Okładka książki - Poza murem

Poza murem

,,Poza murem" to lapidarna powieść o zwartej strukturze, utrzymana w konwencji prozy psychologicznej o charakterze społeczno - obyczajowym. To krótki, lecz dojrzały utwór, który wykorzystuje kondensację formy, jako atut stylistyczny. Akcja powieści jest trochę jak rzeka - początkowo płynie niewinnie i pociesznie, jak woda w strumyku, ale z czasem nabiera sobie znanej dystynkcji oraz głębokiego przekazu.
Książka opowiada o życiu rodzinnym i perypetiach młodej kobiety oraz dylematach społecznych w XXI wieku. Młodziutka Chinka Li Mi wyjeżdża na studia do Niemiec, gdzie boryka się z typowymi dla swojej grupy wiekowej problemami. W końcu zmęczona samotną walką o swoje szczęście wraca do ojczyzny z bagażem doświadczeń.
Tematyka utworu może w swoim przekazie subtelnie ocierać się o politykę preferencji płci noworodka oraz próbę regulacji narodzin praktykowaną kiedyś w niektórych krajach.
Dzieło p.t. ,,Poza murem" to fikcja literacka, a seria Prozin to osobny cykl dedykowany utworom prozatorskim.

Selfpublishing

Opinie o książce - Poza murem

Avatar użytkownika - Awolusi
Awolusi
Przeczytane:2025-12-30, Ocena: 6, Przeczytałam,
Książki o życiu. Takim zwyczajnym, pełnym zakrętów i zaskoczeń, ale też monotonii i zwyczajności. Myślę, że w ten sposób można określić powieści obyczajowe z Japonii, na przykład Ukochane równanie profesora. Książka Helen de Lorre Poza murem wciąga nas i czaruje takim samym klimatem. To nie spieszna opowieść o życiu pewnej dziewczyny. Tylko tyle i aż tyle. Li Mi przyjeżdża z Chin do Niemiec, by studiować. Otrzymała roczne stypendium. Jest dziewczyną nieśmiałą, bardzo rezolutną, sympatyczną, ale też potrzebującą, aby ktoś sam ją zauważył. Początkowo Li Mi czuje się bardzo zagubiona. Nie chce imprezować, skupia się bardziej na nauce, która idzie jej doskonale. Koleżanki i koledzy wprawdzie mnie szanują, a z kilkoma osobami nawet się zaprzyjaźniłam. Mimo to jednak wciąż czuję się trochę wyobcowana w tym kraju. Niby jest się akceptowaną we własnym środowisku, ale… chyba tak nie do końca. Jednak z czasem zaczyna wychodzić do ludzi, a nawet zadurza się w pewnym chłopaku. Li Mi tęskni za krajem. Pocieszenie przychodzi z niespodziewanej strony: w ZOO poznaje starszego mężczyznę, który ma chińskie korzenie. Ich nie spodziewana przyjaźń staje się dla bohaterki skarbem. Podobnie, jak mieszkająca w tym samym ZOO panda. Helen de Lorre niespiesznie pokazuje, że każde życie jest piękną opowieścią. Losy Li Min, choć tak zwyczajne, łapią za serce i mocno poruszają. Szybko angażujemy się w jej codzienność. Kibicujemy na studiach,

Poza murem - opinie o książce