Świat w oczach ludzi średniowiecza.
Oszałamiająca wyprawa przez średniowieczny świat widziany oczami ówczesnych podróżników.
Historia ożywa na kartach tego niezwykłego turystycznego przewodnika, który zabiera nas w podróż z uczonymi, szpiegami, pielgrzymami i świętymi od Europy przez Persję i Indie aż po kres Ziemi. Ludzi średniowiecza fascynowały bogactwa i cuda krain rozciągających się poza obszarem, który dobrze znali, dzięki czemu zyskały popularność przewodniki, relacje z wypraw i mapy. Wykorzystując nieznane szerzej relacje, autor stworzył żywy atlas, w którym zaciera się granica między krainami rzeczywistymi a wyimaginowanymi.
Podążamy wraz z podróżnikami od zatłoczonych średniowiecznych bazarów po tajemnicze wyspy, gdzie rosły na drzewach jagnięta roślinne, poznajemy plakietki pielgrzymów, weneckie środki przeczyszczające i latające trumny, stajemy twarzą w twarz z bandytami na gościńcu i idziemy na schadzkę z egzotyczną księżniczką.
Przygoda czeka!
Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2024-10-22
Kategoria: Historyczne
Tytuł oryginału: A Travel Guide to the Middle Ages
,,Przewodnik Średniowiecznego Obieżyświata" to książka, która sprawiła, że przeniosłam się do średniowiecza. Czytając ją czułam, że autor wykonał dużo dobrej pracy, by przekazać nam realia panujące w tamtym świecie. W świecie pełnym niebezpieczeństw, ale tak bardzo ekscytujących. Tak bardzo inny niż ten, który dzisiaj znamy.
Autor zabiera nas w podróż nie tylko w czasie, ale również do różnych miejsc. Odwiedzimy Ulm, Pekina, Wenecji, Rzymu, Akwizgran i wiele innych miejsc. Jest to podróż, która oscyluje pomiędzy prawdą a fikcją. Bo czy ktoś widział Raj Ziemilski albo wyspę Amazonek?
Dzięki tej książce poznamy bliżej wiele znanych nam już postaci, które zapisały się na kartach historii. Są tutaj również mniej znane, o których mało się mówi.
Odbędziemy podróż od Europy po Persję i Indie. Będziemy je przemierzać od bazarów i gospody po tajemnicze wyspy. Poznamy weneckie środki przeczyszczające i latające trumny.
Zwiedzimy Kościoły, klasztory. Poznamy obce alfabety, które pragnęli poznać podróżnicy tamtych czasów. I ujrzymy indyjską przyrodę, która oszałamia.
Książka zawiera ilustracje kolumn, zwierząt i postaci. Napisana jest prostym językiem dzięki czemu czyta się ją dość szybko i z dużym zainteresowaniem. A humorystyczne wstawki sprawiają, że lektura jest naprawdę przyjemna.
Ta książka nie jest ani typowym przewodnikiem, ani opracowaniem naukowym o dawnych czasach. Jest ciekawą podróżą do średniowiecza, którą bardzo Wam polecam.
Przeczytane:,
(czytaj dalej)