Ok³adka ksi±¿ki - Przemowy niezapomniane. S³owa, które zmieni³y bieg historii

Przemowy niezapomniane. S³owa, które zmieni³y bieg historii

Ocena: 4.67 (3 g³osów)

Wzbogacony o liczne fotografie zbiór najs³ynniejszych, wzruszaj±cych przemów - tych sprzed kilku wieków i tych wspó³czesnych. Przemów wyg³oszonych i niewyg³oszonych. Pe³nych si³y i determinacji, ale tak¿e bólu, rozpaczy i niezgody.

~ przemowa Nicka Cave'a w Royal Festival Hall o pisaniu piosenki mi³osnej,

~ przemowa Malali Yousafzai do Zgromadzenia M³odzie¿y w siedzibie ONZ, zawieraj±ca s³owa: ,,Umar³y s³abo¶æ, strach i beznadzieja. Narodzi³y siê si³a, moc i odwaga",

~ homilia ¶wiêtego Jana Paw³a II w czasie pierwszej podró¿y apostolskiej do Polski w 1979 roku,

~ przemowa Ryana White'a, ch³opca chorego na AIDS, dyskryminowanego i odrzuconego przez kolegów, kole¿anki, nauczycieli i mieszkañców swojego miasteczka,

~ przemowa rannego Theodore'a Roosevelta chwilê po postrzale,

~ wyst±pienie Tildy Swinton na gali z okazji wystawy po¶wiêconej Davidowi Bowiemu,

~ przemowa Jerzego Owsiaka po pogrzebie prezydenta Gdañska Paw³a Adamowicza,

~ ma³o znane przemówienie Alberta Einsteina na nowojorskiej wystawie w 1940 roku, chwal±cego ideê Muru S³awy...

...a oprócz tego mowy królowej El¿biety I, Sokratesa, Pabla Picassa, Meghan Markle, Virginii Woolf, Victora Hugo, Richarda Nixona i wielu, wielu innych wspania³ych ludzi: pisarzy, poetów, polityków, dzia³aczy, muzyków i naukowców.

Przemowy niezapomniane to ¶wiadectwo walki o najwa¿niejsze warto¶ci: prawa cz³owieka, dostêp do edukacji, pokój i równo¶æ, a tak¿e dowód na to, ¿e s³owa maj± wielk± moc.

Informacje dodatkowe o Przemowy niezapomniane. S³owa, które zmieni³y bieg historii:

Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2019-11-27
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytu³ orygina³u: Speeches of Note

Tagi: bóg Biografie i literatura faktu

wiêcej

Kup ksi±¿kê Przemowy niezapomniane. S³owa, które zmieni³y bieg historii

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Przemowy niezapomniane. S³owa, które zmieni³y bieg historii - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - NaWidelcu
NaWidelcu
Przeczytane:2020-03-08,

S± takie s³owa, które na d³u¿ej zostaj± w naszych sercach, które zmieniaj± naprawdê wiele i o których nie sposób szybko zapomnieæ. Inspiruj±, szokuj±, poruszaj±… Wzbudzaj± ca³e morze emocji i ten zbiór jest w³a¶nie o nich.

Lubiê siêgaæ po niebanalne ksi±¿ki, które pozornie mog± siê wydawaæ zupe³nie nie w moim stylu. Bo co ciekawego mo¿na znale¼æ w zbiorze zupe³nie niepowi±zanych ze sob± przemów? Jak siê okazuje… bardzo du¿o. Ale od pocz±tku!

Po pierwsze, na uznanie zas³uguje ju¿ samo wydanie. Ksi±¿kê naprawdê przyjemnie siê trzyma w rêkach, a zaraz potem czyta. Piêkna, solidnie wykonana ok³adka. W ¶rodku za¶ przejrzysty uk³ad tre¶ci i zdjêcia oddaj±ca moment wyg³aszania przemowy. Nie trudno jest siê wczuæ i wyobraziæ sobie tê chwilê.

