Okładka książki - Przeźroczysty czyli wigilia z troglodytami

Przeźroczysty czyli wigilia z troglodytami

Jasiek to pięćdziesięcioletni, wybitnie antypatyczny kierowca autobusu, który nosi przezwisko „Kebab”. Różne anegdoty z jego życia pokazują go jako człowieka złośliwego, wrednego i skupionego na utrudnianiu życia innym. Nawet żona i dzieci nie są wolne od przemocy i agresji z jego strony. Ale ten Jasiek, który zgotował piekło swoim bliskim, sam zaczyna przechodzić piekło w swoim życiu. Splot różnych wydarzeń, ciężka choroba, ale też i wytrwała miłość żony, zaczynają powoli przemieniać jego serce. Lecz czy tak zatwardziały w swej nienawiści człowiek jest w stanie się przemienić? Czy zdąży? Czy odnajdzie w sobie na nowo człowieczeństwo?Przeźroczysty to powieść, która poruszy Twoje najgłębsze emocje. Pokaże ciemną stronę człowieka. Skłoni do refleksji nad samym sobą i światem. Możesz się poczuć obrażony i poniżony, ale nie pozostaniesz obojętny. Czy odważysz się wyruszyć w trasę przez życie z kierowcą Jaśkiem „Kebabem”? Być może spotkasz po drodze siebie samego, takiego jakiego nie chciałbyś spotkać! Ale pamiętaj – każda droga kiedyś się kończy. Obyś zdążył dojechać do pętli przemieniony…, bo nie każdy ma taką szansę.

Informacje dodatkowe o Przeźroczysty czyli wigilia z troglodytami :

Wydawnictwo: Avalon
Data wydania: 2026-03-19
Język oryginału: Polski

Kup książkę Przeźroczysty czyli wigilia z troglodytami

Przeźroczysty czyli wigilia z troglodytami - opinie o książce

Avatar użytkownika - Dancia
Dancia
Przeczytane:2026-04-03, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,

Super książka. Okładka bardzo intrygująca , a treść dająca ogromnie do myślenia. Historia Jaśka Kebaba może być historią każdego z ludzi. Bo kto z nas czasem nie bywa wredny, kto z nas nie ma gorszych dni, kto nie ma chwilami dość innych. Tyle, że dla Jaśka to nie były chwilowo negatywne odczucia, jego całe życie było jednym wielkim fochem na świat. Pracując jako kierowca autobusu spotykał się na co dzień z innymi , miewał różne przygody i różne relacje ze współpracownikami. A w tym wszystkim w większości niestety tylko krzywdził. Głównie swoich najbliższych. W końcu przez różne okoliczności zaczyna dostrzegać to co w nim złe. I podejmuje starania, by coś zmienić, ale niestety jak się okazuje ma bardzo mało czasu. Ekstra są takie powieści,które pokazują złą stronę człowieka. Dlatego, że często i czytelnik może przez pryzmat książki dostrzec swoje wady i zacząć nad nimi pracować. To są takie jakby historie edukacyjne, dające do myślenia. Dla mnie ta powieść jest świetna. Napisana odważnie, bez tabu, bez cenzury. Chwilami może i ostra, ale dzięki temu jeszcze bardziej dotyka emocji. Ja polecam. W mojej opinii to naprawdę super książka. Zostanie ze mną. I będzie drogowskazem i pouczeniem.

Avatar użytkownika - Eliszebeth
Eliszebeth
Przeczytane:2026-03-29, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,

Znając poprzednie książki tego autora, pełna ciekawości tuż po premierze sięgnęłam po najnowszą powieść. I nie zawiodłam się. Autor kolejny raz porusza serca i umysły.

"Przeźroczysty czyli wigilia z troglodytami" to niezwykła wycieczka po najciemniejszych zakamarkach ludzkiego serca, umysłu, charakteru .Główny bohater, kierowca autobusu Jasiek nazywany Kebabem skupia w sobie chyba wszystkie najgorsze ludzkie cechy. Jest apodyktyczny, wybuchowy, nie mający szacunku do nikogo innego. Każdego człowieka traktuje z lekceważeniem, jakby przeszkadzało mu to, że inni żyją i oddychają tym samym powietrzem. Szczególnie wredny, a nawet agresywny jest dla swoich najbliższych, zwłaszcza żony, która mimo wszystko jest mu wierna i oddana. Z czasem różne zdarzenia ,które go dotykają zaczynają poruszać skostniałe serce Jaśka. Krok po kroku otwiera oczy na kolejne swoje wady, dostrzegając jak strasznym był człowiekiem. Jednak jak się okazuje czasu ma bardzo niewiele na autorefleksję i naprawienie krzywd. Czy zdąży?

Książka jest specyficzna. Napisana jakby z perspektywy głównego bohatera, jakby była jego własną opowieścią. Nie brakuje mocnych słów i pokazywania negatywnych cech w sposób bardzo dosadny. Tak naprawdę nawet sam czytelnik już na początku może się poczuć obrażony przez Jaśka. Ale rozumiem, że taki był zamysł autora, by do głębi wzbudzić emocje. Prawdziwe i silne. I to się udało.

Ta powieść potężnie konfrontuję nas z samym sobą. Zmusza do refleksji nad stanem naszego serca, nad tym jaki jest nasz stosunek do bliskich, znajomych, współpracowników. Każe zajrzeć w głąb siebie i poszukać ile w nas jest z Jaśka Kebaba i czy coś z tym robimy ,by było tego jak najmniej, bo ile wiadomo ile mamy czasu na to, by stać się lepszymi.

Ślepiec
Marcin Mikrut-Filipak0
Okładka ksiązki -  Ślepiec

Problem istnieje. Nawet jeśli go nie widzisz. Profesor Roman Stroszkiewicz to wybitny naukowiec i świetny wykładowca, któremu kariery zazdrości wielu...

Opad
Opad