Pierwszy polski reportaż szeroko opisujący internetową społeczność inceli i przegrywów. Bohaterów tej książki łączy przekonanie, że są zbyt mało atrakcyjni, by mieć szanse na znalezienie partnerki. Niektórzy dobiegają trzydziestki i nigdy nie byli na randce, o seksie nie wspominając. Są samotni i wściekli - na siebie, kobiety, społeczeństwo. Albo rodziców, którzy ,,przekazali im wadliwe geny". Autorki spędziły dwa lata na rozmowach z chłopakami żyjącymi w ,,mimowolnym celibacie", wierzącymi, że ,,przegrali w życie". Poznały ich poglądy, ale też bardzo osobiste, zwykle smutne historie.
Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2023-09-06
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
Przeczytane:2025-12-09, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2025,
,,Przegryw" to reportaż, który trudno oceniać w pełnym oderwaniu od jego tematyki -- jest ona ciężka, często bolesna i budząca wiele emocji. Jednak jako publikacja dziennikarska wypada bardzo wysoko. Autorki wykonały ogromną pracę, pokazując środowisko i doświadczenia bohaterów w sposób bezpośredni, szczery i momentami brutalnie prawdziwy.
Momentami miałam wrażenie, że przekleństw jest za dużo, ale jednocześnie rozumiem, że chodziło o zachowanie autentyczności języka i realiów, w których funkcjonują bohaterowie. Dzięki temu książka zyskuje na wiarygodności -- portretowane osoby i ich świat są przedstawione bez filtrów, bez prób złagodzenia obrazu.
To reportaż mocny, angażujący i trudny, ale zdecydowanie warty uwagi.