Bardzo ciekawy jest sam dobór tekstów. Znane persony przeplataj± siê z mniej rozpoznawalnymi osobami. ¦wietnie wp³ywa to na odbiór ca³o¶ci, bo to nie kwestia sprawy, a wa¿ko¶æ poruszanych tematów jest w tym zbiorze najwa¿niejsza.

Z kolei same cytowane teksty s± naprawdê inspiruj±ce! Mowa w nich zarówno o rzeczach wielkich, jak i bardzo przyziemnych. Najczê¶ciej te dwa aspekty s± ze sob± wzajemnie powi±zane. Dla mnie ich poznawanie by³o naprawdê inspiruj±ce i daj±ce do my¶lenia.

Ksi±¿ka sanowi zbiór 77 przemów, które mia³y znacz±cy wp³yw na historiê. Nale¿± one do bardziej i mniej znanych w obecnych czasach osób, jednak wszystkie charakteryzuj± siê tym, ¿e wywar³y du¿e wra¿enie na osobach ich wys³uchuj±cych. Spotkamy tu przemowy dzieci oraz ludzi doros³ych, biednych i bogatych, niewolników oraz w³adców, co dodatkowo sprawia, ¿e ka¿dy znajdzie co¶ interesuj±cego dla siebie w tej ró¿norodno¶ci.

Na mnie wiele z przeczytanych s³ów zrobi³o ogromne wra¿enie i da³o mi du¿o do my¶lenia. My¶lê, ¿e czê¶æ z tych 77 przemów na d³ugi czas pozostanie w mojej g³owie i duszy. Nie wszystkie przemowy dotycz± czasów wspó³czesnych, znajdziemy tutaj tak¿e te starsze z okresów powszechnego niewolnictwa, co rzuci nam trochê ¶wiat³a na przesz³o¶æ. Chwile spêdzone z t± ksi±¿k± to ogromnie wzbogacaj±ce do¶wiadczenie. Bardzo siê cieszê, ¿e po chwili wahania zdecydowa³am siê po ni± siêgn±æ. Autor zapozna³ nas z bardzo wa¿nymi s³owami ludzi, od których jeszcze wiele mo¿emy siê nauczyæ. Dodatkowo przemowy dotycz± wielu ró¿nych tematów – niewolnictwa, braku zrozumienia w¶ród ludzi, dyskryminacji i wielu wielu innych. S±dzê, ¿e ksi±¿ka jest godna uwagi i sk³aniaj±ca do przemy¶leñ.

W zasadzie jest to ksi±¿ka nieposiadaj±ca wad – poza wspania³± merytoryk± wydanie prezentuje siê bardzo ³adnie, twarda oprawa i zdjêcia zamieszczone w ksi±¿ce podnosz± jej walory estetyczne. Jedyne, co mo¿e mêczyæ przy d³ugim czytaniu to ma³y druk, jak na t± wielko¶æ ksi±¿ki, poniewa¿ momentami litery siê zlewaj±. Ale jest to chyba jedyny minus, jaki zauwa¿y³am.
Wed³ug mnie ksi±¿ka godna polecenia.

Za mo¿liwo¶æ przeczytania dziêkujê @CzytamPierwszy
www.czytampierwszy.pl

Avatar u¿ytkownika -

Przeczytane:2019-12-22,

Trudno mi uwierzyæ, ¿e po raz pierwszy zetknê³am siê z Shaunem Usherem a¿ trzy lata temu! Ba, ponad trzy lata. Czas mija niesamowicie szybko. Tym bardziej cieszy fakt, i¿ w moje rêce trafi³a jego kolejna publikacja. Wcze¶niejsza, drugi tom „Listów niezapomnianych”, absolutnie mnie zauroczy³a. Có¿, nadal nie nadarzy³a siê okazja do przeczytania poprzedniej czê¶ci, lecz wszyscy mi³o¶nicy literatury chyba rozumiej± ten ból. Ci±gle nowe premiery, nastêpne ksi±¿kowe wydatki. Jednak! Ju¿ przestajê zbaczaæ z pierwotnego tematu. Zapowied¼ „Przemów niezapomnianych” od razu wzbudzi³a spore zainteresowanie w¶ród czytelników, czemu sama równie¿ chêtnie siê podda³am. I nie ¿a³ujê. Gdy tylko nadszed³ mój egzemplarz, to od³o¿y³am na bok inne napoczête pozycje, spêdzaj±c kilka cudownych dni w otoczeniu arcym±drych s³ów. Poprzeczkê postawi³am wysoko, a autor ponownie zachwyci³. Grudzieñ, kiedy chodzi o literaturê, w tym roku wypada idealnie.

