Okładka książki - Pucio urządza wigilię, czyli świąteczne słowa i zadania dla przedszkolaków

Pucio urządza wigilię, czyli świąteczne słowa i zadania dla przedszkolaków

W przedszkolu Pucia i Misi trwają przygotowania do Świąt - dzieci robią dekoracje i opowiadają o swoich rodzinnych tradycjach.

Rodzina Pucia także ma swoje zwyczaje: co roku odwiedzają świąteczny jarmark, ubierają choinkę, a także spotykają się przy wigilijnym stole w domu babci. Tym razem jednak dziadkowie postanawiają inaczej spędzić Święta - wyjeżdżają do słonecznej Australii!

Ale jak to?! Czy w tym roku nie będzie wigilii?! Pucio i Misia, wraz z pomocnym elfem, biorą sprawy w swoje ręce i sami organizują wspaniałą wieczerzę! Przyłączysz się do nich?

Książka, podobnie jak poprzednie w serii, zawiera materiały do zabaw językowych i rozmów zarówno z młodszymi dziećmi, jak i starszymi przedszkolakami. Wspiera rozwój mowy, uczy opisywania prostych czynności i daje szansę na budowanie dłuższych wypowiedzi tym małym czytelnikom, którzy są na to gotowi.

Marta Galewska-Kustra - mama, logopedka i pedagożka dziecięca, pedagożka twórczości, pisarka. Zajmuje się rozwijaniem kreatywności oraz terapią opóźnionego rozwoju mowy i wad artykulacyjnych u dzieci. Wieloletnia pracowniczka naukowa Akademii Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie. Autorka bestsellerowej serii książek wspierających rozwój mowy dziecka "Uczę się mówić, wymawiać, opowiadać". Każdą wolną chwilę poświęca na spisywanie nowych przygód, które dyktują jej mucha Fefe i Pucio.

Joanna Kłos - ukończyła grafikę na Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie, dyplom obroniła w Pracowni Projektowania Plakatu. Przez kilkanaście lat pracowała jako graficzka, by wreszcie zostawić "pracę na etacie" i zająć się ilustracją. Wspólnie z siostrą prowadzi pracownię lalek Kalikayo. Uwielbia czekoladę z pomarańczą i piesze wyprawy ze swoimi psami.

Powyższy opis pochodzi od wydawcy

Informacje dodatkowe o Pucio urządza wigilię, czyli świąteczne słowa i zadania dla przedszkolaków:

Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2025-11-12
ISBN: 9788310142023

Tagi: Publikacje dla najmłodszych książeczki obrazkowe i aktywizujące Książeczki obrazkowe dla dzieci Dzieci od ok. 3 lat

Kup książkę Pucio urządza wigilię, czyli świąteczne słowa i zadania dla przedszkolaków

Pucio urządza wigilię, czyli świąteczne słowa i zadania dla przedszkolaków - opinie o książce

Jeśli istnieje literatura dziecięca, która potrafi rozgrzać atmosferę w domu szybciej niż kubek gorącej czekolady, to z całą pewnością należy do niej najnowsza część przygód małego chłopca i jego rodziny, czyli „Pucio urządza wigilię”. Tym razem Boże Narodzenie w świecie Pucia zaczyna się wyjątkową niespodzianką! I to wcale nie tą schowaną pod choinką, lecz tą, którą szykują dziadkowie. Wyobraźcie sobie minę Pucia, gdy dowiaduje się, że babcia i dziadek zamiast szykować uszka i makowce, wsiadają do samolotu i fruną prosto do gorącej Australii! Co zrobić, gdy szykuje się Wigilia bez babci i bez ich słynnych tradycji? Pucio i Misia mają tylko jedną odpowiedź: wziąć sprawy w swoje małe, ale bardzo ambitne ręce. I od tego momentu zaczyna się prawdziwy świąteczny maraton, pełen przygotowań, dekorowania, opowiadania o zwyczajach i odkrywania, że magia świąt jest tam, gdzie jesteśmy razem.
Autorka po raz kolejny stworzyła świat, który aż kipi od ciepła i rodzinności. W przedszkolu panuje twórczy rozgardiasz, w domu trwa nerwowe odliczanie do pierwszej gwiazdki, a każda ilustracja (tak drobiazgowa, że dzieci zwykle zatrzymują się na jednej stronie na bardzo długo!) zachęca do snucia własnych opowieści. To właśnie w tym tkwi siła całej serii, książka nie tylko pokazuje, ale także zaprasza do mówienia, nazywania, komentowania.

Największa niespodzianka kryje się na końcu książki. Jakby samo przygotowywanie wigilii przez Pucia i Misię nie było wystarczająco inspirujące, autorka zostawia nam jeszcze jedną perełkę - świąteczny poradnik pełen kreatywnych pomysłów. Znajdziemy tam przepisy na puciowe pierniczki, które pachną korzennie jeszcze zanim zaczniemy je piec, a także instrukcje tworzenia bożonarodzeniowych ozdób. To absolutny hit! Dzieci mogą nie tylko oglądać, jak bohaterowie działają w książce, ale też poczuć się jak Pucio i Misia, tworząc swoje świąteczne cudeńka. Najmłodsi z radością zabierają się za malowanie, klejenie i wykrawanie, i nagle książka nie kończy się na ostatniej stronie. Ona zaczyna się w kuchni, przy stole pełnym brokatu, w zapachu świeżego lukru. Ten dodatek sprawia, że „Pucio urządza wigilię” to nie tylko historia, ale małe świąteczne doświadczenie.

Dlaczego warto zaprosić Pucia do domu na Święta?

Uczy tradycji, ale widzianych oczami dziecka, pełnych zdziwienia, zabawy i pytań.
Wspiera rozwój mowy, zachęcając do opowiadania o tym, co dzieje się na ilustracjach (a dzieje się naprawdę dużo!).
Pokazuje, że święta czasem wyglądają inaczej niż zwykle, a mimo to mogą być piękne.
Daje pretekst, żeby usiąść razem, porozmawiać i zrobić coś twórczego, choćby pierniczki albo własnoręczne ozdoby, krok po kroku jak w książce.
Bo to książka, do której dzieci wracają, żeby „jeszcze raz zobaczyć, jak Pucio urządza swoją Wigilię”.
Pucio urządza wigilię” to mała książeczka o wielkiej mocy. Wprowadza do domu atmosferę oczekiwania, otula świątecznym klimatem i inspiruje do wspólnego działania. Dzieci pochłaniają ją oczami, rodzice sercem, a nawet jeśli w domu panuje przedświąteczny chaos, Pucio pomaga odnaleźć w nim uśmiech. Jeśli macie małe dzieci i chcecie przygotować się do świąt nie tylko praktycznie, ale też czułością, to koniecznie sięgnijcie po ten tytuł. Jest jak zaproszenie do wspólnego świętowania, które zaczyna się na pierwszej stronie, a kończy dopiero wtedy, gdy pierniczki znikną z talerza.

Pucio jest w Naszym domu stałym gościem. Od lat zaczytujemy się z moim 5-latkiem w jego ciekawych przygodach. Tym razem na małych fanów Pucia czeka prawdziwa gratka. Oto najnowsza książka autorstwa Marty Galewskiej-Kustry pt. „Pucio urządza wigilię, czyli świąteczne słowa i zadania dla przedszkolaków” z oferty Wydawnictwa Nasza Księgarnia.

W tym roku święta Bożego Narodzenia zapowiadają się wyjątkowo. Pucio i jego rodzina nie wybiorą się na wigilię do babci Joli i dziadka Ignacego. Przed Naszymi bohaterami niemałe wyzwanie. Czy Puciowi, Misi, Bobo i ich rodzicom uda się urządzić prawdziwą wigilię, taką z 12 potrawami? Przekonacie się w trakcie lektury przygód tej wspaniałej rodzinki.

Autorka, jak zawsze, łączy ciekawą historię z elementami edukacyjnymi. Młodzi czytelnicy poznają tu typowo świąteczne słownictwo i wykonają proste zadania, które wspierają rozwój językowy, koncentrację oraz pamięć. Dzieci mogą wraz z Puciem i jego rodziną ubierać choinkę, przygotowywać potrawy, nakrywać stół i obserwować, jak wiele radości płynie ze wspólnego działania. Nie ma tu pośpiechu ani nachalnego dydaktyzmu. Jest za to łagodny, rodzinny klimat, w którym każdy ma swoją rolę i może poczuć się potrzebny.

Trudno nie ulec urokowi tej książki, zarówno ze względu na treść, jak i ilustracje Joanny Kłos, które od pierwszych stron budują atmosferę domowego spokoju i bożonarodzeniowej radości. „Pucio urządza wigilię” zachwyca prostotą, ciepłem i funkcjonalnością. To doskonała propozycja na grudniowe wieczory, wspólne czytanie przed snem i przygotowanie do świąt. Dla małych fanów Pucia to lektura obowiązkowa. Dla ich rodziców - gwarancja wartościowej opowieści i cennej edukacji językowej w świątecznym wydaniu.

Avatar użytkownika - ktomzynska
ktomzynska
Przeczytane:2025-11-15, Ocena: 6, Przeczytałam,

Czy jest coś piękniejszego niż magia świąt widziana oczami dziecka? Ten moment, gdy maluch po raz pierwszy dostrzega migoczące światełka na choince, czuje zapach pierników i czeka na Mikołaja z niecierpliwością, która udziela się nawet dorosłym?

,,Pucio urządza Wigilię, czyli świąteczne słowa i zadania dla przedszkolaków" to właśnie taka historia o magii świąt widzianej oczami dziecka - pełna ciepła, radości i rodzinnych tradycji, które uczą, bawią i zbliżają.

W najnowszej części serii Marta Galewska-Kustra i ilustratorka Joanna Kłos zabierają nas do przedszkola, gdzie Pucio i Misia przygotowują się do Świąt. Wspólnie z kolegami robią dekoracje, rozmawiają o swoich rodzinnych zwyczajach i dzielą się tym, co dla nich w tym czasie najważniejsze. Jednak kiedy okazuje się, że dziadkowie w tym roku wyjeżdżają do... Australii (!), mały Pucio musi sam zorganizować Wigilię. I robi to z typową dla siebie pomysłowością - z pomocą elfa, rodzeństwa i ogromnym entuzjazmem, który udziela się każdemu małemu czytelnikowi.

To, co uwielbiam w tej książce, to sposób, w jaki łączy naukę z zabawą. Każda strona to nie tylko opowieść, ale też zachęta do rozmowy i wspólnego działania. Na dole ilustracji znajdują się pytania, które pomagają dziecku rozwijać słownictwo i budować dłuższe wypowiedzi - dokładnie w duchu tego, co Galewska-Kustra robi najlepiej. A przecież to właśnie dzięki takim rozmowom dzieci uczą się wyrażać emocje, opisywać świat i rozumieć, co naprawdę znaczy magia świąt.

Nie mogę nie wspomnieć o ilustracjach Joanny Kłos - ciepłych, pastelowych i pełnych szczegółów, które przyciągają uwagę nawet najmłodszych. Grube strony sprawiają, że książka przetrwa wiele wspólnych wieczorów przy choince. A kiedy dotrzecie do końca, znajdziecie tam coś wyjątkowego - przepisy na ciasteczka dla Mikołaja i puciowe pierniczki, pomysły na domowe skrzaty z szyszek i zawieszki choinkowe z gliny. Wszystko po to, by święta stały się nie tylko piękną opowieścią, ale też wspólnym doświadczeniem pełnym zapachów, śmiechu i twórczej zabawy.

,,Pucio urządza Wigilię" to idealna propozycja na grudniowe popołudnia - nie tylko dla przedszkolaków, ale i dla rodziców, którzy chcą spędzić czas z dzieckiem w sposób wartościowy, bez pośpiechu i ekranów. To książka, która przypomina, że Święta to nie tylko prezenty i światełka, ale przede wszystkim bycie razem, rozmowa i radość z drobiazgów.

Ocena: 10/10  - bo dla mnie to jedna z najpiękniejszych części serii. Pełna ciepła, nauki przez zabawę i rodzinnego klimatu, który trudno opisać słowami. Po prostu trzeba to poczuć.

,,Pucio urządza Wigilię" to kolejna część przygód Pucia i jego rodziny. Tym razem bohater serii książek, pokaże najmłodszym jak u niego wygląda Wigilia.

Książka przeznaczona jest dla przedszkolaków. Wzbogaca ona słownictwo małych dzieci oraz zachęca do budowania bardziej złożonych wypowiedzi. Mamy w niej wiele tradycji świątecznych jak i narodowych.

Książeczka zawiera ciekawą opowieść o Wigilii i Świętach Bożego Narodzenia. Znajdują się w niej duże, kolorowe ilustracje, które pobudzają wyobraźnię. Na dole każdej strony natomiast jest obrazek  z dużym podpisem, dzięki czemu dzieci mogą uczyć się nowych słów. Mogą je nawet same spróbować przeczytać.

Z książka można na wiele sposobów bawić się. Jest czytanką, ale świetnie nadaje się również do tego by zadawać pytania typu: Kto to? Gdzie jest np. serduszko.  Ze starszymi dziećmi natomiast można budować bardziej rozwinięte wypowiedzi.

Książeczka została przepięknie wydana. Posiada twarde strony, które są zaokrąglone, dzięki czemu są bezpieczne dla małych rączek. Jest to książeczka, która zarówno uczy, ja również bawi. Jest idealnym prezentem dla najmłodszych czytelników. Polecamy!

Pucio i ćwiczenia z mówienia, czyli nowe słowa i zdania
Marta Galewska-Kustra0
Okładka ksiązki - Pucio i ćwiczenia z mówienia, czyli nowe słowa i zdania

Poznajcie Pucia i jego wesołą rodzinkę, spędzając z nimi ferie w górach! Ten sympatyczny maluch stanie się ulubionym towarzyszem Waszego dziecka w stawianiu...

Pucio uczy się mówić. Zabawy dźwiękonaśladowcze dla najmłodszych
Marta Galewska-Kustra0
Okładka ksiązki - Pucio uczy się mówić. Zabawy dźwiękonaśladowcze dla najmłodszych

Poznajcie Pucia i jego wesołą rodzinkę! Ten sympatyczny maluch stanie się ulubionym towarzyszem Waszego dziecka w stawianiu pierwszych kroków w nauce mowy...