Okładka książki - Portfel z ludzkiej skóry patronujemy

Portfel z ludzkiej skóry

"Portfel z ludzkiej skóry" Janusza Onufrowicza to historia, która jeśli okazałoby się prawdą byłoby naprawdę przerażająca. Nie wyobrażam sobie, by coś takiego mogło wydarzyć się we współczesnym świecie 🤯.

Ale wróćmy do początku.

Przyznam, że jest to moje pierwsze spotkanie z tym autorem, więc zaczynając lekturę tego kryminału, zupełnie nie byłam gotowa na to, co otrzymałam.

Początek powieści wprowadził mnie mroczny i duszny klimat kryminału- znaleziony przy ofierze portfel wydawał się zwiastować brutalną i mocną lekturę. Niestety później, gdy w grę weszły polityka, nazizm oraz fanatyzm- emocje trochę opadły, a moja mroczno-kryminalna dusza zaczęła odczuwać niedosyt.

Do gustu przypadł mi duet Kosmos & Olszak, choć czasem zachowanie kobiety zdawało mi się irracjonalne i dziecinne.

Przyznam, że całokształt powieści podoba mi się, choć wizja świata wykreowana przez autora wydała się naprawdę przerażająca. "Obóz koncentracyjny", psychopaci bawiący się w hitlerowców i w końcu polowania na ludzi, z których tworzone były różne akcesoria to jednym słowem masakra. Niestety, część tej masakry ma swoje odbicie w prawdziwej historii, co dodatkowo potęguje mrok całej powieści.

Ukazanie działania "szajki przestępczej" wywołała we mnie wiele emocji, bo choć z góry wiadomo było, że będą to bogaci i wpływowi ludzie to jednak traktowanie ofiar jak "podludzi" i wykorzystywanie ich do swych bestialskich celów spowodowało, że nie mogłam spokojnie oddać się lekturze. Czułam wręcz wściekłość i złość na niesprawiedliwość losu i tych ludzi! 😠

Muszę przyznać, że w powieści bardzo dużo się dzieje i czasem ciężko było mi "ogarnąć", co się działo. Na dodatek chaos wzmogło ostatnie sto stron, w których nastąpiła powódź. Jak dla mnie to trochę za wiele 😅.

Otwarte zakończenie spowodowało, że jestem bardzo ciekawa drugiego tomu tej serii, którego z niecierpliwością wyglądam :).

Jeśli więc szukacie nieoczywistej oraz pełnej emocji historii, w której dużo się dzieje, to sięgnijcie po "Portfel z ludzkiej skóry"!

Informacje dodatkowe o Portfel z ludzkiej skóry:

Wydawnictwo: Prozami
Data wydania: 2025-10-21
Dodał/a opinię: izka91

Tagi: kryminał

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Portfel z ludzkiej skóry

Kup książkę Portfel z ludzkiej skóry

Szczątki. Kod 148: morderstwo
Janusz Onufrowicz0
Okładka ksiązki - Szczątki. Kod 148: morderstwo

Miastem wstrząsa seria okrutnych zabójstw. Komisarz Fiodor Gralecki po raz kolejny znajduje rozczłonkowane, a potem zszyte ciało. Kto mógłby być aż tak...

Mięso. Kod 148: morderstwo
Janusz Onufrowicz0
Okładka ksiązki - Mięso. Kod 148: morderstwo

Fiodor Gralecki stracił wszystko. Nie widzi sensu życia, ale nie potrafi ze sobą skończyć. Kryje się na polskim końcu świata, w Bieszczadach. Ale zamiast...