Okładka książki - Portfel z ludzkiej skóry patronujemy

Portfel z ludzkiej skóry

Jedno znalezisko na drodze. Drugie na odludziu. Dwa śledztwa prowadzące w ten sam mrok.

Kotlina Kłodzka. W rzeczach ofiary wypadku policja odnajduje portfel uszyty ze skóry człowieka – makabryczny dowód na to, że ktoś wykonuje trofea z ludzkich ciał. Na fermie drobiu kilkanaście kilometrów dalej
odkryty zostaje mężczyzna więziony jak niewolnik przez ponad dwadzieścia lat.

Sprawę przejmuje elegancki i bezwzględny śledczy podkomisarz Sławbor „Kosmos” Kosmowski. Towarzyszy mu Marta Olszak – miejscowa policjantka próbująca pogodzić pracę z wychowaniem córki.

Kiedy kilka dni później w szpitalu zostaje brutalnie zamordowany właściciel osobliwego portfela, a na jego czole ktoś kreśli krwisty symbol gwiazdy Dawida, pytania mnożą się szybciej niż odpowiedzi.

Portfel z ludzkiej skóry to brutalny kryminał o świecie, w którym ofiary znikają bez śladu, sprawcy są bezkarni, a prawda potrafi być gorsza niż sam koszmar.

Informacje dodatkowe o Portfel z ludzkiej skóry:

Wydawnictwo: Prozami
Data wydania: 2025-10-21

Tagi: kryminał

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Portfel z ludzkiej skóry

Opinie o książce - Portfel z ludzkiej skóry

Avatar użytkownika - Awolusi
Awolusi
Przeczytane:2025-11-19, Ocena: 6, Przeczytałam,
Trzeba przyznać, że już sam tytuł powieści: Portfel z ludzkiej skóry wzbudza emocje. Jest obietnicą mrocznego kryminału, który ma szansę wbić się w pamięć. I całe szczęście Janusz Onufrowicz spełnia tę obietnicę. Śledztwo Sławbora Kosmowskiego jest szokujące, akcja gęsta! I pojawia się mnóstwo ciekawych wątków, które prowokują do myślenia.  Kotlina Kłodzka staje się miejscem dwóch wstrząsających odkryć. W rzeczach ofiary wypadku policjanci znajdują portfel wykonany z ludzkiej skóry. A niedaleko, na fermie drobiu, funkcjonariusze znajdują mężczyznę przetrzymywanego ponad dwadzieścia lat w nieludzkich warunkach. Do śledztwa dołączają podkomisarz Sławbor Kosmowski oraz Marta Olszak, policjantka z lokalnej komendy, która jednocześnie wychowuje córkę. Po kilku dniach w szpitalu ginie właściciel znalezionego portfela. Na jego czole pojawia się krwawy znak gwiazdy Dawida… Sam Sławbor jest postacią bardzo intrygującą. Wyróżnia się elegancją, chłodnym podejściem i zachowaniem, które nie zawsze mieści się w granicach prawa. To jeden z tych śledczych, których się lubi i za którymi chętnie podążamy. Z kolei Marta łączy pracę z opieką nad córką – to ciekawy i uniwersalny wątek. Jest bardziej otwarta emocjonalnie, co tworzy naturalny kontrast między nimi. Zbrodnia, śledztwo, bardzo mroczny klimat i naprawdę kapitalnie rozpisane postaci to tylko niektóre wątki, które mocno przykuwają do tej powieści. Pojawiają się także środowiska
Mięso. Kod 148: morderstwo
Janusz Onufrowicz0
Okładka ksiązki - Mięso. Kod 148: morderstwo

Fiodor Gralecki stracił wszystko. Nie widzi sensu życia, ale nie potrafi ze sobą skończyć. Kryje się na polskim końcu świata, w Bieszczadach. Ale zamiast...

Szczątki. Kod 148: morderstwo
Janusz Onufrowicz0
Okładka ksiązki - Szczątki. Kod 148: morderstwo

Miastem wstrząsa seria okrutnych zabójstw. Komisarz Fiodor Gralecki po raz kolejny znajduje rozczłonkowane, a potem zszyte ciało. Kto mógłby być aż tak...