Muszê przyznaæ, i¿ niezbyt czêsto p³aczê nad ksi±¿kami. Chyba obraz trafia w ten sposób mocniej, aczkolwiek „Przemowy niezapomniane” odblokowa³y we mnie co¶ specyficznego, trudnego w okre¶leniu. W trakcie lektury uroni³am kilka ³ez, zdecydowanie siê ich nie wstydzê, a wrêcz przeciwnie, napawaj± pewn± dum±. Shaun Usher zebra³ w jednej ksi±¿ce setki zdañ, które ciê¿ko by³oby odnale¼æ osobno. Albert Einstein, Maria Sk³odowska-Curie, Theodore Roosvelt — ludzie znani, powa¿ani. A przynajmniej, kojarzone. Ale rzeczywi¶cie, po raz pierwszy natknê³am siê na ich mowy, wyg³aszane z ró¿nych okazji. I ¶miem podejrzewaæ, ¿e gdyby nie publikacja Ushera, to dalej ¿y³abym w pró¿ni.

Wydanie prezentuje siê znakomicie. Stylistyk± nawi±zuje do „Listów niezapomnianych”, wiêc ¶wietnie by³oby skompletowaæ ca³o¶æ, aby dekorowa³a zarówno umys³, jak i pó³kê! W ¶rodku egzemplarza znajdziemy mnóstwo zdjêæ oraz grafik ilustruj±cych czytany tekst. Wszystkie w dobrej jako¶ci, odpowiednio dobrane. Ucieszy³am siê, ¿e mogê zobaczyæ twarze tych, którzy do mnie mówi± z kart ksi±¿ki. Takie do¶æ naiwne my¶lenie, dzieciêce, ale wówczas czuæ g³êbsze po³±czenie. Lecz s±dzê te¿, ¿e czcionka powinna byæ odrobinê wiêksza, choæ znowu pozycja sta³aby siê o wiele grubsza…

Autor dobra³ przemowy w pozornie przypadkowy sposób. Ró¿ne epoki, osoby pe³ni±ce ca³kiem odmienne od siebie funkcje. Aczkolwiek istnieje wspólny mianownik, jakim jest wra¿liwo¶æ. I si³a s³ów. Tak, maj± one ogromn± moc sprawcz±, czego dowodzi recenzowana przeze mnie publikacja. Zdania zagrzewaj±ce do walki o lepsze jutro, zachwalaj±ce tych, którzy wspomniane „jutro” zmieniali. Konfrontuj±ce w ka¿dego, kto próbowa³ rozbiæ porz±dek ¶wiata. Niewolnictwo, rasizm — a najbardziej (subiektywnie) uderza zmar³y na samiutkim pocz±tku lat dziewiêædziesi±tych Ryan White. Miêdzynarodowy symbol dzieciêcych nosicieli HIV/AIDS. Wstyd, i¿ wcze¶niej o nim nie s³ysza³am, jednak nadrabiam. A wszystko dziêki Shaunowi Usherowi, jego idei na ksi±¿kê. Poruszaj±c± nawet w najmniejszym calu.

