Ok³adka ksi±¿ki - Przemowy niezapomniane. S³owa, które zmieni³y bieg historii

Przemowy niezapomniane. S³owa, które zmieni³y bieg historii

Ocena: 4.67 (3 g³osów)

Ksi±¿ka sanowi zbiór 77 przemów, które mia³y znacz±cy wp³yw na historiê. Nale¿± one do bardziej i mniej znanych w obecnych czasach osób, jednak wszystkie charakteryzuj± siê tym, ¿e wywar³y du¿e wra¿enie na osobach ich wys³uchuj±cych. Spotkamy tu przemowy dzieci oraz ludzi doros³ych, biednych i bogatych, niewolników oraz w³adców, co dodatkowo sprawia, ¿e ka¿dy znajdzie co¶ interesuj±cego dla siebie w tej ró¿norodno¶ci.

Na mnie wiele z przeczytanych s³ów zrobi³o ogromne wra¿enie i da³o mi du¿o do my¶lenia. My¶lê, ¿e czê¶æ z tych 77 przemów na d³ugi czas pozostanie w mojej g³owie i duszy. Nie wszystkie przemowy dotycz± czasów wspó³czesnych, znajdziemy tutaj tak¿e te starsze z okresów powszechnego niewolnictwa, co rzuci nam trochê ¶wiat³a na przesz³o¶æ. Chwile spêdzone z t± ksi±¿k± to ogromnie wzbogacaj±ce do¶wiadczenie. Bardzo siê cieszê, ¿e po chwili wahania zdecydowa³am siê po ni± siêgn±æ. Autor zapozna³ nas z bardzo wa¿nymi s³owami ludzi, od których jeszcze wiele mo¿emy siê nauczyæ. Dodatkowo przemowy dotycz± wielu ró¿nych tematów – niewolnictwa, braku zrozumienia w¶ród ludzi, dyskryminacji i wielu wielu innych. S±dzê, ¿e ksi±¿ka jest godna uwagi i sk³aniaj±ca do przemy¶leñ.

W zasadzie jest to ksi±¿ka nieposiadaj±ca wad – poza wspania³± merytoryk± wydanie prezentuje siê bardzo ³adnie, twarda oprawa i zdjêcia zamieszczone w ksi±¿ce podnosz± jej walory estetyczne. Jedyne, co mo¿e mêczyæ przy d³ugim czytaniu to ma³y druk, jak na t± wielko¶æ ksi±¿ki, poniewa¿ momentami litery siê zlewaj±. Ale jest to chyba jedyny minus, jaki zauwa¿y³am.
Wed³ug mnie ksi±¿ka godna polecenia.

Za mo¿liwo¶æ przeczytania dziêkujê @CzytamPierwszy
www.czytampierwszy.pl

Informacje dodatkowe o Przemowy niezapomniane. S³owa, które zmieni³y bieg historii:

Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2019-11-27
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytu³ orygina³u: Speeches of Note
Doda³/a opiniê: zaczytanalala

Tagi: bóg Biografie i literatura faktu

wiêcej
Zobacz opinie o ksi±¿ce Przemowy niezapomniane. S³owa, które zmieni³y bieg historii

Kup ksi±¿kê Przemowy niezapomniane. S³owa, które zmieni³y bieg historii

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Inne ksi±¿ki autora
Listy niezapomniane. Tom II
Shaun Usher0
Ok³adka ksi±zki - Listy niezapomniane. Tom II

Korespondencja godna szerszego grona odbiorców Drugi tom Listów niezapomnianych to kolejny bogaty i inspiruj±cy zbiór korespondencji, który przypomina...

Listy niezapomniane
Shaun Usher0
Ok³adka ksi±zki - Listy niezapomniane

Zbiór ponad stu wyj±tkowych, najciekawszych i najwa¿niejszych listów w historii ludzko¶ci: aplikacja Leonarda da Vinci szukaj±cego pracy, ostatni list...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca
Opad