Okładka książki - Przy stole Jane Austen. Przepisy inspirowane jej powieściami

Przy stole Jane Austen. Przepisy inspirowane jej powieściami

Dobre szarlotki stanowią znaczną część naszego domowego szczęścia.

Jane Austen

Od pikniku na Box Hill i kolacji na balu w Netherfield po rodzinne obiadki pani Bennet i zbieranie truskawek w Donwell Abbey - jedzenie odgrywa ważną rolę w powieściach Jane Austen.

,,Przy stole Jane Austen" to zbiór smakowitych przepisów, które oddają ducha i rozmach posiłków ze świata pisarki oraz czasów regencji, dostosowanych do współczesnych upodobań i gustów. Biała zupa z Netherfield, paszteciki piknikowe z Box Hill, gorąca czekolada generała Tilneya i ogrodowe risotto z Chawton Cottage to zaledwie kilka z ponad 70 przepisów, dzięki którym zasiądziemy do stołu z ulubionymi bohaterami, a krótkie rozważania pomiędzy nimi przybliżą nam zarówno epokę, jak i fascynującą postać autorki.

Informacje dodatkowe o Przy stole Jane Austen. Przepisy inspirowane jej powieściami:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2025-08-07
Kategoria: Kuchnia
Tytuł oryginału: Jane Austens Table: Recipes Inspired by the Works of Jane Austen

Tagi: Gotowanie kulinaria itd.

Kup książkę Przy stole Jane Austen. Przepisy inspirowane jej powieściami

Przy stole Jane Austen. Przepisy inspirowane jej powieściami - opinie o książce

Avatar użytkownika - baska
baska
Przeczytane:2025-09-03, Ocena: 5, Przeczytałam,

Dla wszystkich miłośników twórczości Jane Austen ta ksiażka to istna  wisienkę na torcie :)
W tej wyjątkowej książce kucharskiej zasiadamy do posiłków wraz bohaterami z kart powieści autorki. Przepisy  poprzedzone są notatką nawiązującą do bohaterów możemy się tez nieco więcej dowiedzieć o specjałach z danego przepisu :) I tak dowiedziałam się, że moja ulubiona owsianka czy inaczej kaszka była swojego czasu nie tylko posiłkiem śniadaniowym, ale jadło się ją o każdej porze dnia. Jej składniki odżywcze pomagały chorym wracać do zdrowia i stanowiła jedno z głównych dań u najniższej klasy społecznej.
Przepisów jest ponad 70, większość opatrzona jest zdjęciami gotowego dania. Jeżeli chodzi o trudność to raczej nie są rozbudowane i wydają się być proste w przygotowaniu, niekiedy znajdą się jakieś szalone składniki jak np. melasa jednak śmiało można przygotować sobie zamiennik :)

Książka kucharska braci Grimm. Przepisy inspirowane baśniami
Robert Tuesley Anderson0
Okładka ksiązki - Książka kucharska braci Grimm. Przepisy inspirowane baśniami

Ponad 70 przepisów kulinarnych zainspirowanych ,,Baśniami braci Grimm". Baśnie zamieszczone w zbiorze Grimmów są pełne zapadających w pamięć bohaterów...

Książka kucharska elfów. Przepisy inspirowane losami elfów Tolkiena
Robert Tuesley Anderson0
Okładka ksiązki - Książka kucharska elfów. Przepisy inspirowane losami elfów Tolkiena

Od sławetnych uczt u Elronda po dary Galadrieli, lembas i miruvor - potrawy i napoje przyrządzane przez elfów Tolkiena są tajemnicze, eteryczne i przepyszne...