Psychologia. Przygody ludzkiego umysłu sięga w głąb ludzkiej świadomości i rzuca światło na ukryte powody, dla których czujemy, myślimy i zachowujemy się w określony sposób. Zawiera wiele wziętych z życia przykładów, kreśli sylwetki najwybitniejszych psychologów, opisuje mnóstwo eksperymentów i badań mających na celu odkrycie sposobu działania naszego umysłu.
Książka podzielona jest na osiem fascynujących rozdziałów, objaśniających wszystko - od prawdziwych powodów, dla których się zakochujemy, po sposoby na zapewnienie sobie zdrowego snu. Od poważnych zaburzeń, po wiedzę na temat tego, jak wygląda nasze codzienne życie.
Psychologia: Przygody ludzkiego umysłu zabierze Cię w fascynującą podróż po zakamarkach naszego umysłu.
Wydawnictwo: Alma-Press
Data wydania: 2024-09-10
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: Bedside Book of Psychology
Przeczytane:2025-05-12, Przeczytałam, Mam, Przeczytane, 52 książki 2025, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2025, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025, 12 książek 2025, 26 książek 2025,
Już samo wydanie robi wrażenie twarda, estetyczna okładka, dobrej jakości papier. Ale to, co w środku, wciąga jeszcze bardziej. Książka oferuje ogrom wiedzy o psychice człowieka, podanej w bardzo przystępny, nienadmuchany sposób. Autorzy nie próbują nikogo przytłoczyć naukowymi formułkami zamiast tego mamy przykłady z życia, opisy ważnych eksperymentów, konkretne pytania, które trafiają celnie.
„Znasz pięć wad swojego rozumowania?” to nie tylko chwytliwy podtytuł, ale realna zachęta do zastanowienia się, jak często sami siebie oszukujemy. Albo: dlaczego przeklinamy? Co stoi za tym impulsem? Czemu niektóre osoby przyciągają nas jak magnes, a inne irytują od pierwszego słowa? Jak wyglądają zaburzenia osobowości w praktyce, a nie tylko w podręcznikowych definicjach?
Są tu rozdziały o śnie, emocjach, motywacji, błędach poznawczych, zaburzeniach i osobowości każdy temat opisany z wyczuciem i bez niepotrzebnego komplikowania. Książka nie stawia się wyżej od czytelnika, ale zaprasza do rozmowy.To lektura, przy której łatwo się zatrzymać i pomyśleć. I równie łatwo wciągnąć się na kilka godzin.