Kto z was może nazywać się obieżyświatem? Ja uwielbiam podróże i nowe miejsca, ale narazie bardziej są to podróże po Polsce niż po świecie. Ale mamy książki i to one pomagają nam wirtualnie podróżować. Dzisiaj przychodzę z recenzją najnowszej książki Anthonego Bale pod tytułem "Przewodnik średniowiecznego obieżyświata." Autor zabiera nas w świat średniowiecznych podróżników i pokazuje jak i gdzie wtedy podróżowano. Większość ludzi podróżowało w tamtych czasach do miejsc świętych by zobaczyć na własne oczy te miejsca. Ale byli też tacy co podążali w świat by odkryć coś nowego. W średniowieczu w pewnym sensie podobnie jak dzisiaj podróże wiązały się z ryzykiem ale i niebezpieczeństwem ze strony rabusiów, piratów bądź dzikich zwierząt. Oczami ówczesnych podróżników zwiedzamy i odkrywamy nowe, nieznane rejony. Autor dzięki tej książce oddaje im swego rodzaju hołd. Widać ilość pracy włożonej przez autora by uzyskać taki ogrom informacji. Barwna, momentami pełna humoru, pikanterii ale i panujących absurdów książka. Są tu też informacje o miejscach fantastycznych, wymyślonych stworach a także wierzeniach i zabobonach. Ciekawa pozycja.
Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2024-10-22