Jednym z podstawowych k³opotów wiadomo¶ci radiowych i telewizyjnych jest to, ¿e oba media sta³y siê niespójnym po³±czeniem przemys³u rozrywkowego, reklam i wiadomo¶ci. Ka¿da z tych trzech domen jest raczej dziwaczn± i czasami bardzo wyczerpuj±c± profesj±. Ale kiedy macie je wszystkie trzy pod jednym dachem, kurzy bitewny nigdy nie opada. Odgórne kierownictwo sieci, z niewieloma niezwyk³ymi wyj±tkami, zdoby³o ca³e swe do¶wiadczenie w reklamach, badaniach, sprzeda¿y lub przemy¶le rozrywkowym. Ale ze wzglêdu na naturê struktur korporacyjnych podejmuj± oni ostateczne i kluczowe decyzje w sprawach dotycz±cych wiadomo¶ci i spraw publicznych. Czêsto brak im na to zarówno czasu, jak i kompetencji.

„Przemowy niezapomniane” s± absolutnie potê¿nym zbiorem istotnych zdañ, które nale¿y zapamiêtaæ. Oto ¶wietny pomys³ na prezent dla naszych bliskich, zw³aszcza teraz, na Bo¿e Narodzenie. Zimowe wieczory — perfekcyjna pora na czytanie, co naprawdê potwierdzam. Rekomendujê te¿ zaopatrzenie siê w o³ówek, bo wiele fragmentów warto sobie zaznaczyæ, ewentualnie przepisaæ, gdy mamy wiêcej czasu. A s±dzê, ¿e du¿o osób najdzie na to ochota. Niechaj ta ksi±¿ka ¿yje, dzielcie siê ni± ze znajomymi, dzielcie siê ni± ze swoim otoczeniem!

Avatar u¿ytkownika - bombonierka1
bombonierka1
Przeczytane:2020-02-12, Ocena: 5, Przeczyta³am, Mam,

Stare przys³owie mówi, ¿e licz± siê czyny, nie s³owa. Ta ksi±¿ka jest jego absolutnym zaprzeczeniem. Oczywi¶cie nie ka¿de przemówienie jest warte zapamiêtania, ale w historii ¶wiata by³o wiele takich, do których warto powracaæ. "Przemowy niezapomniane. S³owa, które zmieni³y bieg historii" to ¶wietny zbiór wyst±pieñ, wyk³adów i przemówieñ, które powstawa³y czasem w niezwyk³ych okoliczno¶ciach.
Ksi±¿ka rozpoczyna siê od mocnego uderzenia - ostatniego przemówienia pewnego mordercy, który zosta³ skazany na ¶mieræ przez powieszenie. George Manley postanowi³ wykorzystaæ prawo do ostatniej przemowy przed straceniem i choæ tego nie wie, bo wyrok ¶mierci wykonano w 1738 roku, to jego s³owa s± ci±gle aktualne, a na mnie zrobi³y piorunuj±ce wra¿enie.
Jak to na ¶wiecie jest, ¿e bêd±c zwyk³ym, szarym cz³owiekiem mo¿na byæ pewnym, ¿e rêk± sprawiedliwo¶ci, prêdzej czy pó¼niej nas dopadnie, a przywódcy tego ¶wiata pozostan± bezkarni bez wzglêdu na ilo¶æ zamordowanych ludzi. Manley nie kwestionowa³ zasadno¶ci kary, jak± mu wymierzono, chcia³ ponie¶æ konsekwencje swojego czynu. Ale jednocze¶nie zastanawia³ siê i chcia³, ¿eby zgromadzony na placu t³um równie¿ siê zastanowi³, czy ludzie nie powinni byæ traktowani tam samo. Przywódcy wypowiadaj±cy wojny, wysy³aj±cy na front ¿o³nierzy, wydaj±cy rozkazy mordowania, z regu³y nie ponosz± winy na ¶mieræ niewinnych ludzi. Tak by³o, jest i zapewne bêdzie... Po prawie czterystu latach od mowy George'a Manley'a praktycznie nic siê nie zmienia, a pojedyncze przypadki w historii ¶wiata pokazuj±, ¿e sprawiedliwo¶æ jest wymierzana wybiórczo.
Zwyk³y, pospolity morderca, a takie s³owa. Czytaj±c t± pierwsz± przemowê, wiedzia³am ¿e trafi³am na niez³± ksi±¿kê. Dalej jest równie dobrze. Roosevelt, Owsiak, Einstein czy Nixon, wszystkie te przemówienia zosta³y zebrane w jeden wspania³y zbiór. I nawet je¶li na pocz±tku nazwisko mówcy nic mi nie mówi³o, to autor zadba³ o jego krótk± charakterystykê, ale tak¿e o wyja¶nienie okoliczno¶ci, w których przemówienie zosta³o wyg³oszone... albo i nie. Tak! W tej ksi±¿ce znajduj± siê równie¿ przemówienia, które nigdy nie zosta³y wypowiedziane na g³os. To dopiero jest ciekawe!

