Okładka książki - Rajska wyspa

Rajska wyspa

Są rzeczy, które po prostu mają się nie wydarzyć. Marzymy o nich, planujemy, (...) lecz prędzej czy później czar pryska i zostajemy z niczym. Bo, jak mówiłam, pewne rzeczy zwyczajnie mają się nie wydarzyć.

Emilia i Natalia znalazły się na życiowym rozdrożu i nie mogą o tym zapomnieć nawet na zanzibarskich wakacjach, które miały być czasem relaksu i beztroski. Jednak problemy przywiezione z Polski nie dają im odetchnąć, a z czasem dołączają do nich również lokalne sprawy: kobiety bowiem stawiają czoła nieoczekiwanym znajomościom i trafiają w sam środek mrocznej tajemnicy.

Co wspólnego z zaginięciami tubylców ma tajemniczy bahari? Czy dziewczynom uda się rozwiązać zagadkę? I co w ich życiu zmieni spotkanie czteroletniego Sadiego oraz Danny'ego, który choć urodził się w Polsce, ma zanzibarską duszę?

Informacje dodatkowe o Rajska wyspa:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-07-01

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Kup książkę Rajska wyspa

Rajska wyspa - opinie o książce

Avatar użytkownika - kryminalnatalerz
kryminalnatalerz
Przeczytane:2026-07-13, Ocena: 5, Przeczytałam,

"Rajska wyspa" Marty Bielawskiej będzie dobrym wyborem, gdy potrzeba książki na odpoczynek. Sama na co dzień czytam kryminały, od literatury obyczajowej stronię, a jednak okazało się, że właśnie czegoś takiego potrzebowałam! Historii lekkiej, wakacyjnej, niezobowiązującej, z dość statyczną akcją, w której skupienie kieruje się do wnętrza postaci. Akcja toczy się na Zanzibarze, a choć autorka z pewnością pokusiła się tu o wiele uproszczeń, to jednak klimat tropikalnej wyspy tak różnej dla nas kulturowo oddała satysfakcjonująco. Przyroda, temperatura, jak i lokalni mieszkańcy (których uparcie nazywa tubylcami, co przyznam, trochę mnie uwierało) dają poczucie innego świata, a czy nie o taki świat w wakacje chodzi? Jednak to nie słodko-różowa bajka, autorka subtelnie, ale jednak porusza tematy, które na wakacjach powinny nam zaprzątać głowę - chodzi o ingerencję w lokalność, o to, by nadmierną turystyką nie zakłócić codzienności, tradycji, kultury danego miejsca. To wszystko jednak dzieje się w tle, najważniejsze pozostają dwie główne bohaterki, przyjaciółki zbudowane na zasadzie kontrastu. Ich przyjaźń trwa od dziecka, a wzajemna akceptacja pozwala im na bycie tym, kim naprawdę są. To taka bezpieczna baza, dzięki której nawet najtrudniejsze chwile da się przetrwać - i obydwie faktycznie z czymś w czasie pobytu na Zanzibarze się mierzą. Ich charaktery, mimo że lekko uproszczone, są przekonujące i spójne, reakcje właściwie uzasadnione. Na tle ich historii obyczajowej rozgrywa się subtelny wątek romantyczny i kryminalny - ten pierwszy napawa nadzieją, ten drugi jest klamrą, która otwiera i zamyka powieść jednocześnie pozostawiając szeroko otwartą furtkę do kontynuacji. Podchodziłam do tej książki ostrożnie, skończyłam ją pozytywnie zaskoczona - dobrze przy niej odpoczęłam!

Nie oglądaj się
Marta Bielawska0
Okładka ksiązki - Nie oglądaj się

Krzywdzona kobieta nie będzie wiecznie uciekać. Przychodzi moment, w którym zaczyna się bronić. Sara i jej syn Filip wiodą z pozoru spokojne życie; on...