Bitwa o Anglię. Pearl Harbor. Stalingrad. Lądowanie w Normandii. Te wydarzenia miały decydujący wpływ na przebieg II wojny światowej. Są przykładem zarówno ogromnego bohaterstwa, jak i bolesnych kosztów globalnego konfliktu. W tych kluczowych momentach szala wojny mogła przechylić się na korzyść którejkolwiek ze stron i zmienić bieg historii. Historyk Philip Bell analizuje dwanaście wyjątkowych wydarzeń, które zadecydowały o charakterze i ostatecznym wyniku najważniejszego konfliktu zbrojnego XX wieku.
Wojna ma wiele twarzy – liczą się nie tylko kampanie wojskowe i działania dyplomatyczne, lecz także aspekty gospodarcze. Choć niektóre z opisanych wydarzeń wydają się dobrze znane (jak zrzucenie bomby atomowej na Hiroszimę czy operacja Barbarossa),to autor zwraca uwagę również na działania toczące się poza polem bitwy, takie jak wyścigi zbrojeń czy konferencje w Teheranie i Jałcie. Często to one zza kulis decydowały o ostatecznym toku wydarzeń.
Ta wnikliwa analiza dwunastu przełomowych momentów ukazuje, w jaki sposób zarówno państwa Osi, jak i alianci osiągnęli swoje największe sukcesy oraz ponieśli strategiczne porażki. Książka ta rzuca nowe światło na wydarzenia II wojny światowej, zapraszając do świeżego spojrzenia zarówno na dobrze znane, jak i owiane tajemnicą fakty. Przypomina także, jak łatwo sprawy mogły potoczyć się zupełnie inaczej.
Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2025-03-26
Kategoria: Historyczne
Przeczytane:2025-05-11, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, 52 książki 2025, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2025, konkurs,
„Punkty zwrotne II wojny światowej” Philipa Bella to kolejna już książka z cyklu „Sekrety historii”, która wpadła w moje ręce. Lubię historię, a II wojna światowa jest chyba najczęściej opisywana w przeróżnych publikacjach. Ja pamiętam też nieco z opowieści z czasów wojny, kiedy słuchałam wspomnień dziadka a także mojej mamy i jej starszego rodzeństwa. Gdy byłam dzieckiem to zupełnie inaczej myślałam o tamtej wojnie, a gdy z czasem "dorosłam" do tych opowieści, to dziadka już nie było...
"II wojna światowa wciąż budzi zainteresowanie, o czym świadczy nieustanny napływ książek, programów telewizyjnych i filmów. Było to wydarzenie, które zdominowało historię XX wieku, przyćmiewając nawet I wojnę światową i zimną wojnę, a fascynacja ludzi tym tematem wydaje się nie mieć końca. Wrażenie robi już sama długość tego konfliktu."
Wiele jest książek na temat tej wojny, ale Philip Bell pisze w taki sposób, że lektura sprawia ogromną przyjemność, czyta się tę książkę jak powieść przygodową a nie tylko publikację historyczną. Myślę, że gdyby w podobny sposób były napisane podręczniki do historii, to dzieci chętnie by się tego uczyły. Auror nie przedstawia tylko samych suchych faktów, które większości są już przecież znane, ale też znakomicie je analizuje. A dodatkowo robi to w bardzo przystępny i prosty sposób.
Rozdziały nie są zbyt długie, poza tym dołączono do nich liczne mapki, fotografie oraz różne cytaty a to sprawia, że lektura nie jest nużąca a bardziej za to przejrzysta.
Chociaż punktów zwrotnych w II wojnie światowej było pewnie sporo, to autor opowiada o dwunastu, które miały decydujący wpływ na jej przebieg i ostateczny wynik.
" Punkt zwrotny to po prostu moment, w którym zachodzi decydująca lub istotna zmiana."
"Głównymi punktami zwrotnymi w II wojnie światowej są przede wszystkim bitwy - te przegrane i wygrane, ale i "nie do końca" wygrane, które czasem okazywały się równie ważne jak pełne zwycięstwa lub klęski."
Wojna to zawsze jest zło, chociaż niektórzy twierdzą, że wojna ma też i dobre strony, oraz że jakieś wojny mogą być nawet potrzebne czy konieczne. Ja nie zgadzam się z taką teorią, bo co może dobrego wyniknąć z cierpienia ludzi i zniszczeń...
Niektóre z tych ważnych momentów, które znacząco wpłynęły na rozwój sytuacji w czasie trwania II wojny światowej znam dość dobrze, ale mimo to autor potrafił mnie zaskoczyć mniej znanymi szczegółami, bardziej jakby zakulisowymi i od strony politycznej. Autor zadaje też pytania: "co by było gdyby?" Bo przecież wszystko mogłoby potoczyć się inaczej...
Autor w zupełnie inny sposób pokazuje a zarazem niejako podważa niektóre szeroko rozpowszechnione przekonania na temat II wojny światowej.
Takie podejście do tematu bardzo mi się spodobało, a co więcej, spodobało się też moim wnukom, którzy są pasjonatami historii, zwłaszcza tej, związanej z II wojną światową.
Autor nie zapomniał też o obszernych przypisach, ale także podaje kilka zalecanych przez siebie tytułów publikacji.
Dziękuję Pani Edycie z Wydawnictwa RM za możliwość szczegółowego poznania kilkunastu punktów zwrotnych mających wpływ II wojny światowej.