Ksi±¿kê zamówi³am na portalu Czytampierwszy.pl

Avatar u¿ytkownika - lemonadestreet
lemonadestreet
Przeczytane:2020-02-03, Ocena: 5, Przeczyta³em, Mam, 52 ksi±¿ki 2020,

"Przemowy niezapomniane" to zbiór najwa¿niejszych wyst±pieñ, które znacz±co wp³ynê³y na ¶wiat. Jest ich w ksi±zce 77. Znajdziemy tam przemowy sprzed wielu lat, jak równie¿ te wspó³czesne, osób znanych i zwyk³ych ludzi. W¶ród polskich mówców m.in. Wis³awa Szymborska, Jan Pawe³ II, Marie Curie Sk³odowska czy Jurek Owsiak.
Ka¿da przemowa jest poprzedzona krótkim wstêpem, gdzie i w jakich okoliczno¶ciach zosta³a wyg³oszona. Osobi¶cie wola³abym trochê rozwin±æ ten tekst poprzedzaj±cy przemówienie, ale wtedy faktycznie ksi±¿ka by³aby do¶æ gruba. I tak jest napisana do¶æ drobnym druczkiem. Jest to natomiast ¶wietny przyczynek do tego, aby samemu poszperaæ w historii i przeczytaæ co¶ wiêcej na temat danej osoby czy wydarzenia. Ta ksi±¿ka to naprawdê ciekawa lekcja historii. Wielu z mówców to osoby mi nieznane, dziêki temu opracowaniu mog³am je poznaæ. S± to naprawdê inspiruj±ce postaci.
Do ka¿dego przemówienia do³±czone jest równie¿ zdjêcie osoby, która je wyg³osi³a, grafika z ni± zwi±zana lub zdjêcie oryginalego tekstu przemówienia. Na przyk³ad przestrzelonych kartek z zapisem wyst±pienia Roosevelta, który zosta³ postrzelony tu¿ przed jego wyg³oszeniem. Albo oryginalne, rêczne notatki spisane przed wielu lat przez królow± Anglii. My¶lê, ¿e to idealne uzupe³nienie tego opracowania.
To warto¶ciowa pozycja, dobrze, ¿e powsta³a. Porusza wiele wa¿nych spraw. My¶lê, ¿e nie da siê przeczytaæ wszystkiego na raz. Warto pochyliæ siê nad ka¿dym, nawet najkrótszym z przemówieñ i daæ sobie chwilê na refleksjê.
www.czytampierwszy.pl

Inne ksi±¿ki autora
Listy niezapomniane
Shaun Usher0
Ok³adka ksi±zki - Listy niezapomniane

Zbiór ponad stu wyj±tkowych, najciekawszych i najwa¿niejszych listów w historii ludzko¶ci: aplikacja Leonarda da Vinci szukaj±cego pracy, ostatni list...

Listy niezapomniane. Tom II
Shaun Usher0
Ok³adka ksi±zki - Listy niezapomniane. Tom II

Korespondencja godna szerszego grona odbiorców Drugi tom Listów niezapomnianych to kolejny bogaty i inspiruj±cy zbiór korespondencji, który przypomina...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje