Ponad 70 przepisów kulinarnych zainspirowanych ,,Baśniami braci Grimm".
Baśnie zamieszczone w zbiorze Grimmów są pełne zapadających w pamięć bohaterów, mrocznych scenerii, lekcji życiowych i... pysznego jedzenia. Ta książka gromadzi ponad 70 przepisów nawiązujących do opowieści, które Jacob i Wilhelm Grimmowie po raz pierwszy opublikowali na początku XIX wieku, a które do dziś fascynują czytelników. Od pożywnego śniadania roztropnego Jasia, czyli bekonu z cebulką z patelni, po wymyślny świąteczny smakołyk, jakim jest domek z piernika Jasia i Małgosi - znajdziemy tu przepisy na każdą okazję i na każdy posiłek. Towarzyszą im eseje o naukowym zacięciu, przedstawiające rolę poszczególnych potraw i składników zarówno w baśniach, jak i w prawdziwym życiu dawnych mieszkańców Europy. Dzięki temu możemy się głębiej zanurzyć w pociągający świat ,,Baśni braci Grimm".
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2025-09-04
Kategoria: Kuchnia
Tytuł oryginału: The Brothers Grimm Cookbook: Recipes Inspired by Fairy Tales
„Książka kucharska braci Grimm. Przepisy inspirowane baśniami” to niezwykła pozycja, która łączy świat kulinariów z magiczną atmosferą klasycznych baśni. Autor z pasją i wyczuciem przenosi czytelników do świata pełnego zapachów, smaków i opowieści, które od pokoleń zachwycają zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Pod względem treści książka zachwyca nie tylko bogactwem przepisów – ponad 70 dań na różne okazje – ale także głębią narracji i esejami, które przybliżają rolę poszczególnych składników w kontekście historycznym i baśniowym. Od prostych śniadań, takich jak bekon z cebulką, po bardziej wymyślne słodkości, jak piernikowy domek z „Jasia i Małgosi”, każdy przepis został starannie opracowany i wpisuje się w baśniową konwencję, dodając kulinarnym doświadczeniom magii i nostalgii.
Książka jest nie tylko praktycznym przewodnikiem kuchennym, ale także pięknie wydanym egzemplarzem. Oprawa graficzna, ilustracje i eleganckie wydanie tworzą atmosferę, która zachęca do sięgnięcia po nią nawet tylko dla samej estetyki. To sprawia, że czytanie i gotowanie stają się prawdziwą ceremonią, pełną magii i wyobraźni.
Autor znakomicie wpisał się w baśniową tematykę, sprawiając, że każda potrawa to nie tylko jedzenie, ale i opowieść, która pobudza wyobraźnię. Większość przepisów jest przystępnych i łatwych do wykonania, jednak znajdują się również nieco bardziej wyszukane jak np. sarnina, co czyni tę książkę idealną zarówno dla doświadczonych kucharzy, jak i dla początkujących entuzjastów gotowania. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Dodatkowo w książce znajdziemy interesujące opowieści i anegdoty, które pogłębiają zanurzenie się w świat braci Grimm i ich magicznych historii.
Moje osobiste doświadczenie z książką to przede wszystkim radość z przygotowywania potraw inspirowanych baśniami. Szczególnie przypadły mi do gustu naleśniki z pajęczyną, owsianka, piernikowy domek z Jasia i Małgosi, ciasteczka Królewny Śnieżki, które okazały się nie tylko smaczne, ale i efektowne, a ich przygotowanie było szybkie i przyjemne. To dowód na to, że kulinarna podróż do baśniowego świata może być nie tylko smaczna, ale i pełna zabawy.
„Książka kucharska braci Grimm” to znakomite połączenie literatury, historii i kulinariów, które z pewnością zachwyci każdego miłośnika baśni, gotowania i pięknych wydań. To pozycja, która inspiruje do odkrywania magii codziennych posiłków i przypomina, że jedzenie samo w sobie może opowiadać historie i tworzyć niezapomniane wspomnienia. Gorąco polecam tę książkę wszystkim, którzy chcą połączyć pasję do gotowania z magiczną atmosferą dzieciństwa.
❣„Książka kucharska braci Grimm” to nie tylko przepisy inspirowane baśniami,ale przepisy które po wykonaniu cieszą oczy a później żołądek.
*Na samym początku mamy spis treści z przepisami oraz numerami stron w których je odnajdziemy.
