Rosną wszędzie – na łąkach, w lesie, na polu, przy drogach. Uprawiamy je na działce i w ogródku, czasem nawet w doniczkach na balkonie. Zaliczamy do nich zarówno piękne rośliny ozdobne, jak i pospolite, mizernie wyglądające chwasty.
Oto zioła. Co je łączy? Przede wszystkim to, że mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Przygotowane z nich napary, nalewki, soki czy oleje poprawiają przemianę materii, regulują pracę narządów wewnętrznych i wzmacniają odporność. Mają właściwości antybakteryjne i antywirusowe, dzięki czemu chętnie stosuje się je w przeziębieniach. Oczyszczają, odkażają i łagodzą liczne dolegliwości.
W książce znajdziesz:
- dokładny opis najpopularniejszych roślin leczniczych rosnących lub uprawianych w Polsce;
- informacje o występowaniu, zbiorze, suszeniu i przechowywaniu ziół;
- dane dotyczące właściwości zdrowotnych poszczególnych roślin;
- przepisy na nalewki, napary, kompresy, ekstrakty, wina, soki, maści, octy i olejki lecznicze;
- ciekawostki na temat ziół i historii ziołolecznictwa.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-04-08
Kategoria: Encyklopedie, słowniki, leksykony
Tytuł oryginału: Polskie zioła lecznicze i uzdrawiające
Język oryginału: Polski
Rosną niemal wszędzie m.in. na łąkach, polach, przy drogach. Dość często uprawiamy je w ogródkach albo doniczkach. Często uważamy je za zbędne chwasty i staramy się je wyplewić. Zioła. Zioła mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Przygotowuje się je w wielu formach. Jednak by były skuteczne trzeba wiedzieć, których ziół użyć na konkretne schorzenie by rzeczywiście wspomogły walkę z konkretnym problemem. I tego można dowiedzieć się właśnie z tej książki, która podaje m.in. dokładny opis roślin leczniczych rosnących i uprawianych w Polsce, podpowie, kiedy zbierać konkretne zioła, jak je suszyć i przechowywać a także wyjaśni właściwości lecznicze konkretnej rośliny.
Właściwości niektórych ziół są mi dość dobrze znane. I od lat korzystam z dobroczynnych właściwości niektórych ziół. Jednak wiedzy o ziołach, ich właściwościach i sposobach zbierania nigdy za dużo... To był główny powód, dlaczego postanowiłam sięgnąć po Polskie zioła lecznicze i uzdrawiające, która w lekki i przystępny sposób omawia zioła łatwo dostępne w Polsce. Zioła, które spotykamy na co dzień, ale często nie zwracamy na nich uwagi... Zioła, których właściwości nie znamy... Autorka książki krok po kroku przekazała czytającemu najważniejsze informacje dotyczące konkretnego zioła. Jednak warto zaznaczyć, że autorka pokusiła się również o króciutką historię ziołolecznictwa i rozróżniania ziół.
Polskie zioła lecznicze i uzdrawiające to książka ciekawa. To prawdziwa dawka informacyjna na temat ziołolecznictwa, z której warto skorzystać.
Przeczytane:2026-05-10,
Zielarstwo ma bardzo długą tradycję, zioła stosowały nasze babki, prababki, informacje o ich właściwościach były przekazywane z pokolenia na pokolenie, napisano wiele książek na ten temat.
Teraz znowu wraca "moda" na wszystko związane z naturą, w świecie gdzie coraz więcej jest chemii, przetworzonych produktów ludzie coraz bardziej doceniają nasze polskie zioła, które rosną praktycznie wszędzie i nawet nie wiemy, że można by z nich zrobić sok. Z książki dowiemy się, że z tak pospolitej rośliny jaką jest pokrzywa możemy prosto zrobić sok, który skutecznie wspomaga przemianę materii.
We wstępie książki mamy opisane ciekawostki historyczne związane zielarstwem, np. o ziołach Świętej Hildegardy.
Zaskoczyło mnie to, że nasi pradziadowie zielarstwa nauczyli się od zwierząt, doświadczeni pasterze zauważyli, że zwierzęta niektóre rośliny omijają, a niektóre chętnie spożywają. Dzięki obserwacjom człowiek z biegiem lat coraz bardziej świadomie zaczął korzystać z dobrodziejstw natury.
W poradniku mamy ponad 50 ziół, ich opisy są bardzo przystępne i zrozumiałe dla przeciętnej osoby.
Uporządkowane wszystko jest alfabetycznie, co ułatwia wyszukanie konkretnego zioła, mamy opis gdzie występuje dana roślina, kiedy ją zbierać, jak suszyć i przechowywać, jakie ma działanie lecznicze, proste przepisy na napary, soki czy herbatki.
Kolorowe zdjęcia i ciekawostki są podsumowaniem każdej rośliny.
Wszystko podane bardzo przystępny i ciekawy sposób.
Myślę, że to świetna pozycja z którą powinien zapoznać się każdy, do której ma się chęć wracać, bardziej zaczyna doceniać się naturę i dawne sposoby dbania o siebie.