Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2021 (data przybliżona)
Kategoria: Duchowość, religia
Pierwsza z dwóch części antologii poświęconej postaci Likwidatora, w której znalazły się krótkie komiksy i ilustracje około 30 czołowych, krajowych twórców...
Wyrusz z nami do krainy snów nie zawsze spokojnych, gdzie deszcz spada niekoniecznie z nieba. Jeśli masz wystarczająco wiele odwagi, przekonaj się, o czym...
Przeczytane:2026-02-17, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2026, 52 książki 2026,
23/52/2026
"Rozważania różańcowe na każdy dzień. Okres Wielkiego Postu i Wielkanocy" "Rozważania różańcowe. Wybrane wspomnienia świętych i błogosławionych" autor zbiorowy Wydawnictwo Sióstr Loretanek #recenzja #współpracabarterowa #współpracarecenzencka #różaniec #rozważania
Czas Wielkiego Postu czasem pokuty i modlitwy
W tę lutową środę, 18.02.2026 rozpoczniemy kolejny Wielki Post, w Środę Popielcową nasze głowy kapłan posypie popiołem na znak pokuty. W oczekiwaniu na Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa będziemy uczestniczyć w nabożeństwach Drogi Krzyżowej i Gorzkich Żali, możemy także modlić się modlitwą różańcową.
Jest ona potrzebna całemu światu, zwłaszcza teraz, gdy widzimy co dzieje się wokół nas. Wypełniając prośbę Maryi, Matki Bożej Fatimskiej, odmawiajmy różaniec.
W modlitwie tej pomocą mogą nam służyć "Rozważania różańcowe na każdy dzień. Okres Wielkiego Postu i Wielkanocy" oraz "Rozważania różańcowe. Wybrane wspomnienia świętych i błogosławionych" które wydało Wydawnictwo Sióstr Loretanek, i dzięki któremu mogę Wam je dziś przybliżyć.
Te dwie książeczki wydane starannie (twarda oprawa, kolorowa wstążeczka dobrana pod kolor okładki, ułatwiająca odnalezienie i zaznaczenie danych rozważań) i przejrzyście (wydzielone okresy, tygodnie, miesiące), oferują nam rozważania różańcowe pióra wielu osób.
Rozważania te zawarte w poszczególnych tomach są owocem modlitwy i kontemplacji tajemnic życia Jezusa i Maryi. Znajdziemy tu rozważania napisane przez ludzi świętych i znanych, uczonych i prostych, dojrzałych i młodych, duchownych i świeckich, wiernych różnych stanów i zawodów. Sięgając po nie możemy doświadczyć, jak pisze św. Jan Paweł II w liście o Różańcu, że ,,ta prosta modlitwa różańcowa pulsuje niejako życiem ludzkim" (Rosarium Virginis Mariae, 25).
Z rozważań tych mogą korzystać wszyscy. Jak zaznacza ks. Szymon Mucha jest to duchowy przewodnik dla tych, którzy odmawiają codziennie jedną lub wszystkie części Różańca. Zgłębić Ewangelię, którą zawiera każda tajemnica różańcowa, rozważania pozwolą tym, którzy dopiero uczą się tej modlitwy. Dla członków wspólnot i ruchów będą one skarbnicą duchową i możliwością spotkania z żywym Bogiem, a także pomocą we wzrastaniu w wierze i modlitwie. Dla członków Stowarzyszenia Żywy Rożaniec to możliwość kontemplowania przez cały miesiąc jednej wyznaczonej tajemnicy bez obawy, że się znudzi. Dla kapłanów i animatorów będą one niesamowitą pomocą w prowadzeniu i nauczaniu innych modlitwy kontemplacyjnej. Dla zapracowanych i niemających czasu będzie to wyjątkowa okazja, aby zatrzymać się choć na moment i poczuć czym jest modlitwa różańcowa.
"Rozważania różańcowe na każdy dzień. Okres Wielkiego Postu i Wielkanocy" podzielone są na sekcje: okres Wielkiego Postu i tam znajdziemy rozważania na pięć tygodni Wielkiego Postu, a także na Wielki Tydzień; okres Wielkanocy, na siedem tygodni jego trwania, na Niedzielę Zesłania Ducha Świętego, jako dodatek odnajdziemy w tym tomie Litanię Loretańską. Natomiast w tomie "Rozważania różańcowe. Wybrane wspomnienia świętych i błogosławionych" odnajdziemy rozważania różańcowe na wybrane dni każdego miesiąca w roku, które pokrywają się ze wspomnieniami świętych i błogosławionych, które przypadają w te dni.
Oba tomy są pięknie wydane i realnie służą pomocą w modlitwie różańcowej czy to osobistej czy też wspólnotowej. Jestem przekonana, że przydadzą się mojej mamie, mojemu bratu i mi w modlitwie różańcowej, którą prowadzimy co czwartek po mszy świętej o 15.30 w naszym suwalskim Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w intencji powołań kapłańskich i za kapłanów, na którą serdecznie zapraszam, transmisja jest dostępna na żywo na kanale parafii na YouTube.
Dziękuję z całego serca wydawnictwu Sióstr Loretanek za ten piękny dar w postaci tych dwóch tomów rozważań rożańcowych. Szczęść Boże!