*Do przepisów są zdjęcia potraw oraz ilość porcji ze składnikami i wykonaniem potrawy
*Na końcu książki odnajdziemy INDEKS z alfabetycznym spisem treści
W tej książce znajdziemy:
🥚 Jajka na wiele sposobów
🥞Naleśniki w kilku przepisach
🍞chleb z masłem i ich przepisy
🧈Maslo i mleko
🥗Kaski i okruchy
🍯Magiczny garnuszek
🫖Jednym haustem
🧁Długo i szczęśliwie
❣Przepisy nie są skompilowane i trudne.Kazdy znajdzie coś dla siebie-na śniadanie,obiad,kolacje,imprezę czy chwilę przyjemności z dodatkowym 🧁
❣Twarda oprawa+ mnóstwo zdjęć potraw powoduje,że z łatwością wykona każdy z nas.
❣„Książka kucharska braci Grimm” to przepięknie wydana książka z cudownymi i przepysznymi przepisami,by wprowadzić do swojej kuchni coś magicznego i kolorowego,a najważniejsze-smacznego dla całej rodziny.
❣Już wykorzystałam mnóstwo przepisów,by sprawić mojej rodzinie radość z poznaniem nowych smaków.Wam też ją polecam,by jedzenie było smaczniejsze i bardziej kolorowe.❣
Którą z baśni braci Grimm lubicie najbardziej? Ja chyba najbardziej Kopciuszka, chociaż z drugiej strony wszystkie mi się podobają🤗 S pytam Was o to, bo właśnie ukazała się "Książka kucharska braci Grimm" Roberta Tuesley Andersona. Mamy tu ponad 70 przepisów zainspirowanych baśniami i podzielonych na tematyczne rozdziały tak jak na przykład: magiczny garnuszek, jednym haustem, kąski i okruchy czy długo i szczęśliwie. Już sam spis treści zachęca do testowania. Całość umieszczona jest w pięknej twardej okładce i z cudnymi zdjęciami potraw. Ja na pierwszy rzut upiekłam babeczki z orzechami i jagodami (zamiast jagód użyłam borówek, bo takie właśnie miałam) wyszły przepyszne. Na pewno będę testować kolejne, bo bardzo mnie zaciekawił grzaniec niedźwiedź skóry czy na przykład kurczak śpiącej królewny. Polecam
Baśnie braci Grimm intrygowały i przerażały zarazem, zdecydowanie potrafiły uruchomić wyobraźnię i mnóstwo emocji. Na tych baśniach zostałam wychowana, więc gdy tylko pojawiła się ich książka kucharska byłam bardzo ciekawa co w niej znajdę.
Muszę przyznać że jej oprawa graficzna już jest piękna, twarda oprawa, akwarelowe ilustracje, przypomnienie baśni, do których nawiązują przepisy i przyjemne zdjęcia potraw.
Test przepisów też wypadł pozytywnie, upiekłam babeczki, zrobiłam ciasteczka, oraz rybę z frytkami. Zarówno ja jak i domownicy byli bardzo zadowoleni. Na szczęście przepisy są łatwe i będą też fajnym pomysłem na wspólne gotowanie z dziećmi.
To wspaniała książka kucharska połączona z wyobraźnią ale przede wszystkim magia niezwykłych baśni. Autor zabiera nas w podróż do świata dzieciństwa a jednocześnie ukazuje ucztę dla podniebienia.
~
W środku znajduję się mnóstwo świetnych przepisów inspirowanych postaciami i historiami znanych braci Grimm. A dzięki temu samo gotowanie staje się magią a za razem świetną zabawą i przyjemna uczta.
~
Ja uwielbiam naleśniki, a że w książce przepisów na to danie troszkę jest to zdecydowałam sie zrobić "Holenderskie naleśniki". Przepis łatwy, szybki a przede wszystkim smaczny! Te naleśniki idealnie sprawdza się nie tylko na śniadanie na słodko ale też jako deser. Każdy w tej wspaniałej książce znajdzie coś dla siebie a ja na pewno coś z niej jeszcze ugotuje!
Dziękuję wydawnictwu Prószyński i S-ka za egzemplarz ♥️
Kulinarna podróż do baśniowego świata, czy może być jakaś lepsza rekomendacja. W książce jest ponad 70 przepisów, z których każdy jest owiany baśniową aurą opowieściami braci Grimm, co sprawiło, że książka kucharska zachwyca atmosferą.
Autor znakomicie wpisał się w baśniową konwencję i niesamowicie ukazał, że jedzenie samo w sobie może być opowieścią, gdy tylko z odpowiednią pieczołowitością się o nie zadba.
Przepisy są bardzo przystępne w kwestii ich przygotowania, ale mają w sobie jakaś mistyczną aurę.
