretnej, komiksowej postaci, potrafiło zaskoczyć tym, jakim jest.

Nie zaskoczę też nikogo stwierdzeniem, że jest to historia o dorastaniu, a dokładniej o pierwszym zdawaniu sobie sprawy, że właśnie teraz, właśnie dziś i właśnie w tym konkretnym miejscu zostawiamy za sobą dzieciństwo, by wstąpić w szeregi osób dorosłych. Dorosłych, bo pojawiają się trudne wybory, osobiste dramaty, konieczności wyrażenia swych emocji i odczuć w sposób już nie tylko barwny i zabawny, ale też i odpowiedzialny. Tego wszystkiego doznają bohaterki tego komiksu - dwie z nich w bardzo mocny sposób, jedna być może nieco łagodniej, ale z pewnością wszystkie.

Album zdobył wiele nagród również za swoją ilustracyjną postać - w mej ocenie absolutnie zasłużenie. Otóż Jillian Tamaki dała nam tu bardzo plastyczne, pociągnięte lekką i płynną kreską oraz idealnie łączące sobą realizm z czymś na kształt bajki, wspaniałe rysunki. Tu wszystko wygląda pięknie - dzielnice i ulice Nowego Jorku, postacie bohaterek i mieszkańców miasta, czy też wreszcie emocje na twarzach. I jest w tym coś z mangi, ale bardzo subtelnego, zaś całości efektu dopełnia łagodna, stonowana i taka bardzo subtelna kolorystyka.

To znakomita opowieść, która w pewnym momencie lektury staje się czymś zupełnie innym, aniżeli wydawałoby się po pierwszych stronach. Staje się czymś głębszym, ważniejszym, bardziej odważnym i tym samym piękniejszym. Myślę też, że komiks ten przedstawia współczesne nam spojrzenie na życie młodej kobiety, które z wielu względów jest trudniejszym, aniżeli jeszcze kilka dekad wstecz. I choć nie lubię tego typu podziałów, to mimo wszystko jest to komiks najpierw dla kobiet, a dopiero potem dla męskiego czytelnika. I jest to też znakomita, ambitna, stojąca na wysokim poziomie rozrywka, znakomita rozrywka.

Cóż mogę powiedzieć na koniec... - sięgnijcie po komiksowy album ,,Połączenia", doceńcie go i cieszcie się pięknem tej czytelniczej podróży po Nowym Jorku, która zmienia nie tylko życie trzech głównych bohaterek tej historii, ale po części także i nas. Polecam.