Okładka książki - Polskie zioła lecznicze i uzdrawiające

Polskie zioła lecznicze i uzdrawiające

Zielarstwo ma bardzo długą tradycję, zioła stosowały nasze babki, prababki, informacje o ich właściwościach były przekazywane z pokolenia na pokolenie, napisano wiele książek na ten temat.
Teraz znowu wraca "moda" na wszystko związane z naturą, w świecie gdzie coraz więcej jest chemii, przetworzonych produktów ludzie coraz bardziej doceniają nasze polskie zioła, które rosną praktycznie wszędzie i nawet nie wiemy, że można by z nich zrobić sok. Z książki dowiemy się, że z tak pospolitej rośliny jaką jest pokrzywa możemy prosto zrobić sok, który skutecznie wspomaga przemianę materii.
We wstępie książki mamy opisane ciekawostki historyczne związane zielarstwem, np. o ziołach Świętej Hildegardy.
Zaskoczyło mnie to, że nasi pradziadowie zielarstwa nauczyli się od zwierząt, doświadczeni pasterze zauważyli, że zwierzęta niektóre rośliny omijają, a niektóre chętnie spożywają. Dzięki obserwacjom człowiek z biegiem lat coraz bardziej świadomie zaczął korzystać z dobrodziejstw natury.
W poradniku mamy ponad 50 ziół, ich opisy są bardzo przystępne i zrozumiałe dla przeciętnej osoby.
Uporządkowane wszystko jest alfabetycznie, co ułatwia wyszukanie konkretnego zioła, mamy opis gdzie występuje dana roślina, kiedy ją zbierać, jak suszyć i przechowywać, jakie ma działanie lecznicze, proste przepisy na napary, soki czy herbatki.
Kolorowe zdjęcia i ciekawostki są podsumowaniem każdej rośliny.
Wszystko podane bardzo przystępny i ciekawy sposób.
Myślę, że to świetna pozycja z którą powinien zapoznać się każdy, do której ma się chęć wracać, bardziej zaczyna doceniać się naturę i dawne sposoby dbania o siebie.

Informacje dodatkowe o Polskie zioła lecznicze i uzdrawiające :

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-04-08
Kategoria: Encyklopedie, słowniki, leksykony
Tytuł oryginału: Polskie zioła lecznicze i uzdrawiające
Język oryginału: Polski
Dodał/a opinię: pesciorka

Zobacz opinie o książce Polskie zioła lecznicze i uzdrawiające

Kup książkę Polskie zioła lecznicze i uzdrawiające