Cały proces przygotowania ma w sobie coś z inscenizacji, która staje się wrotami do całego baśniowego świata, pełnego magii, a także nostalgicznych wspomnień z dzieciństwa.
Co do konkretnych przepisów, to naleśniki z pajęczyny i paella ,,złota góra", nie muszę oczywiście wspominać, że rozdział ,,Jednym haustem" opanowałam cały i to zaskakująco szybko.
Prószyński nie pierwszy i pewnie nie ostatni raz zachwycił mnie samym wydaniem, które naprawdę przeniosło mnie do innego lepszego świata i duża w tym zasługa oprawy graficznej, która zachwyca. To niby prosta książka kucharska, a mnie co przyznaję z radością zainspirowała.
,,Książka kucharska braci Grimm" połączyła kulinaria z literacką podróżą i historycznymi nawiązaniami, a to wszystko owinięte magiczną aurą. To książka, w której potrawy opowiadają i pobudzają zarówno kulki smakowe jak i wyobraźnię.
Pięknie wydana piękna książka.
Od sławetnych uczt u Elronda po dary Galadrieli, lembas i miruvor - potrawy i napoje przyrządzane przez elfów Tolkiena są tajemnicze, eteryczne i przepyszne...
Czy próbowaliście sobie kiedyś wyobrazić, jak smakowały miodowniki Beorna, lembas czy kram? Książka ,,Przepisy kulinarne ze świata Tolkiena" zawiera...
Przeczytane:2025-09-19, Ocena: 6, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025, 26 książek 2025, 52 książki 2025, 12 książek 2025, Posiadam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2025,
Kiedy kuchnia spotyka się z literaturą, powstaje coś wyjątkowego – a „Książka kucharska braci Grimm. Przepisy inspirowane baśniami” autorstwa Roberta Tuesleya Andersona jest tego doskonałym przykładem. To niezwykłe połączenie klasycznej książki kucharskiej z literackim światem baśni, które przenosi czytelnika w pełną magii i smaków podróż przez znane opowieści braci Grimm.
Autor stworzył ponad 70 przepisów inspirowanych najbardziej znanymi baśniami, takimi jak „Jaś i Małgosia”, „Roszpunka” czy „Czerwony Kapturek”. Każde danie to coś więcej niż tylko kulinarna propozycja – to opowieść, wspomnienie i emocja zaklęta w smaku. Znajdziemy tu zarówno proste, wiejskie potrawy, jak bekon z cebulką Jasia, jak i bardziej wyszukane desery, takie jak piernikowy domek czarownicy. Przepisy podane są w przystępny sposób, ale tym, co wyróżnia tę książkę, jest jej klimat – nostalgiczny, nastrojowy, czasem mroczny, zawsze magiczny.
Styl, w jakim napisana jest książka, balansuje pomiędzy literackim esejem a praktycznym przewodnikiem kulinarnym. Anderson nie tylko podaje składniki i instrukcje, ale także opowiada o historii potraw, ich znaczeniu w kontekście baśni i kultury XIX-wiecznej Europy. To podejście pozwala lepiej zrozumieć tło opowieści, a jednocześnie wzbogaca naszą wiedzę o dawnych zwyczajach kulinarnych. Książka zachwyca również od strony wizualnej – pełna jest klimatycznych ilustracji i stylizowanych detali, które podkreślają jej baśniowy charakter.
Emocje zawarte w książce są równie intensywne, jak smaki. Przez jedzenie obserwujemy świat bohaterów – ich głód, pokusy, lęki i marzenia. Gotując według tych przepisów, niemal fizycznie wchodzimy do świata baśni, jakbyśmy mogli na chwilę stać się częścią opowieści, które towarzyszyły nam w dzieciństwie. To nie tylko sposób na odtworzenie dań, ale także na ponowne przeżycie znanych historii – tym razem wszystkimi zmysłami.
Przesłanie tej książki jest proste, ale głębokie – jedzenie to coś więcej niż potrzeba, to część kultury, tożsamości i wspólnoty. Przez gotowanie możemy opowiadać historie, budować relacje, przekazywać tradycje. „Książka kucharska braci Grimm” przypomina, że magia może kryć się w codziennych czynnościach – wystarczy spojrzeć na nie inaczej.
Z pełnym przekonaniem polecam tę książkę każdemu, kto kocha baśnie, historię i kuchnię. To wyjątkowa pozycja – idealna na prezent, do wspólnego gotowania z dziećmi, albo jako inspiracja na długie wieczory przy ciepłym piekarniku. „Książka kucharska braci Grimm” to nie tylko zbiór przepisów – to zaproszenie do świata wyobraźni, w którym każda potrawa opowiada własną historię.